Šildymo kaina. Didelių gruodžio mėnesio sąskaitų priežastys
Visagine 21 01 2019 1305 peržiūros

Šildymo kaina. Didelių gruodžio mėnesio sąskaitų priežastys

Sausio 17 d. merė Dalia Štraupaitė surengė spaudos konferenciją dėl gruodžio mėnesio šildymo išlaidų analizės.

Pagrindiniai šilumos kainų kilimo veiksniai yra oro sąlygos ir kuro kaina



Bendrovės Visagino energija vadovybė  Zigmas Jurgutavičiaus ir komercinis direktorius Viačeslavas Šimkaus paaiškino, kad didesnės, nei praėjusį mėnesį, šildymo sąskaitos susidarė dėl lauko temperatūros ir padidėjusios kuro kainos.

Šilumos vartojimas, palyginti su lapkričio mėn., padidėjo 30 proc. kadangi vidutinė temperatūra gruodžio mėn. buvo 3,8 laipsnio mažesnė nei lapkričio mėn., biokuro kaina, palyginti su lapkričio mėn., padidėjo 3,5 proc.

Apskritai, biokuro katilai leido sumažinti šildymo sąnaudas 36 proc., palyginus su 2013 m., kai katilinės veikė tik dujomis. Primename, kad biokatilinė buvo pradėta eksploatuoti 2013 m.

Pasak V. Šimkaus, sausio mėnesį šildymo kaina turėtų sumažėti, nes biokuras, įsigytas sausio mėnesiui yra 0,5 proc. pigesnis. Tačiau viskas priklausys nuo oro sąlygų  kiekvienas oro temperatūros sumažėjimas 1 laipsniu vidutiniškai padidina šildymo kaina iki 10 proc.

Jei vienam kaimynui šalta, tai kitiems gali būti karšta



Šilumos kaina priklauso nuo jos reguliavimo namuose. Visagino būstas“ vyr. administratorius Andrejus Bogdanovas paaiškino, kad kai kuriuose namuose būtina padidinti šilumos tiekimą, nes, dėl nepriklausančių nuo gyventojų priežasčių, kai kuriuose butuose nebuvo teikiama sanitarinė 18 laipsnių norma. Tai reiškia, kad bute yra šalta, nors visi langai yra sandarinti arba įrengti dvigubo stiklo langai, o durys izoliuotos. Tokiu atveju, teko pakelti bendrą šildymo temperatūrą namuose, tad gyventojai permokėjo už šilumą.



Didžiausios šildymo sąskaitos – skruzdėlyne 



Bet didžiausia problema, susijusi su šilumos išsaugojimu namuose ir didžiausiomis sąskaitomis - namų komplekse Parko g. 2-12, vadinamame skruzdėlynu. Pirma, yra daug bendro naudojimo erdvių – didelės salės, koridoriai, o antra, šalti išėjimai į laiptines, sudaužyti langai ir blogos durys. Spaudos konferencijoje dalyvavusios deputatės Natalijos Rukosujevos patarimu merė Dalia Štraupaitė nusprendė, kad savivaldybės atstovai turėtų aplankyti Parko g. 2-12 namus ir išanalizuoti situaciją.



Administracijos direktorius Sergejus Mickevičius savo ruožtu duos UAB „Visagino būstas nurodymą, kad bendrovė pasiūlytų gyventojams pakeisti duris ir langus laiptinėse.

Langų, durų keitimas ir šildymo sistemos balansavimas



Kaip pažymėjo Andrejus Bogdanovas, namų izoliacija, įrengiant plastikinius langus laiptinėse ir pakeičiant duris, yra geras šilumos taupymo būdas: Tie namai, kuriuose šie darbai buvo atlikti, buvo apatinėse šildymo išlaidų lentelės eilutėse.

Pagerinti situaciją su šildymo paskirstymu padės šildymo sistemų balansavimas. Balansavimo vožtuvai yra įrengiami pirmame mikrorajone, tačiau kol kas šie darbai nepriduoti, kadangi VB siekia kokybiško jų atlikimo.

Antrame ir trečiame mikrorajonuose šildymo sistemų balansavimas bus atliekamas kartu su naujų šildymo mazgų įrengimu. Šiai dienai darbai atlikti 19 šilumos punktuose.

Apie renovaciją

Susitikimo dalyviai pasidomėjo šilumos kaina vieninteliame iki šiol renovuotame name  Festivalio g. 10. VE vadovai atsakė, kad po renovacijos šilumos kaina šiame name sumažėjo daugiau nei 2 kartus.

Tuo tarpu merė, atkreipdama dėmesį į visuomeninių pastatų, sporto centro ir IAE regiono verslo ir turizmo informacijos centro, renovacijos būtinybę, tuo pat metu išreiškė savo nuomonę, kad gyvenamųjų pastatų renovacija mūsų mieste galėjo būti seniai atlikta, jei vienu metu Visagino savivaldybė būtų pripažinta probleminiu regionu ir gautų, kaip Ignalina, 85 proc. finansavimą. Tuo metu ne mes buvome valdžioje, pažymėjo merė.

Miesto vadovė mano, kad gyventojai neturi pakankamai informacijos apie paskolų už renovaciją mokėjimą, ir taip pat pasakė, kad, jos nuomone, kiekvieno namo gyventojų sutikimas renovuoti turėtų būti 100 procentiniu, nes kiekvienas yra atsakingas už paskolos mokėjimą.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта