Kodėl nevykta plaukimo pamokos
Visagine 22 01 2019 1335 peržiūros

Kodėl nevykta plaukimo pamokos

Baigtas pirmojo mikrorajono baseino remontas, ir atrodo, kad niekas neturėtų trukdyti plaukimo pamokomis. Tačiau nė viena mokykla jų nevykdo ir tik „Verdenės“ gimnazija turi planų antrajame pusmetyje organizuoti fizinio lavinimo užsiėmimus baseine.

Vaikų plaukimo mokymo programa baigėsi

Norint suprasti dabartinę situaciją, reikia atkreipti dėmesį į mokslo metų pradžią, į straipsnį - Jonas Nekrošas susirūpinęs situacija dėl plaukimo pamokų.

Primename, kad nuo 2013 m. iki 2018 m. mūsų savivaldybėje veikė programa skirta vaikų mokymui plaukti – nuo 3 iki 6 klasių fizinio lavinimo pamokų metu.

Šios programos įgyvendinimas buvo patikėtas Visagino paramos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centrui – toks buvo centro pavadinimas, kol jis buvo pakeistas, o kartu su juo pasikeitė jo statutas. Dabar ši įstaiga vadinama Visagino švietimo pagalbos tarnyba.

Mokykloms buvo labai patogu, kai plaukimo pamokų organizavimu užsiėmė ši įstaiga, turinti lėšų išlaikyti personalą. Tačiau 2018 metų vasario mėnesį buvo atšauktas Švietimo pagalbos tarnybos finansavimas. Plaukimo pamokų funkcija buvo grąžinta mokykloms, tačiau jos nebuvo tam pasirengusios. 

Nėra lėšų, trenerių ar noro?

Redakcija pabendravo su visų mokyklų vadovais, išskyrus „Atgimimo“ gimnazijos, kadangi mokiniai, kuriems yra 15–18 metų, nepatenka į plaukimo mokymo programas.

„Verdenės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Kumpienė pasakė, kad situacija dėl plaukimo pamokų finansavimo nėra aiški, nes šiuo atveju kiekvienai klasei reikalingi 2 fizinio lavinimo mokytojai (pusė klasės – baseine, kita pusė – salėje). Tačiau vis dėlto yra ketinama išspręsti šią problemą ir nuo vasario mėnesio šioje gimnazijoje planuojama atnaujinti plaukimo pamokas.

Rekreacinių paslaugų centro direktorius Anatolijus Mazynskis pasakė, kad taip pat galima išspręsti ir „Verdenės“ gimnazijos mokinių transportavimo į sporto kompleksą klausimą – tam yra mokyklinis autobusas.

Akivaizdu, kad „Verdenės“ gimnazijoje fizinio lavinimo mokytojai yra pasirengę mokyti vaikus plaukti, tačiau, pagal kai kuriuos duomenis, ne visi jų kolegos iš kitų mokyklų yra pasirengę imtis tokio trenerio vaidmens.

„Gerosios vilties“ progimnazijos direktorė Jolanta Bartkūnienė paaiškino, kad ši mokykla neturi finansinės galimybės įvesti papildomų etatų fizinio lavinimo mokytojams, kad jie mokytų vaikus plaukti, nes mokinio krepšelio lėšos jau paskirstytos visiems metams.

„Žiburio“ pagrindinės mokyklos direktorė Olga Černis, kartu su argumentais dėl 2 fizinio lavinimo mokytojų būtinybės vienai klasei ir susijusiomis su tuo finansinėmis problemomis, pateikė ir kitus argumentus. 

„Mūsų vaikai vaikščiojo iki „Draugystės“ mokyklos baseino pėsčiomis. Plaukimo pamokos kartais vykdavo dienos viduryje. Mergaitės neturėdavo laiko išsidžiovinti plaukus ir vaikai susirgdavo, todėl daugelis tėvų yra prieš tai, kad plaukimo pamokos vyktų žiemos metu. Todėl šiuo metu mes ne bandysime organizuoti užsiėmimų baseine, o rudenį viskas gali būti“, – savo poziciją paaiškino Olga Černis.



„Draugystės“ gimnazijos direktorius Rimantas Petravičius pasakė, kad galima rasti lėšų plaukimo pamokoms organizuoti, tačiau yra problemų su treneriais. Anot A. Mazynskio būtent šioje mokykloje fizinio lavinimo mokytojai nenori vesti plaukimo pamokų. „Tačiau, galų gale, aujšosiose mokoma visų disciplinų,“ – pažymėjo A. Mazynskis, – „todėl jie turi gebėti mokyti ir plaukimo“.

Tad kame yra problema?

Galima sutikti su kai kurių mokyklų direktorių paaiškinimais dėl 2 fizinio lavinimo mokytojų finansavimo sunkumų. Bet galų gale, kai kurie nemato tame didelės problemos, o tai reiškia, kad tai nėra pagrindinė kliūtis. Per tuos metus, kai Švietimo pagalbos centras vykdė plaukimo pamokų organizavimą, visoms mokykloms buvo gera – jos nežinojo šių problemų. O dabar reikia ieškoti išeities -– mūsų vaikai turėtų mokėti plaukti.

Neseniai, vakare, teko susidurti su tokia situacija baseine: atėjo tėvas su dviem 6 ir 8 metų sūnumis. Abu jie gana dideli berniukai, bet nemoka laikytis ant vandens, todėl plaukiojo su plaukimo ratais!

Jaunas tėvas, kuris pats užaugo Visagine ir išmoko plaukti darželyje, skundėsi: „Vaikams nėra plaukimo užsiėmimų nei mokyklose, nei darželiuose“. Jis, žinoma, išmokys savo berniukus plaukti, bet ne kiekvienas turi tokius tėvus ir lėšas kasdien su visa šeima lankytis baseine.


Situaciją dėl baseinų vaikų darželiuose mes apžvelgsime vėliau.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта