G. Nausėda: Trijų jūrų iniciatyvos regiono bendras atsakas į grėsmes – stiprinama transatlantinė partnerystė su JAV
Lietuva ir Baltijos šalys 09 07 2021 602 peržiūros

G. Nausėda: Trijų jūrų iniciatyvos regiono bendras atsakas į grėsmes – stiprinama transatlantinė partnerystė su JAV

Trijų jūrų iniciatyvos (3SI) regionui kylantys iššūkiai yra bendri ir atsakas į grėsmes yra labai aiškus – būtina toliau stiprinti transatlantinę partnerystę su JAV, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį į Rusijos keliamas geopolitines, karines ir hibridines grėsmes, blogėjančią demokratijos situaciją ES kaimynystėje ir kai kurių šalių siekį destabilizuoti tarptautinę aplinką.

„3SI suteikia galimybių glaudžiau įtraukti JAV į regioninį bendradarbiavimą ir prisidėti prie visos Europos saugumo didinimo“, – sakė Trijų jūrų iniciatyvos susitikime Sofijoje dalyvaujantis G. Nausėda.

Prezidento nuomone, plėtojant skaitmeninę ekonomiką, efektyviai įgalinant energetikos ir transporto infrastruktūrą, ypač svarbu ją apsaugoti nuo kibernetinių atakų ir sukurti saugią kibernetinę erdvę.

„Lietuva jau yra pasiekusi nemenką pažangą stiprindama greitojo kibernetinio reagavimo pajėgumus ES ir bendrose iniciatyvose su JAV, kuri gali būti naudinga visam 3SI regionui“, – pažymėjo prezidentas.

Kaune veikiantis Lietuvos ir JAV kibernetinio saugumo centras teikia pagalbą šalims partnerėms Ukrainai ir Sakartvelui, o JAV inicijuota Transatlantinio energetinio bendradarbiavimo partnerystė daug dėmesio skiria energetikos infrastruktūros apsaugai.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Prezidentas pabrėžė ES žaliojo kurso svarbą tvariam ekonomikos augimui ir transformacijai. Šalies vadovo teigimu, didesnis sujungiamumas būtinas ES rinkos integracijai, tačiau ne mažiau svarbu gebėti išmaniai ir saugiai naudoti infrastruktūrą.

Politinėse vadovų diskusijose prezidentas pakvietė solidarizuotis kovoje su nelegalia migracija, ypač saugant išorinę ES sieną. Pastaruoju metu net 19 kartų išaugo nelegalų srautas per Lietuvos ir Baltarusijos sieną.

3SI jungia 12 ES valstybių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją ir Slovėniją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija. Tai prezidentinis forumas, kurį papildo vyriausybių, parlamentų ir verslo bendradarbiavimas.

3SI tikslas – skatinti spartesnį šio regiono išsivystymą ir konvergenciją, didinant dalyvaujančių šalių jungiamumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje, stiprinti sanglaudą ES ir transatlantinius saitus tarp ES ir JAV.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта