Europarlamentarų apsilankymas IAE: finansavimas bus pratęstas ir po 2020 metų
Visagine 18 07 2018 802 peržiūros

Europarlamentarų apsilankymas IAE: finansavimas bus pratęstas ir po 2020 metų

Liepos 16 d. IAE aplankė Europarlamento nariai Rebeka Charms ir Bronis Ropė, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko pirmininkai, taip pat energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Europarlamentarė iš Vokietijos Rebeka Charms paskirta Europarlamento pagrindiniu pranešėju tolimesnio IAE finansavimo klausimu, todėl labai svarbi jos nuomonė dėl uždarymo projektų eigos ir Europos pagalbos panaudojimo skaidrumo užtikrinimo.

Po susipažinimo su šiais klausimais buvo surengta spaudos konferencija vietinei žiniasklaidai ir visuomenės atstovams. R. Charms ir B. Ropė yra žaliųjų frakcijos atstovai Europarlamente ir išreiškia didelį palaikymą, dėl saugaus IAE uždarymo. R. Chams paaiškino, kad pagrindinis vizito tikslas - išsiaiškinti ar užtenka tos finansinės pagalbos, kurią Eurokomisija skiria ir planuoja skirti IAE uždarymui.

Klausimas dėl IAE uždarymo projektų finansavimo naujoje finansų perspektyvoje.t.y. 2021-2027 metais, galutinai bus sprendžiamas Europalamente 2019 metų pavasarį, o iki tol bus vykdomos derybos dėl skiriamos sumos. Lietuva padarė užklausą 780 mln. eurų tolimesniam IAE uždarymui, o Eurokomisija yra pasiruošusi skirti 552 mln. eurų.

News.tts.lt redakcija pasiteiravo, ar ES pasiruošusi skirti didesnį finansavimą, nei planuojaEurokomisija. R. Charms paaiškino, kad tokiame finansavimo skirtume nėra priešpriešos: ”Eurokomisija siūlo 552 mln. eurų 2021-2027 metų laikotarpiui, Lietuva prašo skirti 780 mln. eurų ilgesniam uždarymo laikotarpiui”, ir pripažino, kad tokia suma, kurią projektų baigimui prašo Lietuva - "visai adekvati".
Ministras Ž. Vaičiūnas pasakė, kad galutinis finansavimo dydis bus svarstomas derybų proceso metu.

Mūsų korespondentas, pažymėjęs tai, kad neužtektinas darbo užmokestis IAE gali privesti prie kadrų problemos, paklausė R. Charms nuomonės šiuo klausimu.

“Aš žodis žodin pakartosiu tai, ką pasakiau pokalbio metu su Eurokomisijos atstovais: jei bus vėluojama su finansavimu, jei jis kažkuriam laikui bus pristabdytas, tai privęs prie kvalifikuotų kadrų IAE netekimo, žmonės išeis kitur, todėl aš maksimaliai argumentuoju, kad turi būti suteiktas nepertraukiamas finansavimas”.

Tačiau į klausimą, ar finansavimo suteikimo metu yra atsižvelgiama į darbuotojų darbo užmokestį, tikslaus atsakymo gauta nebuvo. Tikriausiai Europarlamentas mano, kad tai - Lietuvos vidaus klausimas, o Europos struktūrų užduotis - lėšų skyrimas.

Šį klausimą mes pakartojome ir interviu su Broniu Rope metu (ji bus publikuojamas mūsų puslapyje kiek vėliau).

B. Ropė pasakė, kad jam, kaip mūsų regiono atstovui Europarlamente, gyventojai gali užduoti juos dominančius klausimus tinklapyje www.rope.lt, tad į jį tiesiogiai gali kreipti tiek sąjungos, tiek kiekvienas žmogus ir aptarti rūpimas problemas.

Visuoenės atstovai (Visagino tarybos narys Aleksandras Kločan, Visuomeninės tarybos ekologijos ir energetikos klausimais narys, “IAE Veteranai” sąjungos pirmininkas Vladimiras Kuznecovas ir kiti.) uždavė klausimus apie socialinę pagalbą regionams, apie ilgalaikį radioaktyviųjų atliekų saugojimą ir kita.

Šis apsilankymas buvo svarbus tuo, kad IAE gavo užtikrinimą, kad ir po kuro iš reaktoriaus iškrovimo, uždarymo projekto finansavimas nesibaigia, tad visi kiti darbai pagal stoties uždarymo projektą vyks ir toliau.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта