V. Zelenskis: rusų žiaurumai Chersono srityje tokie pat kaip ir kituose regionuose
Pasaulyje 14 11 2022 421 peržiūros

V. Zelenskis: rusų žiaurumai Chersono srityje tokie pat kaip ir kituose regionuose

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos pajėgos, atkovojusios Chersono miestą, rado naujų Rusijos okupantų karo nusikaltimų įrodymų.

„Rusijos kariuomenė paliko įvykdytus tokius pat žiaurumus, kaip ir kituose mūsų šalies regionuose“, – sakė jis savo naktiniame kreipimesi.

„Tyrėjai jau užfiksavo daugiau kaip 400 karo nusikaltimų“, – sakė Ukrainos lyderis, aiškiai nenurodydamas, kokioje vietovėje jų rasta.

„Randama nužudytųjų kūnų, tiek civilių, tiek kariškių, – sakė jis. – Mes surasime ir patrauksime atsakomybėn kiekvieną žudiką“.

Ukrainiečiai išlaisvintame mieste reiškė didelį palengvėjimą dėl daug mėnesių trukusios okupacijos pabaigos po to, kai penktadienį iš jo pasitraukė Rusijos pajėgos.

Tačiau, kaip ir V. Zelenskis, jie sakė, kad prieš pasitraukdami rusai paliko daug ką sugriovę, užminavę ir išplėšę – jie net pavogė gyvūnus iš zoologijos sodo.

Prie įvažiavimo į strategiškai svarbų Juodosios jūros uostamiestį, kuriame vos prieš kelias dienas vyko mūšiai, matėsi sugriauti pastatai ir sunaikinta karinė technika. Ore tvyrojo degėsių kvapas.

„Prašau jūsų nepamiršti, kad padėtis Chersono regione vis dar labai pavojinga“, – sakė V. Zelenskis. Pasak jo, nukenksmindamas miną žuvo ukrainiečių išminuotojas, o dar keturi buvo sužeisti.

V. Zelenskis sakė, kad darbininkai stengiasi kuo greičiau atkurti rusų sugriautą svarbiausią infrastruktūrą, įskaitant vandens, elektros, interneto ir televizijos tinklus, taip pat transporto ir pašto paslaugas.

Sekmadienį miesto gyventojai stovėjo eilėse, kad gautų maisto, o daug suaugusiųjų ir vaikų vaikščiojo apsisiautę Ukrainos vėliavomis. Kai kurie susirinko pagrindinėje miesto aikštėje, daugiausia norėdami pasinaudoti „Starlink“ palydoviniu internetu ir susisiekti su giminaičiais.

Organizacijos „UAnimals“ įkūrėjas Oleksandras Todorčiukas sakė, kad Rusijos kariai į Krymą išvežė didžiąją dalį vietos zoologijos sodo gyvūnų. „Nuo lamų ir vilkų iki asilų ir voverių“, – rašė jis feisbuke.

V. Zelenskis sekmadienį sakė, kad Kyjivas regione kontroliuoja daugiau kaip 200 gyvenviečių.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Apie 200 pareigūnų statė užtvaras keliuose ir fiksavo „rusų okupantų nusikaltimus“, sakė Ukrainos policijos viršininkas Igoris Klymenka.

Tačiau Rusijos kariai toliau stiprino gynybą kairiajame Dniepro upės krante, iš kur jie pasitraukė, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenės Pietų operatyvinė vadovybė.

Pasak jos, „jie ir toliau daro žalą ugnimi mūsų kariams ir išlaisvintoms gyvenvietėms dešiniajame Dniepro krante“, naudodama sunkiąją artileriją ir minosvaidžius.

Visiškai atgavus Chersoną Ukrainai atsiveria keliai į visą Chersono regioną, iš kurio galima patekti ir prie Juodosios jūros vakaruose, ir prie Azovo jūros rytuose.

„Kam visa tai buvo reikalinga?“

70 metų V. Putinas, kurio Vakarai vengia dėl jo sukelto karo Ukrainoje, nevyks į Indoneziją, kur vyks Didžiojo dvidešimtuko (G20) vadovų susitikimas.

Pirmadienį JAV iždo sekretorė Janet Yellen padidino spaudimą Rusijai, sakydama, kad geriausias būdas nutraukti pasaulinę ekonominę sumaištį – užbaigti karą Ukrainoje.

„Užbaigti Rusijos karą yra moralinis imperatyvas ir vienintelis geriausias dalykas, kurį galime padaryti pasaulio ekonomikai“, – sakė J. Yellen žurnalistams Balyje, kur vyksta G20 aukščiausiojo lygio susitikimas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sveikino Ukrainos kariuomenės ir žmonių „nepaprastą drąsą“ ir pažadėjo, kad JAV parama „tęsis tiek, kiek reikės“, kad Rusija būtų nugalėta.

Londone Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace“as sakė, kad Maskvos „strateginė nesėkmė“ Chersone galėtų paskatinti rusus suabejoti karu: „Paprasti Rusijos žmonės būtinai turėtų užduoti sau klausimą: „Kam visa tai buvo reikalinga?“


AFP-ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта