Gaminantiems vartotojams Komisija keis ESO įkainius
Energetika 27 04 2018 1349 peržiūros

Gaminantiems vartotojams Komisija keis ESO įkainius

Kainų komisija vartotojams, kurie patys pasigamina elektros energiją, ketina keisti „Energijos skirstymo operatoriaus“ įkainius.

Komisija penktadienį sprendžia dėl vadinamojo „pasaugojimo“ tarifų, kurie mokami už tai, kad vartotojas, pasigaminęs per daug elektros energijos, ją pasideda ESO elektros skirstymo tinkle. 

Posėdžio išvakarėse Kainų komisija dar nebuvo paskelbusi konkrečių tarifų, kuriuos ketina patvirtinti, tačiau ESO iš šios paslaugos nebegalės uždirbti pelno. Visa nauda bus atiduodama gaminantiems vartotojams. 

Iki šiol gaminantys vartotojai už pasinaudojimą elektros tinklais atsiskaitė už atgautą iš elektros tinklų kiekį. Įsigaliojus pakeitimams bus atsiskaitoma pagal vieną iš keturių modelių.

Bus galima mokėti vienanarę paslaugų kainą, kai mokama už 1 kWh atgauto iš elektros tinklų elektros energijos kiekio, kurį prieš tai gaminantis vartotojas buvo pagaminęs ir patiekęs į skirstomuosius tinklus. 

Kitas modelis, kai mokama vienanarė paslaugų kaina už 1 kW gaminančio vartotojo elektrinės įrengtosios galios.

Taip pat siūloma dvinarė paslaugų kaina, kai mokama už 1 kWh atgauto iš elektros tinklų elektros energijos kiekio, kurį prieš tai gaminantis vartotojas buvo pagaminęs ir patiekęs į skirstomuosius tinklus, ir už 1 kW gaminančio vartotojo elektrinės įrengtosios galios.

Taip pat gali būti mokama už procentą elektros energijos kiekio, gaminančio vartotojo patiekto kaupimo laikotarpiu į elektros tinklus, kuriuo gaminantis vartotojas atsiskaito už naudojimąsi elektros tinklais. Procentinis dydis, jeigu tam pritars komisija, vidutinės įtampos tinkluose galėtų siekti 22 proc., žemos įtampos tinkluose - 41 proc. Jis būtų nustatytas išskirtinai tik pagal patiriamas išlaidas infrastruktūrai, kiek kainuos atgal patiekti elektros energiją gaminančiam vartotojui.

Gaminančių vartotojų paslaugų kainų metodika pakeista, atsižvelgiant į tai, kad Seimas pakeitė Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą.

ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта