Šiuolaikinis muziejus Visagine: svajonė ar realybė?
Visagine 22 05 2018 1255 peržiūros

Šiuolaikinis muziejus Visagine: svajonė ar realybė?

Tarptautinė muziejų diena švenčiama gegužės 18-tą dieną. Visagine šios dienos neminime, kadangi veikiančių muziejų dar neturime. Priminsime, kad šiuo metu paraleliai kuriami du muziejai: Visagino krašto muziejaus prie Visagino kultūros centro ir bendruomenės grupės iniciatyva kuriamas miesto ir IAE statybos istorijos muziejus.

Kokia yra, taip vadinamo, oficialaus muziejaus koncepcija, kurio steigimą 2014 m. pradėjo Visagino kultūros centras? Kaip vyksta muziejaus įgyvendinimo darbai ir kokie yra šiuolaikinio muziejaus ypatumai? Apie visa tai mes pakalbėjome su centro muziejininke.

Oksana Denisenko - komunikacijos bakalauro absolventė, baigusi kūrybinių industrijų spcialybę Vilniaus Gedimino technikos universitete. Visagine gimusi ir didžiąją gyvenimo dalį praleidusi Visagine muziejininkė Visagino kultūros centre dirba jau metus.

- Oksana, kur tiksliai įsikurs muziejus?

- Muziejus įsikurs Visagino kultūros centro pirmajame aukšte. Taip pat yra patalpos, skirtos surinktų eksponatų saugojimui. Turimi eksponatai susiję ne tik su Visagino miestu, bet ir jo apylinkėmis. Pavyzdžiui, yra eksponatai, kurie gali būti susiję su Pirmojo pasaulinio karo laikotarpiu. Bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad šią informaciją gali patvirtinti tik ekspertai. Muziejaus ekspontai, tai Visagino kultūros centro darbuotojų radiniai ir gyventojų atnešti daiktai: seni televizoriai, radijo imtuvai ir kita sovietinio laikotarpio technika, kuri labiau tiktų technikos muziejui.

- O kokia yra Jūsų muziejaus koncepcija?

- Kadangi erdvės nedaug, muziejų pagal tradicinį jo suvokimą, pavyzdžiui su didelėmis įrėmintomis nuotraukomis ir paaiškinimais šalia jų, būtų sudėtinga. Todėl, mūsų atveju, muziejus turėtų būti interaktyvus ir prieinamas ne tik fiziškai gyventojams ir lankytojams, bet ir skaitmeniniu formatu, tiems kas yra už Visagino ribų. O esama erdvė kultūros centre galėtų būti maksimaliai išnaudota pertvaromis ir monitoriais, kurių dėka ir būtų demonstruojama turima medžiaga.

- Tai reiškia, kad turėsime įrenginius skirtus informacijos klausymui, vizualios medžiagos peržiūrai, kaip tai daroma daugumoje muziejų?

- Mes parašėme projektą pagal Lietuvos-Latvijos bendradarbiavimo programą, kur numatyta ir techninė įranga. Bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad interaktyvumas neapsiriboja vien šiuolaikinėmis technologijomis, tai aktyvus lankytojų dalyvavimas ekspozicijose, pavyzdžiui, suteikiant galimybę jiems patiems žymėti lankytinas vietas iš kamštinės medžiagos padarytame žemėlapyje, arba leisti išbandyti save architekto vaidmenyje. Kitaip tariant, lankytojai galės ne tik gauti teorines žinias, bet ir kurti. Manau, tai sukeltų susidomėjimą, nes šiuolaikinė visuomenė labiau linkusi į pramogas, įsitraukimą į pažinimo procesą, kada galima būti ne tik stebėtoju, bet ir dalyviu. Laikausi šio principo ir, tikriausiai, dėl šios priežasties kilo, kai kurie nesusipratimai. Daugelis tikisi tradicinio muziejaus, su stiklinėmis vitrinomis kupinomis nuostabių eksponatų, kurių negalima liesti rankomis. Nesakau, kad  negalima kurti tokio muziejaus, bet reikia suprasti, kad jam būtinos atskiros patalpos.

Kadangi mes esame kultūros centras, todėl viskas bus kompleksiška: pirmame aukšte bus istorinė dalis, joje rasite muziejų, antrame- etnokultūrų kambariai, pasakojantys apie Visagino mieste gyvenančias  tautas. O trečiame aukšte bus Visagino žvaigždžių alėja, skirta asmenims garsinantiems Visagino miesto vardą Lietuvoje bei Europoje. Šių asmenybių tarpe bus menininkai, sportininkai ir daugelis kitų, o jų paieškose mums praverstų ir gyventojų pagalba. Kiekvienai „žvaigždei“ bus sukurtas atskiras video pristatymas.  Šiuo metu ieškome būdų kuo įdomiau ir kūrybiškiau įgyvendinti šį sumanymą.

- Bet ar teisingai supratau, atnešti gyventojų daiktai nebus eksponuojami?

- Ne, bet gali būti, kad panaudosime seną radijo imtuvą, televizorių arba projektorių edukacinėse programose. Manau, naudinga parodyti jaunajai kartai, kas buvo prieš skaitmenine erą. Bet iš renkamų eksponatų prioritetas teikiamas nuotraukoms. Didžioji dalis jau turimų nuotraukų priklauso Vasilijui Čupačenko. Šiuo metu kaip tik dirbu ties jų skaitmeninimu ir sisteminimu. Viso jų kiek daugiau nei tūkstantis, yra daug pasikartojančių kadrų, o apdorota ir aprašyta 400.  

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Muziejų užregistravau Lietuvos integralios muziejų sistemoje (www.limis.lt),  kurią administruoja Lietuvos dailės muziejaus. Tai elektroninė sistema, kur galima sukurti savo muziejaus duomenų bazę, o eksponatų sąrašus padaryti prieinamus visuomenei. Pagrindinė ankstesnių muziejininkų klaida Visagine buvo eksponatų registracijos ir apskaitos trūkumas. Jei eksponatai nėra registruojami, gali kilti problemų dėl jų dingimo. Todėl mano užduotis šiame etape, užregistruoti visas nuotraukas ir padaryti jas prieinamas gyventojams. Bet vienam asmeniui susidoroti su tokia darbo apimtimi tikrai sunku, nes reikia dirbti ne vien su archyvu, bet ir su edukacinėmis, ekskursijų programomis. Gerai, kad turime savanorių.  

- Jūs minėjote gyventojus, bet į ką labiau bus orientuotas Jūsų muziejus, į miesto gyventojus ar į potencialius turistus?

- Visų pirmą aišku, kad į Visagino bendruomenę, nes muziejus yra jos istorija ir labai norėčiau, kad ji aktyviai dalyvautų muziejaus veikloje. Aš dėkinga žmonėms, kurie ateina, atneša savo albumus, nuotraukas, daiktus, kuriuos galiu panaudoti ekspozicijos kūrimui. Visa tai man be galo padeda, nes be statybos istorijos labai svarbūs yra kultūra, buitis, laisvalaikis, švietimas, medicina.

Labai aktyvi mūsų vyresnioji karta - pensininkų klubas, statybininkų klubas, trečiojo amžiaus universitetas. Ir aš suprantu jų norą turėti miesto kūrimo ir IAE istorijos muziejų, kuris papasakotų mums apie visas statybines organizacijas, direktorius ir kitus vadovus. O mūsų muziejus apims platų temų spektrą. Taip pat, manau, būtų gerai, jei mieste turėtume kelis muziejus.

Beje, remiantis į šiuolaikine muziejininkyste, istorija priklauso visiems, o ne tik istorijos žinovams, ji priklauso plačiajai publikai. Todėl, kaip aš minėjau ankščiau, muziejui nebūtinos patalpos, jis pilnai gali egzistuoti ir skaitmeniniu formatu. Daugelis taip ir dirba, periodiškai išeidami į lauką, darydami interaktyvias parodas, bendraudami tarpusavyje, apsikeisdami patalpomis. Atsiranda ir tendencija, kada muziejai nusprendžia nesaugoti sau eksponatų.

Daug žmonių išvažiavo iš Visagino, bet nenustoja juo domėtis. O pirma, ką daro turistai - ieško informacijos internete. Todėl mes turėtume susimąstyti, kaip juos sudominti virtualioje erdvėje ir apgalvoti, kas būtų įdomu atvažiuojantiems, pavyzdžiui, pasakoti miesto istoriją pasivaikščiojimo po Visaginą metu, supažindinti su įdomiais vietiniais gyventojais, o gal leisti pažinti miesto etnokultūras.

- Ačiū Jums ir sėkmės kuriant šiuolaikinį muziejų Visagine!

P.S. Apie tai, kaip iniciatyviai grupei sekasi kurti miesto kūrimo ir IAE istorijos muziejų, mes papasakosime musų artimiausiuose straipsniuose.

Jelena Plešak

news.tts.lt

Nuotrauka iš www.visaginokultura.lt archyvo

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта