O. Čiukšio atleidimas IAE kainuos tūkstančius
Energetika 27 01 2012 556 peržiūros

O. Čiukšio atleidimas IAE kainuos tūkstančius

Buvusio IAE vadovo Osvaldo Čiukšio atleidimas elektrinei kainuos papildomai dešimtis tūkstančių litų.:::
Padavė į teismą
Pernai rugsėjį iš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) korporatyvinių reikalų direktoriaus pareigų atleistas O. Čiukšys padavė elektrinę į teismą. Jis prašė teismo panaikinti drausmines nuobaudas, pripažinti neteisėtu darbo sutarties nutraukimą, grąžinti į darbą ir priteisti kompensaciją už priverstinės pravaikštos laiką.
Po praėjusią savaitę Visagino apylinkės teisme įvykusio teismo tvarkomojo posėdžio paskelbta, kad O. Čiukšys ir IAE parodė iniciatyvą susitarti taikiai. „Abiejų šalių prašymu bus siekiama taikaus susitarimo. Kitas teismo posėdis paskirtas vasario 20 d.“, – pranešė bylą nagrinėjęs Visagino apylinkės teismo pirmininkas Valdas Ciesiūnas.
Tą dieną abiejų ginčo šalių taikos sutartis jau gali būti patvirtinta teismo ir įsigalioti.
„Taika geriau nei karas“
Pasak O. Čiukšio, jo ir IAE advokatai rado kompromisinį sprendimą, kuris leis susitarti taikiai. „Buvau gana griežtai nusiteikęs siekti to, dėl ko padaviau IAE į teismą, tačiau pripažįstu, kad geriau greitai taikiai susitarti, negu ilgus mėnesius ir metus kivirčytis, ieškant teisybės teismuose. Taika visada geriau nei karas“, – kalbėjo jis. O. Čiukšys neatskleidė taikos susitarimo detalių.
Jis tvirtino, kad tai konfidenciali informacija. „Sutartyje yra punktas dėl konfidencialumo, todėl negaliu skleisti jokios informacijos apie tai, kas joje įrašyta, dėl ko susitarta“, – sakė buvęs IAE vadovas. IAE irgi nekomentuoja būsimo susitarimo turinio.
„Taikos sutartis įsigalios, kai ji bus patvirtinta teisme. Visi būtini dokumentai teismui jau perduoti. Vasario 20-ąją tikimasi sprendimo“, – teigė IAE atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė. Po teismo sprendimo galbūt bus paviešintos kai kurios taikos sutarties detalės, bet nebūtinai visos.
Pavyzdžiui, kiek vėliau, šį pavasarį, turėtų būti paskelbta, kokio dydžio kompensaciją gaus buvęs elektrinės vadovas O. Čiukšys. Ji gali siekti kelias dešimtis tūkstančių litų.
Pakeis motyvaciją
O. Čiukšys neneigė, bet ir nepatvirtino, kad taikos sutartyje greičiausiai bus punktas dėl kompensacijos išmokėjimo jam už „priverstinės pravaikštos laiką“. Neoficialiais duomenimis, gali būti susitarta, kad IAE O. Čiukšiui išmokės kelių mėnesių atlyginimų dydžio kompensaciją – nuo 20 iki 80 tūkst. litų. O. Čiukšio vieno mėnesio atlyginimas siekė daugiau kaip 20 tūkst. litų.
Jis mokėtas iš IAE uždaryti skiriamų ES lėšų. Kompensacija irgi turėtų būti išmokėta iš to paties šaltinio. Be to, taikos susitarimu IAE įsipareigos pakeisti O. Čiukšio atleidimo motyvaciją. Elektrinės generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus pernai rugsėjo 14 d. pasirašytame įsakyme nurodė, kad O. Čiukšys atleidžiamas remiantis Darbo kodekso 235 straipsniu, tai yra už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą.
Buvęs IAE vadovas kaltintas politikavimu ir nesutarimais su energetikos ministru Arvydu Sekmoku. O. Čiukšys teigė, kad šis sprendimas yra neteisėtas ir priimtas pažeidžiant procedūras. Taikos sutartyje bus nurodyta, kad iš IAE O. Čiukšys atleistas ne dėl darbo drausmės pažeidimų, bet „šalių susitarimu“.
Neteko pasitikėjimo
Energetikos ministras A. Sekmokas ir Premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad pagrindinė atleidimo priežastis – kad O. Čiukšys neteko pasitikėjimo, nes nepakluso kai kuriems nurodymams dėl kadrų politikos, įtraukė britų teisininkų kontoros atstovą Raminą Wali į derybų grupę su milijardinius elektrinės uždarymo projektus vykdančia, bet nuolat vėluojančia tai daryti Rusijos kapitalo įmone „Nukem Technologies“.
IAE generaliniu direktoriumi O. Čiukšys buvo paskirtas 2010 m. pavasarį. Jis pakeitė ilgametį elektrinės vadovą Viktorą Ševaldiną. Aukščiausiame IAE poste O. Čiukšys išdirbo tik vienus metus. 2011-ųjų pavasarį jį pakeitė Ž. Jurkšus.
O. Čiukšys liko dirbti elektrinėje, paskirtas korporatyvinių reikalų direktoriumi ir vyriausiuoju derybininku su uždarymo darbus atliekančiomis įmonėmis. Tačiau pernai rudens pradžioje iš posto netikėtai pasitraukė O. Čiukšį protegavęs energetikos viceministras Romas Švedas. Netrukus buvo atsisveikinta ir su pačiu O. Čiukšiu, o jis savo atleidimą apskundė teismui.
Lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта