Auksinė taisyklė ūkininkams: kokiomis lėšomis turi būti finansuojamas turtas?
Reklama 22 04 2021 953 peržiūros

Auksinė taisyklė ūkininkams: kokiomis lėšomis turi būti finansuojamas turtas?

Žemės ūkio produktų kainos jau eilę metų beveik nekinta, todėl ūkiai pajamas gali auginti tik didindami derlingumus, primilžius. Iš esmės – sulaukę gamtos malonės. Deja, tačiau ūkininkų balansuose išlaidų eilutės tuo pačiu laikotarpiu gana ženkliai judėjo aukštyn: augo darbo užmokesčiai, mokamų mokesčių apimtys, žaliavų, įrengimų kainos. Tokioje situacijoje vis svarbesniu veiksniu tampa ūkininkų gebėjimai efektyviai valdyti savo piniginius srautus. 

Ignas Jankauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas, sako, kad tokioje situacijoje ypač svarbu laikytis vienos auksinės taisyklės: kuo ilgesnis turto naudojimo laikas, tuo ilgesniais pinigais jis turi būti finansuojamas.

Anot jo, greičiausiai ūkyje sunaudojamomis žaliavomis yra trąšos, pašarai, degalai, pesticidai, kiti panašūs daiktai. Gamybos ciklas žemės ūkyje trunka apie metus, todėl ne trumpesnis turėtų būti ir tokių žaliavų finansavimas.

„Žemės ūkio padargai, pavyzdžiui, traktoriai tarnauja 5 ir daugiau metų. O, sakykime, kombainai yra dar gerokai ilgaamžiškesni ir savo vertę išlaiko ilgiau. Tačiau ir investicijos į juos tradiciškai būna nepalyginamai didesnės. Kalbant apie žemės ūkio techniką, jo įsigijimo finansavimo sprendimai turėtų būti ilgesnis nei 5 metai“, – pabrėžia I. Jankauskas.

Fermų, sandėlių įranga, kiti pastatai – tai ilgalaikės investicijos. Jų tarnavimo laikas yra ilgas, o atsipirkimas gana lėtas, todėl šioms investicijoms reikėtų ieškoti 7-15 metų trukmės finansavimo. 

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Galiausiai yra žemė – pagrindinis žemdirbio turtas ir pajamų šaltinis. Visgi jos atsipirkimas gali siekti net ir 30 metų. Todėl, pavyzdžiui, 5 metų paskola žemės pirkimui anksčiau ar vėliau gali destabilizuoti ūkininko pinigų srautus. Ilgiausios trukmės finansų instrumentais taip pat turi būti apmokėta melioracija, žemės gerinimo darbai, kitos panašios investicijos į gamybinius plotus“, – sako I. Jankauskas.

„Dirbdamas su paskolomis labai dažnai girdžiu ūkininkus sakant: nenoriu būti ilgai skolingas, todėl man pakaks ir trumpesnio kredito. Manau, kad tai nėra teisingas požiūris. Ilgas kreditas su nemokamu išankstiniu grąžinimu išsprendžia tikrai daug klausimų. Juk anksčiau grąžinti, jei tik turėsite tokią galimybę, spėsite visada“.

Ignalinos kredito unija yra ilgametis ir patikimas Lietuvos ūkininkų finansinis partneris, teikiantis jiems individualius ir situacijai labiausiai tinkamus finansų sprendimus: paskolas ūkių plėtrai ir modernizacijai, apyvartinėms lėšoms, taip pat lengvatines paskolas nuo Covid-19 nukentėjusiems ūkiams. Susisiekti su Ignalinos kredito unija galima telefonu +370 386 52561 arba el. paštu ignalina@kreda.lt.

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта