NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina
Visagine 19 01 2021 601 peržiūros

NVSC primena – izoliacijos taisyklių laikytis būtina

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad dėl sąlyčio su COVID-19 užsikrėtusiuoju izoliuoti asmenys privalo laikytis izoliavimo taisyklių, su kuriomis jie supažindinami izoliavimo metu. Tai būtina, kad būtų užkirstas kelias infekcijos plitimui visuomenėje. Izoliacijos metu mokama nedarbingumo išmoka, tačiau atkreipiame dėmesį – tik už 14 izoliacijos dienų. Tad jeigu izoliacija pratęsiama dėl to, kad izoliacijos metu nustatoma, jog asmuo vėl turėjo sąlytį su sergančiuoju, nedarbingumo išmoka nebepriklauso.

Su izoliacijos taisyklėmis sąlytį su sergančiuoju turėję asmenys susipažįsta gavę SMS žinutę su nuoroda į anketą, kurioje pateikta visa su izoliacija susijusi informacija ir nuoroda į taisykles. Asmenys turi patvirtinti, kad su jomis susipažino ir pateikti kitus reikalingus duomenis.

Primename, kad izoliacijos metu draudžiama priimti svečius. Jeigu sergantis (užsikrėtęs) asmuo izoliuojasi kartu su šeimos nariais tuose pačiuose namuose, jis turi izoliuotis atskirame aukšte ar atskirame kambaryje, nesilankyti bendrose patalpose ir vengti tiesioginio fizinio sąlyčio (buvimo mažesniu nei 2 metrai atstumu ilgiau nei 15 min.) su kitais asmenimis, palikti izoliacijos vietą galima tik dėl nustatytų priežasčių ir kt. Kai izoliuotis namuose sąlygos nėra tinkamos, būtina kreiptis į savivaldybę.

Kaip paskiriama izoliacija

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras gavęs informaciją (per informacines sistemas) apie COVID-19 susirgusius asmenis, atlieka atvejo epidemiologinį tyrimą, kurio metu susisiekia su užsikrėtusiuoju ir išsiaiškina užsikrėtimo aplinkybes bei visus asmenis, su kuriais jis bendravo užkrečiamuoju laikotarpiu. Šiems sąlytį turėjusiems asmenims išsiunčiamos SMS žinutės su nustatytu privalomos izoliacijos  terminu bei nuoroda į anketą, kurią būtina užpildyti.

Atkreipiame dėmesį, kad po SMS žinutės išsiuntimo sąlytį turėję asmenys sulaukia automatinio skambučio, kurio tikslas priminti, kad būtina užpildyti anketą. Jeigu jau esate vieną kartą užpildę SMS gautą anketą, antrą kartą pildyti nereikia.  

Kaip teisingai izoliuotis

Pasitaiko atvejų, kai žmonės neteisingai vertina izoliacijos sąvoką ir mano, kad užsikrėtus pakanka izoliuotis nuo visuomenės, t.y. neiti į darbą, į parduotuvę, į lauką, o namuose visi šeimos nariai toliau įprastai bendrauja. Pabrėžiame – taip rizikuojama šeimos narių sveikata. Lengva ar besimptome COVID-19 forma  sergantis asmuo neįvertina, kad jo šeimos narys gali susirgti sunkia forma.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Be to, jeigu sergantis šeimos narys nesiizoliuoja nuo kitų šeimos narių (t.y. lankosi bendrose patalpose, kartu su kitais sėdi prie vieno stalo, miega tame pačiame kambaryje ir t.t.), likusiems šeimos nariams izoliacija trunka ilgiau. Kadangi izoliacija sąlytį turėjusiems asmenims taikoma nuo paskutinės sąlyčio su sergančiuoju dienos, tais atvejais, kai sergantis šeimos narys nesiizoliuoja nuo šeimos narių, pastarieji turi izoliuotis ir šiam pasveikus.

Nedarbingumo išmoka už pratęstą izoliaciją nepriklauso

Kai nedarbingumo reikia izoliuotiems sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims, grįžusiems iš paveiktų šalių, iš Jungtinės Karalystės bei Pietų Afrikos Respublikos, taip pat asmenims, kurie prižiūri izoliacijoje esantį vaiką (nesergantį),  jiems turi būti išrašoma NVSC pažyma, kuri siunčiama gydymo įstaigai. Dėl didelio izoliuotų asmenų skaičiaus šias pažymas kartais vėluojama išrašyti, tačiau pabrėžiame, kad gydymo įstaiga nedarbingumo pažymėjimą išduoda ir atgaline tvarka.

Atkreipiame dėmesį, kad nedarbingumo išmoką sąlytį turėjusiems asmenims SODRA moka tik už 14 izoliacijos dienų. Todėl jeigu izoliacijos metu asmenys nesilaiko taisyklių, t. y. artimai bendrauja su šeimos nariais ar kitais asmenimis, ir nustatoma, kad jie izoliacijos metu dar kartą turėjo sąlytį su sergančiuoju, izoliacija jiems pratęsiama, tačiau už pratęstą izoliacijos laikotarpį nedarbingumo išmoka neskiriama.

Pavyzdys: užsikrėtęs asmuo serga lengva forma, šeimoje yra dar du nariai, kurie gauna žinutes iš NVSC, kad turi izoliuotis. Jie izoliuojasi, neina į darbą, tačiau ir toliau bendrauja su užsikrėtusiuoju. Po 10 dienų gydytojas konstatuoja užsikrėtusiojo pasveikimą, tačiau šeimos nariai turi izoliuotis dar 14 dienų, nes visą laiką bendravo su užsikrėtusiuoju ir galėjo patys užsikrėsti. Nedarbingumo išmoka mokama tik už 14 dienų, neatsižvelgiant į tai, kiek laiko tęsiasi izoliacija.


NVSC informacija

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта