Įstatymo pataisa: vykdymo išlaidos negali viršyti 10 proc. nuo išieškojimo sumos
Lietuva ir Baltijos šalys 27 04 2018 1516 peržiūros

Įstatymo pataisa: vykdymo išlaidos negali viršyti 10 proc. nuo išieškojimo sumos

Antstolių įstatyme siūloma įteisinti, kad antstolių „vykdymo išlaidų dydis negali viršyti 10 procentų nuo išieškomos sumos, tačiau Teisingumo ministerija gali nustatyti mažesnius įkainius“.

Tokią Antstolių įstatymo pataisą įregistravęs Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis sako, kad nauju teisiniu reguliavimu siekia nustatyti ekonomiškai pagrįstus vykdymo išlaidų dydžius.

„Tikiuosi, kad griežtesniu teisiniu reguliavimu ir antstolio vykdymo išlaidų dydžio apribojimu bus išvengta abejonių dėl dydžių nepagrįstumo, piktnaudžiavimo bei pasiektas teisinis aiškumas ir tikrumas valstybėje“, - sako projekto iniciatorius Seimo narys P. Gražulis. 

Jo teigimu, pakartotinį tokio projekto rengimą paskatino ekonomiškai nepagrįsti antstolių vykdymo išlaidų dydžiai ir su tuo susijęs galimas antstolių piktnaudžiavimas.

„Dabar atlygis antstoliui už vykdomojo dokumento įvykdymą numatytas procentais, nustatant minimalų atlygį, kurį privalu sumokėti, net jei suma, apskaičiavus procentus, yra mažesnė. Tai sudaro galimybę antstoliams reikalauti nepagrįsto išlaidų dydžio ir praturtėti žmonių sąskaita. Taip antstolio institutas praranda prasmę, - jei kreipiamasi siekiant atgauti skolą, tokiais dideliais atlygio antstoliui dydžiais atgrasinama apskritai kreiptis į antstolį ir skolos grąžinimo klausimus spręsti kitais, kartais ir ne visai teisėtais, būdais. Minėti dydžiai ne tik neadekvatūs, prasilenkiantys su teisingumo ir sąžiningumo principais, bet ir mažina pasitikėjimą valdžia, blogina ir taip jau blogą antstolių, kaip institucijos, vardą“,- projektą parengęs sako P. Gražulis. 

Šiuo metu Vykdymo išlaidų dydį, apskaičiavimo ir apmokėjimo tvarką nustato Teisingumo ministerija, suderinusi su Finansų ministerija ir Lietuvos antstolių rūmais. Antstolio vykdymo išlaidų tikslūs dydžiai ir ieškojimo tvarka yra numatyta 2005 m. spalio 27 d. teisingumo ministro įsakyme „Dėl sprendimų vykdymo instrukcijos patvirtinimo“.

Siūloma, kad Antstolių įstatymo pataisa įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.

ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта