Drakono valčių strategija. Kodėl J. Šuklinas investavo į šį sportą
Visagine 24 05 2018 1674 peržiūros

Drakono valčių strategija. Kodėl J. Šuklinas investavo į šį sportą

Jau greitai sukaks net 4 metai nuo tos dienos, kada visaginiečiai tapo, mums anksčiau visai neregėto, Drakono valčių festivalio stebėtojais. Festivalio, kurio iniciatoriumi, propaguotoju, treneriu, teisėju ir rėmėju tapo, mūsų šalies sidabro prizininkas Londono Olimpinėse žaidynėse, Jevgenijus Šuklinas.

2017-jų metų gruodį buvo įregistruota Lietuvos drakonų valčių federaciją, kurios prezidentu tapo J. Šuklinas. Buvo įdomu sužinoti, kokiu tikslu sukurta federacija, kokias perspektyvas Jevgenijus mato šios sporto šakos plėtrai? Kokia yra nauda socialinėje ir sporto srityje? Ir ko gali tikėtis miestas iš šio įspūdingo kasmetinio festivalio?

Apie visą tai mes pakalbėjome su Jevgenijumi Šuklinu.

“Drakonų valčių varžybos- tai socialinis projektas”

- Jevgenijau, kokia buvo Jūsų pirminė motyvacija organizuojant Drakono valčių varžybas?

- Aš peraugau savo sportines ambicijas ir atsirado noras įtraukti žmones į masinį mėgėjų sportą. Nes šiais laikais daugelis tingi ateiti į sporto salę, neturi laiko arba tiesiog drovisi. O jei žmonės dirba komandoje, yra vienoje valtyje, šie dalykai jau neegzistuoja. Todėl į šį projektą visada žiūrėjau kaip į socialinį.

Šis sportas labai suartina žmones. Pavyzdžiui, ugniagesių komanda pasakoja, kad pasikeitė jų bendravimas tarpusavyje. Drakonų valčių sportas geras dar tuo, kad tokio irklavimo dėka yra greitai įgyjami sportiniai įgūdžiai.

Be to, čia viskas labai demokratiška, nes tą pačią valtį gali irkluoti, pavyzdžiui, pasaulio čempionas Raimundas Labuckas, o kartu su juo koks nors 14-os metų paauglys. Kokioje dar sporto šakoje taip galėtų būti?

Turime komandų virš 60 metų amžiaus ir net virš 70 metų. Mano tėvas, praeityje bokso sporto meistras, jau apie 30 metų neužsiima sportu, o dabar dalyvauja kaip komandos “Atom” narys, o mama - komandos “Afroditės” kapitonė.

- Kiek visaginiečių užsiima Drakono valčių irklavimu?

- Reiktų skaičiuoti pagal varžybų dalyvių skaičių! Praeitais metais jų buvo virš 600. Turim septynias moterų komandas, o tai - 140 merginų, o bendrai paskaičiavus, Drakono valčių irklavimą pamėgo apie 300 žmonių.

Kam reikalinga Lietuvos Drakono valčių sporto federacija

Drakono valčių sportu jums pavyko “užkrėsti” visaginaniečius ir ne tik. Dabar Jūs įkūrėte federaciją, kokie jos tikslai ir užduotys?

- Buvo būtina įsteigti šį organą su juridiniu statusu, kad galėtume užsiimti varžybų organizavimo klausimais. Šiais metais mes surengti planuojame ne mažiau kaip 10 varžybų.  

Dabar federaciją sudaro penkios komandos- dvi iš Visagino ir komandos iš Vilniaus, Biržų, Panevėžio. Aš buvau išrinktas federacijos prezidentu, o Saulius Štarolis jos generaliniu sekretoriumi.

Šiuo metu federacija rengia vertinimo sistemą, kuri paskatins sportininkus ir suteiks jiems galimybę dalyvauti tarptautinėse Drakonų valčių varžybose..

Šiemet mes jau dalyvavome tarptautinėse varžybose baseine, kurios vyko Lenkijoje. Tai buvo ne lenktynės, o virvės traukimo 6x6 rungtynės. Mūsų komanda užėmė  antrą vietą, aplenkdama sportininkus iš Vokietijos ir Čekijos respublikos, kurie šiame sporte jau senai ir į Lenkiją atvyko laimėti medalių, bet tokios progoms jiems nedavėme..

Taip pat nekantriai laukiame atsakymo iš Tarptautinės drakono valčių sporto federacijos, į kurią kreipėmės su prašymu į jų gretas įtraukti Lietuvos federaciją. Mūsų pagrindinė užduotis šiuo metu -  įdėti visas pastangas, kad jau šiais metai į Vengrijoje vykstantį pasaulio čempionatą galėtumėm išsiųsti Lietuvą atstovujančią komandą. 

Finansinė Drakono valčių rungtynių  Visagine pusė

- Rungtynių organizavimas, valčių nuoma, prizai, visą tai reikalauja lėšų, iš kur jų gaunate?

- Daugelyje rungtynių, pavyzdžiui, neseniai vykusiame pusmaratonyje, yra taip vadinamas startinis įnašas. Bet aišku, kad organizuodamas pirmąsias rungtynes apie tokį įnašą net ir negalvojau, suvokdamas, kad tai nepritrauks žmonių.

Pirmą valtį mes pirkome už 6,5 tūkst. eurų. Jevgenijau Šuklino olimpinio klubo vardu parašiau projektą į Lietuvos sporto departamentą ir mums suteikė 3000 eurų finansavimą. Likusius 3500 eurų į valties pirkimą investavau iš savo lėšų, taip pat į rungtynių organizavimą.

Praeitais metais mes jau įvedėme dviejų eurų įnašą. Iš renginio svečių ir vaikų jis nebuvo  renkamas, bet iš mūsų dalyvių mums pavyko surinkti apie 500 eurų. Valčių nuoma reikalauja 1000 eurų, toliau medaliai, taurės, prizai, vedėjų paslaugos, muzikantai. Viską suskaičiavus gaunasi, kad rungtynių biudžetas apie 2500 eurų.

Šiais metais padėtis kur kas geresnė, nes esu paruošęs projektą į Paramos fondą prie Sporto departamento ir mums jau suteikė 1500 eurų finansavimą artimiausioms rungtynėms. Nors užklausą buvau pateikęs didesnei sumai, bet tai jau gerai ir padengs valčių nuomą.

Beje, šiais metai Visagino miesto savivaldybė įtraukė Drakonų valčių rungtynes į miesto renginių planą ir skyrė lėšų rungtynių taurėms įsigyti.

 
Labai norėtųsi užsisakyti atrakcionų vaikams, kad mažieji galėtų pramogauti ir linksmintis tuo metu kol suaugę rungtyniauja.

Naktinės Drakonų valčių rungtynės taps tikru šou

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

- Kaip atrodys Drakono valčių rungtynės šiais metais ir kada jų laukti?

Rungtynių data paskirta Liepos 28 d. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad Drakono valčių lenktynės visų pirmą ne rungtynės, tai-  festivalis ir šventė. Mūsų organizuojamas renginys jau tapo tarptautiniu, praeitais metais turėjome dalyvių iš Latvijos, Baltarusijos, Rusijos ir Kinijos.

Šių metų rungtynėse laukiame dalyvių iš Ukrainos, Anglijos, Kinijos. Bendravome su naujuoju Kinijos ambasadoriumi, kuris labai palaiko savo šalies sportininkų dalyvavimą. Planuojame sudaryti sutartį su Kinijos ambasada dėl tolimesnio bendradarbiavimo šioje srityje.

Kinijos dalyvavimas mums yra itin įdomus ir svarbus nes jie įneš savo koloritą į šventės atmosferą. Deramės su Kinų gyvenančių Lietuvoje asociacija. Vasara juos aplankys svečiai, muzikantai, ir mes labai norėtumėme jų sulaukti ir mūsų šventėje, nes vakare planuojame organizuoti didelį koncertą skirtą Visagino gyventojams ir miesto svečiams.

Bet ir tai dar ne viskas! Rugpjūčio 31 d. ( rugsėjo 1 d. šeštadienis) mes norim organizuoti naktines lenktynes, kuriose dalyvaus Liepos 28-os  d.  visų grupių  nugalėtojai. Apšviestos valtys Drakonai, laužai ant kranto, ugnies šou, būgnų dūžiai- tai bus įspūdingas renginys!

Kas traukia turistus Visagine

Turizmo temą Visagine visi jau pavargo aptarinėti nes sklando nuomonė, kad nieko gero iš to nebus. Bet pasirodo yra ir antra monetos puse.

- Ženia, sumanymas dėl naktinių lenktynių tikrai pritrauktų daug žiūrovų ir iš kitų Lietuvos miestų. Gal ateityje Drakono valčių rungtynių festivalis taps ne vienadieniu  įvykiu, o tęsis kelias dienas, tuo pritraukdamas daugiau turistų?

- Iš tikrųjų, net 1-2 dienų renginį aplanko didelis skaičius svečių iš kitų Lietuvos miestų. Pavizdys, Visagine vykstantis kikbokso turnyras. Buvo užimti visi viešbučiai, Visagino parko apartamentai, 60 žmonių teko išsiųsti į Salaką. Visagino parkas uždirbo 3000 eurų, sudėjus dviejų dienų apgyvendinimą ir maitinimą pamatysime, kad miesto svečiai paliko 10 tūkst. eurų pelno.

Futbolo turnyras “Visagino cup” taip pat pritraukia nemažą stebėtojų skaičių. Šiemet mes ruošiame koncertinę programą, tai reiškia, kad kai kurie svečiai liks su nakvynę, o kiti atvyks diena anksčiau, kad galėtų pasiruošti rungtynėms.

Neseniai mus aplankė fotomenininkė Neringa Rekašiūtė ir virš 300 žmonių aplankė jos parodą! Gausiomis žmonių grupėmis svečiai vaikščiojo po miestą kartu su Aleksėju Urazovu, kuris rodė jiems mūsų gražų miestą. Ir patikėkit, viešbučių vėl neužteko.

Kadangi kalbame apie turizmą, štai jums Neringos pavyzdys. Net vienas žmogus gali pritraukti tiek žmonių, kad neužteks nei viešbučių, nei apartamentų. Reikia tiesiog organizuoti įdomius renginius ir turistai atvažiuos.

- Tikriausiai kitas Jūsų projektas bus viešbutis?

- Manau, kad didelių investuotojų atvykimas šį klausimą išspręs.

  Baigus pokalbį su Jevgenijumi, prisiminiau jo žodžius iš vieno interviu, kurį jis man davė sugrįžęs iš Londono olimpinių žaidynių. Prisimindamas, kaip karštai, beveik naktį, jį pasitiko džiūgaujantys visaginiečiai, jis pasakė, “Aš nusprendžiau, kad niekada neišvažiuosiu iš gimtojo miesto ir pasistengsiu dėl jo padaryti viską kas įmanoma”.

Ina Negoda

Straipsnį vertė Lina Latyševa

news.tts.lt





 

 

 

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта