Jei Seimas įteisins gimdymą namuose, už paslaugas tėvai turės susimokėti patys
Lietuva ir Baltijos šalys 26 04 2018 667 peržiūros

Jei Seimas įteisins gimdymą namuose, už paslaugas tėvai turės susimokėti patys

Seimas pradeda svarstyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymą įteisinti gimdymus namuose, slaugytojams ir akušeriams suteikiant daugiau funkcijų bei atsakomybės, kad jie galėtų priimti gimdymus namuose, kai nėra grėsmės nei gimdyvės, nei naujagimio sveikatai. 

Iki šiol ši sritis nebuvo aiškiai reglamentuota ir norintieji vaikelio susilaukti namuose skatindavo „neteisėtą veiklą“.

Tai numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtame Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimo projekte, kuris pradedamas svarstyti Seimo Sveikatos reikalų komitete. 

Ministro A. Verygos teigimu, svarbiausias uždavinys - numatyti visas įmanomas priemones, kurios leistų užtikrinti naujagimių ir gimdyvių saugumą, kai yra apsisprendžiama gimdyti namuose. 

„Tai labai svarbu, nes žmonės gimdo namuose, tokia yra realybė, tai yra jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą. Tad jau netrukus bus galima užtikrinti kokybiškas paslaugas visoms mamoms, nusprendusioms vaikelio susilaukti sau artimoje aplinkoje - namuose“, - sako ministras A. Veryga.

Taip pat, pasak jo, svarbu paminėti yra ir tai, kad, jei šiems siūlymams Seime bus pritarta ir jie įsigalios, už gimdymų namuose paslaugas tėveliai turės susimokėti savo lėšomis, nes valstybė jiems garantuoja ir visiškai apmoka kokybiškas gimdymo paslaugas gydymo įstaigose.

SAM Slaugos koordinavimo skyriaus vedėjos, laikinai einančios kanclerio pareigas, Odetos Vitkūnienės teigimu, šiuo metu galiojanti tvarka užkerta kelią priimti gimdymus namuose.

„Pavyzdžiui, šiuo metu akušeriai dar negali savarankiškai teikti pacientams medikamentinės pagalbos, o turi nedelsdami gabenti juos į gydymo įstaigas. Norint suteikti reikiamas paslaugas gimdyvėms, būtina įgalinti medikus teikti ir tokią pagalbą. Mūsų parengtame projekte numatyta, kad akušeriai galėtų teikti medikamentinę pagalbą, jei gimdyvei iškiltų pavojus. Jei nėštumas bus nerizikingas, akušeriai galės jį priimti namuose, taip pat skirti ir išrašyti reikiamus vaistus“, - sako O. Vitkūnienė.

Svarbu žinoti, kad namuose galės būti priimami ne visi gimdymai, o pirmiausia tie, kurie nėra rizikingi. Siekiant apsaugoti būsimas mamas ir jų vaikus, tais atvejais, kai nėštumas turės rizikos faktorių, jis turės būti priimamas gydymo įstaigose.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта