Dėl vykdomų akcijų ir saugus elgesys gamtoje
Visagine 18 05 2022 622 peržiūros

Dėl vykdomų akcijų ir saugus elgesys gamtoje

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos šiais metais vykdo prevencines akcijas:

„Padėk artimui“ – valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su socialiniais darbuotojais lanko vienišus, senyvo amžiaus, neįgalius asmenis, auginančius nepilnamečius vaikus, asmenis turinčius specialius poreikius ir asmenis, gyvenančius riziką keliančiuose gyvenamuosiuose būstuose. Lankantis gyventojų būstuose, gyventojams suteikiamos konsultacijos ir patarimaigaisrinės saugos klausimais, kaip pasirengti ir saugiai elgtis ekstremaliųjų įvykių metu, atkreipiamas dėmesys į tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją, kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, paaiškinama, kodėl reikalingi autonominiai dūmų detektoriai. Įteikiamos informacinės prevencinės priemonės, įrengiami autonominiai dūmų detektoriai, šalinami kiti gaisrinės saugos reikalavimų  pažeidimai, dėl kurių gali kilti gaisras.

„Saugūs namai“valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai lankosi Visagino miesto gyventojų būstuose ir suteikia gyventojamskonsultacijas bei patarimus, kaip ir kokiose vietose įsirengti autonominius dūmų detektorius, paaiškina jų veikimo principus ir įsirengimo būstuose svarbą, atkreipiamas dėmesys į tinkamą autonominių dūmų detektorių naudojimą, jų elementų keitimo laiką, taip pat suteikia konsultacijas kitais aktualiais gaisrinės saugos klausimais.  Įteikiamos informacinės prevencinės priemonės.

Pavasaris įsibėgėjo ir vis daugiau mūsų miesto gyventojų praleidžia laiką miške, prie vandens telkinių.Gamtoje svarbu pasirūpinti ne tik pramogomis, bet ir savo bei aplinkinių saugumu. Tokias atvejais reikia elgtis atsakingai, kad linksmas poilsis nesibaigtų nelaime.Todėl Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba nori priminti saugaus elgesio reikalavimus gamtoje:

- dažniausiai miškų gaisrus sukelia neatsargūs poilsiautojai, grybautojai ir uogautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę rusenantį laužą. Miške gausu sausos žolės, spyglių, dervingų medžių šakelių, sausų samanų, kurios užsiliepsnoja ir dega labai greitai. Todėl nuorūką, degtuką ar kitą liepsnos šaltinį būtina užgesinti greitai;

- ypač didelį pavojų miškams kelia deginami laužai. Juos leidžiama kurti tik specialiai įrengtose poilsiaviečių ir stovyklaviečių laužavietėse, apsuptose iš visų pusių ne siauresne kaip 0,5 metro mineralizuota zona. Tai iki nedegančio grunto pašalintos miško paklotės juosta. Arti laužavietės neturi būti sausos žolės, medžių, durpingo grunto ar kitokių degių medžiagų.

- negalima kurti laužų, kai pučia stiprus vėjas, nes žiežirbos gali uždegti medžius, esant sausam ir karštam orui. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas. Patikimiausia žarijas užgesinti vandeniu arba užberti žemėmis;

- automobiliai ir kitos transporto priemonės. Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškovežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių, gali uždegti sausą miško paklotę;

- ankstyvą pavasarį gaisrai kyla deginant pernykštę žolę;

- gaisrai gali kilti dėl miške paliktų šiukšlių;

- vykdami į mišką poilsiauti, atkreipkite dėmesį į oro ir gaisringumo prognozę, į miške ir poilsio aikštelėse esančias informacijos priemones ir vykdykite visus miškininkų ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų nurodymus.

 

Ką daryti pamačius beįsiplieskiantį gaisrą:

- pastebėję miške beįsiplieskiantį gaisrą, pasistenkite patys jį užgesinti, nes ugnis greitai išplis į didesnius plotus;

- užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais arba užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis;

- nepavykus ugnies užgesinti, nedelsiant informuokite Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112.

 

Gaisrams miške kilti palankiu laikotarpiu draudžiama:

- naudotis atvira ugnimi (kurti laužus, deginti šiukšles, leisti dangaus žibintus, naudoti vienkartines kepsnines;

- mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą;

- arčiau kaip 50 metrų iki miško ribos deginti žolę, šiaudus miško žemėje, pievose, ganyklose, ražienose;

- važinėti miškuose transporto priemonėmis su vidaus degimo varikliais ten, kur įvažiuoti uždrausta;

- pilti degalus miške į mašinų bakus;

- naudotis techniškai netvarkingomis transporto priemonėmis, netvarkingais elektriniais, benzininiais, dujiniais, dyzeliniais darbo įrankiais

- palikti šiukšles, stiklo šukes, tepaluotus skudurus, buitines ar statybines atliekas. Šiukšles, augalinės kilmės atliekas draudžiama deginti arčiau kaip 50 m nuo miškų, aukštapelkių, durpingų vietovių ir arčiau kaip 30 m nuo statinių.

 

Už šių priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimus piliečiai gali būti baudžiami įspėjimu arba bauda nuo 30 iki 50 eurų, pareigūnai – nuo 90 iki 170 eurų. Miško naikinimas arba žalojimas jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi užtraukia piliečiams baudą nuo 560 iki 1200 eurų, pareigūnams – nuo 1200 iki 2300 eurų.

Būkite atsargūs su ugnimi gamtoje!

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento

prie Vidaus reikalų ministerijos

Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos

Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

 

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта