Информирует «SoDra»
В Висагинасе 23 04 2010 5685 просмотров

Информирует «SoDra»

О новых электронных удостоверениях нетрудоспособности и  новой системе  бухгалтерского учета (EPTS).:::

Veikia naujoji elektroninė nedarbingumo pažymėjimų išdavimo ir apskaitos sistema (EPTS)

Naujoji elektroninė nedarbingumo pažymėjimų išdavimo ir apskaitos sistema (EPTS) teikia daug patogumų pacientams, jų darbdaviams, gydytojams ir «Sodros» darbuotojams.
 EPTS naudą nesunku pajusti, nes sistema gerokai supaprastina nedarbingumo pažymėjimų išdavimą, sudarydama galimybę daugiau laiko skirti paciento apžiūrai.

Kaip veikia elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas?

Visų pirma atkreipiame dėmesį, kad EPTS yra gydytojams skirta sistema, todėl darbdaviui jungtis prie EPTS nereikia.

Kai asmuo kreipiasi į gydytoją, ir šis asmuo pripažįstamas laikinai nedarbingu, gydytojas per EPTS užpildo elektroninį nedarbingumo pažymėjimą.
Darbdavys, prisijungęs prie EDAS (Elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos), mato informaciją apie savo darbuotojo laikinąjį nedarbingumą. Pašalpos skyrimui reikalingą informaciją (apie ligos pašalpą iš darbdavio lėšų už dvi pirmąsias laikinojo nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, bei dėl ligos nedirbtą laiką) «Sodrai» darbdavys taip pat gali pateikti elektroniniu būdu (per EDAS, užpildęs Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD), kuris yra senojo popierinio nedarbingumo pažymėjimo antrosios pusės – draudėjo informaciją – atitikmuo).
Darbuotojas, prisijungęs prie EGAS (Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos), gali pateikti prašymą pašalpai skirti.

Asmeniui per EPTS išduotas elektroninis pažymėjimas iš karto pateikiamas «Sodrai». Pacientui išduodamas pranešimas apie išduotą elektroninį pažymėjimą (Pranešimas apie išduotą elektroninį nedarbingumo pažymėjimą ar Pranešimas apie išduotą elektroninį nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą). Šis pranešimas – tai iš EPTS atspausdinamas dokumentas tik informuojantis, kad asmeniui išduotas elektroninis pažymėjimas (be ypatingų asmens duomenų). Jeigu asmeniui minėtas pranešimas nereikalingas (jo darbdavys naudojasi (EDAS)), iš EPTS jo spausdinti nebūtina. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog tais atvejais, kai darbdavys ar kitos institucijos nesinaudoja EDAS arba neturi pasirašę duomenų teikimo sutarties, asmuo turi šį pranešimą atsispausdinti iš EPTS.

Kokia EPTS nauda pacientui (apdraustajam)?

Išduodant popierinius nedarbingumo pažymėjimus, pacientui pas gydytoją reikia apsilankyti mažiausiai du kartus – pirmą kartą, kai suserga, antrą kartą – jau pasveikus atvykti užfiksuoti laikinojo nedarbingumo pabaigą. Gydytojui naudojantis EPTS, antrasis apsilankymas nebebus būtinas – atgavęs dėl ligos ar patirtos traumos prarastą darbingumą žmogus iš karto galės eiti į darbą, ir jam nebereikės gaišti laiko antrą kartą vykstant pas gydytoją «uždaryti» nedarbingumo pažymėjimo.

Elektroninis pažymėjimas – tai vienas laikinojo nedarbingumo laikotarpis, kuris gydytojo (elektroniniu parašu) patvirtinamas tik vieną kartą. Pacientams nereikės nešti nedarbingumo pažymėjimų į darbovietes, nes informaciją apie jų nedarbingumo laikotarpį darbdaviai galės matyti, prisijungę prie EDAS. Šio pažymėjimo taip pat nebereikės pristatyti ir į «Sodrą». Tačiau pašalpą «Sodra» skirs tik gavusi asmens prašymą (galima pateikti per EGAS ar popierinį), kuriame nurodomas laikinojo nedarbingumo laikotarpis, už kurį prašoma skirti pašalpą, ir darbdavio užpildytą formą NP-SD. Taigi asmuo gali pateikti prašymą skirti pašalpą už visą laikinojo nedarbingumo laikotarpį (jam pasibaigus) ar, norėdamas pašalpą gauti dažniau ir greičiau, teikti prašymus už konkretų laikinojo nedarbingumo laikotarpį, patvirtintą elektroniniu nedarbingumo pažymėjimu.

Darbdavys per EDAS galės stebėti savo darbuotojo nedarbingumo laikotarpius.  

Kokia EPTS nauda gydytojui?

Gydytojas per EPTS pažymėjimą galės išrašyti greičiau, nes, įvedus paciento asmens kodą, kiti duomenų laukai užsipildo automatiškai – belieka įvesti diagnozę ir nedarbingumo laikotarpį. Lengvinant šių pažymėjimų išdavimą, mažinant klaidų bei siekiant išvengi taisymų, EPTS numatyta klaidų kontrolė ir įvairūs perspėjimai, atkreipsiantys gydytojo dėmesį, jei asmeniui jau yra išduotas elektroninis pažymėjimas ar toks asmuo nedraustas arba jo darbingumas turi būti vertinamas Gydytojų konsultacinės komisijos posėdyje ir pan. Be to, gydytojų patogumui numatyta, kad į EPTS įvedus atitinkamus duomenis apie asmens nedarbingumą, iš karto gydytojas šios informacijos gali nepasirašyti elektroniniu parašu, t. y. numatytas «laukimo periodas». Gydytojui patogiu laiku (atlikus operaciją, grįžus iš iškvietimo pas pacientą į namus ar pan.) EPTS patikrinus įvestą informaciją gydytojui leidžiama pasirašyti elektroninį pažymėjimą vėliau.

Sistema gydytojui pateiks visą aktualią informaciją apie paciento nedarbingumo laikotarpių istoriją per paskutinius 12 mėnesių, nesvarbu, kuriame Lietuvos mieste buvo išduotas elektroninis nedarbingumo pažymėjimas. Taip pat gydytojui bus operatyviai pateikiama informacija apie Gydytojų konsultacinės komisijos bei Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos priimtus sprendimus dėl asmens darbingumo ar darbingumo lygio.

Gydymo įstaigoms nebereikės vykdyti nedarbingumo pažymėjimų blankų apskaitos, vežioti į «Sodrą» pranešimų apie ligos pradžią, taip pat bus įmanoma įvairiais pjūviais gauti ataskaitas apie išduotus nedarbingumo pažymėjimus. Taip pat sumažės darbo krūvis personalui – elektroninis pažymėjimas netvirtinamas įstaigos antspaudu (spaudu) ir papildomai neregistruojamas.

Atkreipiame dėmesį, jog asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, norint išduoti elektroninius pažymėjimus, reikia įsigyti elektroninį parašą. Tačiau asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, su «Sodros» teritoriniais skyriais pasirašiusioms sutartis dėl teisės išduoti elektroninius pažymėjimus, faktinių saugios elektroninio parašo formavimo įrangos įsigijimo išlaidos, neviršijančios 100 litų už vieną išduodamą saugią elektroninio parašo formavimo įrangą, bus kompensuojamos.

Kokia  EPTS nauda darbdaviui (draudėjui)?

Gydytojui išrašius elektroninį pažymėjimą per EPTS, darbdavys informaciją apie savo darbuotojo nedarbingumo laikotarpius galės gauti internetu per EDAS.

Teikiant informaciją apie ligos pašalpą iš darbdavio lėšų bei dėl ligos nedirbtą laikotarpį, draudėjui nebereikės pildyti nedarbingumo pažymėjimų antrosios pusės ir jų pristatyti «Sodrai» – tai, kaip jau minėta, bus galima padaryti elektroniniu būdu (per EDAS pateikiant Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD).

Primename, kad darbdavys ligos pašalpą iš darbdavio lėšų privalo apskaičiuoti ir pateikti formą NP-SD ne vėliau kaip per 10 darbo dienų, o nėštumo ir gimdymo atostogų atveju – ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo asmens kreipimosi.

Elektroninių pažymėjimų išdavimo tvarka

Nedarbingumo pažymėjimai bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimai išduodami vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintomis Nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklėms (Taisyklės) bei Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų pildymo ir išdavimo pereinamuoju laikotarpiu tvarkos aprašu (Tvarkos aprašas).

Pagal šias Taisykles ir Tvarkos aprašą popieriniai nedarbingumo pažymėjimai ir elektroniniai nedarbingumo pažymėjimai išduodami:
-asmenims, apdraustiems ligos ir motinystės socialiniu draudimu bei nelaimingų atsitikimų darbe ir susirgimų profesine liga socialiniu draudimu;
-bedarbiams, registruotiems darbo biržoje;
-vidaus tarnybos sistemos pareigūnams.

Kitiems asmenims elektroniniai nedarbingumo pažymėjimai neišduodami. Tačiau pasitaikydavo, kad gydytojai nedarbingumo pažymėjimus išduodavo net ir tiems asmenims, kuriems jie nepriklauso, taip pažeisdami Taisykles. Naudojantis EPTS, iš karto bus matoma, ar asmuo draustas ir leis išduoti elektroninį pažymėjimą tik apdraustajam, darbo biržoje registruotam bedarbiui, ar vidaus tarnybos sistemos pareigūnui. Kitiems asmenims sistema pažymėjimų išduoti neleis. Taigi automatiškai bus užtikrintas teisingas elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas.

«Visagino linija»: приглашаем в нашу команду! (добавлено видео)
«Visagino linija»: приглашаем в нашу команду! (добавлено видео)

Мебельная фабрика «Visagino linija» - один из крупнейших работодателей Северо-Восточной Литвы

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта