Buvusiuose KGB rūmuose - priminimas apie čia kalėjusį palaimintąjį vyskupą
Lietuva ir Baltijos šalys 19 05 2018 867 peržiūros

Buvusiuose KGB rūmuose - priminimas apie čia kalėjusį palaimintąjį vyskupą

Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje penktadienį atidaroma paroda „Palaimintasis Teofilius - buvusiuose KGB rūmuose“. 

Šioje KGB būstinėje vyskupas T. Matulionis buvo tardomas 10 mėnesių nuo 1946 m. pabaigos iki 1947 metų spalio 17 dienos, kai atėjo įsakymas jį išvežti į kitą Sovietų Sąjungos kalėjimą - Vladimirą.

Tarptautinės muziejų dienos proga ekspoziciją parengė Palaimintojo Teofiliaus Matulionio labdaros ir paramos fondas, paroda veiks iki spalio 1 dienos.

ELTA primena, kad T. Matulionis gimė 1873-iųjų birželio 22 dieną Kudoriškio kaime, Alantos parapijoje. Mokėsi Daugpilio gimnazijoje ir Petrapilio kunigų seminarijoje. 1900 m. Petrapilyje T. Matulionis buvo įšventintas į kunigus, darbavosi Latvijoje - Varaklianų ir Bikavos parapijose, o nuo 1910 metų - Petrapilyje. 

1923 m. kunigas T. Matulionis buvo suimtas ir nuteistas kalėti trejus metus. Grįžęs iš kalėjimo 1929-ųjų vasario 9 dieną Petrapilyje buvo slapta įšventintas į vyskupus. Tų pačių metų rudenį vėl buvo suimtas ir išsiųstas dešimčiai metų į koncentracijos lagerį Solovkų salose (Rusija). 

1933 metais vyskupas Teofilius, Lietuvai ir Sovietų Sąjungai keičiantis kaliniais, kartu su kitais sugrįžo į Lietuvą. Nuo 1936 metų rudens apsigyveno prie seserų benediktinių bažnyčios Kaune kaip jos rektorius. Įvedė nuolatinę Švenčiausiojo Sakramento adoraciją. Kurį laiką ėjo vyriausiojo Lietuvos kariuomenės kapeliono pareigas. 

1943 metais popiežius Pijus XII T. Matulionį paskyrė Kaišiadorių vyskupu. 1946 m. jį vėl suėmė ir išvežė į Vladimiro kalėjimą, vėliau - į Mordoviją. Į Lietuvą vyskupas Teofilius grįžo tik po 10 metų. 

Tuometinei valdžiai neleidus sugrįžti į Kaišiadoris, apsigyveno Birštone. 1957 m. pirmąją Kalėdų dieną Birštone savo kambaryje slapta į vyskupus T. Matulionis įšventino kunigą Vincentą Sladkevičių. Už šį „nusikaltimą“ 1958 m. spalio 17 d. naktį valdžia vyskupą Teofilių išvežė iš Birštono ir apgyvendino Šeduvoje. 

Už ypatingą ištikimybę Bažnyčiai popiežius Jonas XXIII 1962 m. vasario 9 d. vyskupui Teofiliui suteikė arkivyskupo titulą. 

1962 m. rugpjūčio pradžioje arkivyskupas Teofilius gavo kvietimą dalyvauti Vatikano II susirinkime. Netrukus, 1962 m. rugpjūčio 17 d., arkivyskupo bute Šeduvoje buvo daroma krata, kurios metu jam buvo suleista neaiškios sudėties injekcija. Rugpjūčio 20-ąją arkivyskupas T. Matulionis mirė.

ELTA

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта