Pirmojo darželio pastatas gali būti nugriautas. Bet ar jo būklė iš tiesų tokia bloga?
Visagine 23 07 2018 986 peržiūros

Pirmojo darželio pastatas gali būti nugriautas. Bet ar jo būklė iš tiesų tokia bloga?

Birželio 26 d. Visagino tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas, dėl dalyvavimo Europos projekte «Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas», angliškas projekto pavadinimas - «Transformationsfrom Slum to Chic». Už Europos lėšas pagal projektą «Ežerų kraštas» savivaldybė gali užsisakyti techninį projektą, investuodama tik 7,5 proc. bendro finansavimo.

Pasiūlymas patrauklus ir savivaldybė nusprendė juo pasinaudoti, pasirinkdama kaip “lūšną” pirmojo darželio pastatą, adresu Vilties g. 3, ten, kur šiuo metu veikia parduotuvė «Padėk man».

Senbuviai prisimena, kaip buvo statomas pirmasis darželis, kaip nekantriai laukė jo pridavimo pirmieji statybininkai: tada buvo lengviau gauti butą, nei vietą vaikui šioje vienintelėje, tuo metu, ikimokyklinio ugdymo įstaigoje.

Ar verta net kalbėti su kokia meile jis buvo statomas, jo apdaila buvo aukščiausio lygio. Taip buvo tikras prašmatnumas, dabar įrašytas į lūšnas.

Pas mus daug kalbama apie savivaldybės turto naudojimo būtinybę. Bet pirmojo darželio pastatą, nežiūrint į jo nuostabią architektūrą, į gerą buvimo vietą, nebuvo bandyta išsaugoti. Jame buvo išjungtas šildymas ir jis pradėjo irti. Taip pat kaip buvęs 4-os mokyklos pastatas.

Tarybos nariai pasakojo apie tai, kad pirmojo darželi panaudojimas nebeįmanomas - paprasčiau pastatą nugriauti, o tuo atveju jei pas kokį investuotoją atsiras noras, tai ant jo fundamento galima bus statyti naują. Žinant šiuolaikinių statybų technologijas, ne sunku įsivaizduoti, kas gali atsirasti vietoje kadaise gražaus statinio.

Galima suprasti naujuosius tarybos narius - jie neneša atsakomybės už praeitas kadencijas. Bet yra daug tautos išrinktųjų, kurie užsiima šia veikla metų metus. Kiek atsakingai jie žiūri į priimamus sprendimus?

Iki šio sprendimo priėmimo Jevgenijus Šuklinas sakė, kad logiškiau būtų panaudoti esamą Europos projektą buvusios 4-os mokyklos atveju. Šis pastatas didesnis ir tikrai yra abejojama, kad atsiras tie, kad norės jį įsigyti visą arba paimti nuomai. Jo nugriovimui prireiks tikrai nemažų lėšų. Pasak J. Šuklino išsakytos nuomonės, geriau Europos projektą «Transformacija iš apleistų erdvių į išpuoselėtas» panaudoti 4-ai mokyklai

Tad kodėl gi pasirinktas būtent pirmasis darželis? Gal yra tuo suinteresuotų? Aišku, kad VKC, kuris randasi buvusios pirmosios mokyklos pastate, būtų malonu turėti šalia automobilių stovėjimo aikštelę. Apie stovėjimo aikštelės būtinybę šioje vietoje kalbėjo ir Sergejus Kotovas.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Aušra Andrijauskienė pokalbio su mūsų korespondentu metu išsakė savo nuomonę apie tai, kad pirmojo darželio pastatą senai reikėjo paskelbti privatizacijai, kada jis dar buvo geros būklės. Ir su tuo sunku nesutikti.

Beje, niekas nesakė, kad pirmojo darželio avaringumas ir galimybės juo naudotis ateityje nebuvimas yra patvirtinti ekspertų išvadomis. Bet kryžius ant jo, matyt, padėtas.

Kol kas Taryba davė tik sutikimą dalyvavimui projekte, pagal kurį darželio teritorija virstų «išpuoselėtą erdvę». Bet vietos pastatams šioje «išpuoselėtoje erdvėje», tikriausiai, neatsiras.

Greičiausiai, savivaldybei ir Tarybai reiktų gyventojams pateikti visus savo nuosavybės objektus, kaip ir planus dėl jų tolimesnio panaudojimo arba nugriovimo. Gali būti, kad gyventojai galėtų pasiūlyti savo sumanymus sprendžiant apleistų erdvių miesto problemą.

Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa 

news.tts.lt

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта