Prezidentė: Airija yra pavyzdys, kaip susigrąžinti išvykusius žmones
Lietuva ir Baltijos šalys 19 06 2018 724 peržiūros

Prezidentė: Airija yra pavyzdys, kaip susigrąžinti išvykusius žmones

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį susitikusi su Airijos prezidentu Michaeliu D. Higginsu ir pirmąja ponia Sabina Higgins, sako, kad Airija yra Lietuvai svarbus atsakingos politikos, sėkmingos ekonominės raidos ir gebėjimo susigrąžinti išvykusius žmones pavyzdys.

Prezidentės teigimu, „Keltų tigru“ vadinama Airija daugeliui šalių yra sėkmingo verslo, progresyvios ekonominės raidos ir atsakingo valdymo pavyzdys. Prieš beveik 30 metų visoms politinėms jėgoms sudarius nacionalinį susitarimą dėl ekonominės ir mokestinės politikos ir sėkmingai įgyvendinus reformas, Airija šiandien yra viena labiausiai išsivysčiusių Europos valstybių.

,,Labai didžiuojuosi, kad esame bendrose organizacijose, kad galime mokintis vieni iš kitų. Mes iš Airijos galime pasimokyti daugelio dalykų, kaip, pavyzdžiui, prieš trisdešimt metų buvo vykdoma nacionalinė ekonominė bei socialine atsigavimo programa, kuri labai pastūmėjo Airiją pažangos link. Šie pavyzdžiai mums yra labai svarbūs, nes abi valstybės yra panašaus dydžio, abi valstybės turi panašių interesų Europos Sąjungoje. Taip pat džiaugiuosi, kad diskutuojame apie Europos geopolitinius iššūkius labai artimai“, - teigė Prezidentė.

Airijos Prezidentas dvi minutes kalbėjo savo gimtąja senąja airių kalba, kuriai daugiau kaip 5 tūkst. metų, taip parodydamas, kaip svarbu šalims bendradarbiauti, bet tuo pačiu neprarasti šalies papročių bei tapatumo.

„Prezidente, pirmiausia norėčiau padėkoti už malonų priėmimą ir noriu pasakyti kaip stipriai aš vertinu mūsų susitikimą bei mūsų diskusijas ne tik apie praeitį, bet ir apie ateities problemas bei bendradarbiavimo perspektyvas“, - sakė Airijos vadovas.

Airijos prezidentas pasidžiaugė galimybe apsilankyti Lietuvoje būtent tuomet, kai Lietuva švenčia šimtmetį. Jo teigimu, šį vizitą bus galima vadinti istoriniu Lietuvos ir Airijos susitikimu.

Prezidentas pabrėžė, kad abi valstybės turi labai daug ką bendro ne tik ekonomikoje, bet ir kultūroje. Taip pat priminė, kad Airijoje lietuviai yra labai laukiami. Šioje šalyje veikia trys mokyklos, kuriose mokoma lietuvių kalbos.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

M. D Higginsas taip pat pabrėžė, kad artėjančioje Paryžiaus konferencijoje Europos Sąjunga diskutuos ne tik apie ekonomiką bei vidaus ir išorės problemas, bet ir apie gamtosauginius aspektus, kurie pasauliui tampa vis svarbesni.

„Mūsų padėtis ir santykiai, manau, tik rodo, kad galime dirbti kartu ir mūsų valdžia taip pat dirbs kartu ir priimsime modernius sprendimus, kurių Europai šitaip reikia“, - pabrėžė Airijos prezidentas, pažymėjęs, kad šis susitikimas dar labiau pagilins abiejų šalių bendradarbiavimą.

Vizitas surengtas Lietuvai minint atkurtos valstybės 100-metį ir siekiant pabrėžti abiejų šalių draugystę bei tvirtus tarpusavio ryšius.

Trečiadienį Airijos prezidentas lankysis Kaune, kur jam bus įteiktas Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardas ir pasirašyti 3 susitarimai tarp Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Airijos nacionalinio universiteto, Kauno ir Korko miestų mokytojų rengimo centrų bei Kauno mokytojų namų ir Korko lietuviškosios mokyklos.

Airijos valstybės vadovas oficialaus dviejų dienų vizito į Lietuvą atvyko Prezidentės kvietimu.


ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта