Ž. Vaičiūnas: Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija siūlo išpirkti SGD terminalo laivą-saugyklą
Energetika 20 08 2018 1010 peržiūros

Ž. Vaičiūnas: Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija siūlo išpirkti SGD terminalo laivą-saugyklą

Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija kaip geriausią variantą siūlo po 2024 metų Lietuvai išpirkti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivą-saugyklą. 

Tai pirmadienį po komisijos posėdžio žurnalistams patvirtino energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

Jo teigimu, dabar Finansų ir Energetikos ministerijos turės pateikti atitinkamus įstatymo pakeitimo projektus, kurie leistų Vyriausybei pritarti šiam sprendimui. 

„Planuojame, kad reikalingi teisės aktų pakeitimai, jų projektai Vyriausybei turi būti pateikti šių metų spalio mėnesį tam, kad reikalingi sprendimai būtų priimti dar Seimo rudens sesijoje“, - kalbėjo energetikos ministras.

Paklaustas, kiek kainuotų SGD terminalo laivo-saugyklos išpirkimas, Ž. Vaičiūnas pakartojo tai, kas buvo pasakyta anksčiau, - tai atsieitų 120-160 mln. eurų. 

„Yra „Klaipėdos naftos“ užtikrinimas, kad jie nupirks laivą už geriausią kainą. Kalbame nebūtinai apie šio laivo įsigijimą. Tai būtų tokį tiekimo saugumą užtikrinantis laivas už pačią geriausią kainą“, - sakė jis. 

Anot Ž. Vaičiūno, techninis sprendimas dėl to bus priimtas 2022-2023 metais.

Pasak ministro, SGD terminalo laivo-saugyklos išpirkimas leistų terminalo išlaikymo kaštus sumažinti maždaug trečdaliu.

Paklaustas, ar didžiausia Lietuvoje dujų vartotoja „Achema“ prisidės prie SGD terminalo laivo-saugyklos išpirkimo, ministras sakė, kad toks klausimas turėtų būti adresuotas „Achemai.„

Svarstant, ar laivas-saugykla galėtų būti išpirktas mokant už jį dalimis, Ž. Vaičiūnas sakė, kad kalbama apie visus įmanomus finansinius instrumentus. „Tai yra tam tikra paskolų dalis, galbūt nuosavo kapitalo dalis. Formuosime patį efektyviausią portfelį“, - pažymėjo jis. 

Pasak jo, svarstant išpirkimą bus keičiamas SGD terminalo įstatymas ir teisės aktai, kiek tai yra susiję su valstybės garantijos suteikimu. Jei laivo nebeprireiktų, anot ministro, jį būtų galima parduoti.

„Terminalo išpirkimo atveju Lietuva turėtų visas lankstumo galimybes laivą kaip likvidų turtą parduoti rinkoje, jei susiklostytų nepalankios sąlygos dujų rinkoje. Tai buvo vienas iš papildomų kriterijų apsisprendžiant dėl šios opcijos“, - akcentavo jis. 

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта