Muziejų naktis – astronomijos diena
Visagine 18 05 2024 290 peržiūros

Muziejų naktis – astronomijos diena

Šeštadienį, gegužės 18 d., Visagino miesto muziejus ir Visagino astronomijos klubas kviečia visus smalsuolius į renginį “Muziejų naktis – astronomijos diena”.

Programa:

19:00 val. susitikimas su Lietuvos etnokosmologijos muziejaus įkūrėju,  dr. Gunaru Imantu Kakaru;

21:00 val. pavasarinio dangaus stebėjimas per teleskopus;

Renginio vieta: Tarybų g. Nr. 23 

Astronomijos diena pradėta minėti 1973 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ji atsirado iš noro „nešti astronomiją žmonėms“. Ši data greitai įsitvirtino astronominiuose sluoksniuose. 2007 m. buvo nutarta minėti rudens astronomijos dieną: šeštadienį, maždaug pirmąjį mėnulio ketvirtį, nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio.

2009 m., kuriuos Tarptautinė astronomijos sąjunga ir UNESCO paskelbė „Tarptautiniais astronomijos metais“, pradėta minėti antroji metuose Astronomijos diena. 

Žmonės, globojami juos vienijančių astronomijos klubų ir būrelių, siekdami populiarinti šį mokslą, reguliariai besirenkantys į žvaigždėto dangaus stebėjimus, nutarė, kad pavasarį irgi yra tinkamas laikas stebėjimams, kai Mėnulio fazė netoli 1-ojo ketvirčio, patenkanti į intervalą nuo balandžio vidurio iki gegužės vidurio. Astronomijos dienos – kilnojamos šventės.

Egzistuoja tokia sąvoka – Šaligatvių astronomija. Ji nuo įprastų mėgėjiškų astronominių stebėjimų skiriasi tuo, kad pirmųjų organizatoriai pirmenybę teikia žmonių susibūrimo vietoms (miestų aikštėms, gatvelėms ir kt.), o antriesiems labiau tinka tamsiose, negyvenamose vietose, kur nėra šviesos taršos. 

Šaligatvių astronomijos tikslas – pritraukti kuo daugiau žmonių, kad jiems būtų suteikta galimybė stebėti naktinį dangų pro teleskopą. Astronomai-mėgėjai pastato nedidelius teleskopus ir skatina praeivius pažvelgti pro juos. Daug dėmesio skiriama paaiškinimui, kas buvo matyta, atsakoma į smalsių praeivių klausimus.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Muziejų nakties renginiai pradėti rengti 2005 m. Prancūzijoje. 

Įdomu tai, kad Visagino muziejuje renginyje „Muziejų naktis – astronomijos diena“ susitinka žymus Lietuvos astronomas ir muziejininkas G. Kakaras, kuris, galima sakyti, tą Amerikoje pradėtą judėjimą „nešti astronomiją žmonėms“ pakėlė iki įspūdingo Etnokosmologijos muziejaus įkūrimo lygio, ir A. Safronovas, Visagino astronomų klubo vadovas ir muziejininkas, kuris nuo 2007 m. kartu su kolegomis surengė daugiau nei šimtą astronominių vakarų, mokslo populiarinimo paskaitų, ekskursijų, atvirų pamokų ir kitų su astronomijos populiarinimu susijusių renginių.

Mūsų laukia dviguba šventė, kurioje susitinka fanatikai astronomai-muziejininkai. Mes kalbėsime apie tai, kas svarbiau: astronomija ar muziejus. Šio atsakymo kartu ieškosime ką tik išvydusioje dienos šviesą naujoje G. Kakaro knygoje „ Pagarba Nežinomybei“. Ir, žinoma, kartu žiūrėsime į Dangų...pro aštuonis nešiojamus teleskopus.

Pastaba: renginiui labai tiktų šilti drabužiai, gera nuotaika ir termosas su karšta arbata.

Renginys nemokamas 🔭🪐✨





Parengė Viktorija Kazlienė ir Andrejus Safronovas

tel: +370 682 14595, +370 626 94504 

Birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena
Birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena

Paminėkime šią prasmingą datą...

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта