Stuburo ir kojų skausmus gali provokuoti netinkama avalynė, įspėja medikai
Įdomu žinoti 30 04 2018 1098 peržiūros

Stuburo ir kojų skausmus gali provokuoti netinkama avalynė, įspėja medikai

Netinkamo modelio avalynė gali provokuoti stuburo, kelių ir pėdų skausmus.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) antrinio ir tretinio lygio koordinavimo skyriaus vyriausios specialistės Astos Einikienės, pėda yra sudėtinga kaulų, sąnarių, raiščių, sausgyslių ir raumenų sistema, kuri amortizuoja judesius einant ar bėgant, vidaus organus, galvos bei nugaros smegenis apsaugodama nuo smūgių. 

„Anatominiai pokyčiai, pavyzdžiui, plokščia, per daug išgaubta pėda, didelis antsvoris, taip pat neteisinga apkrova turi įtakos sąnarių, raumenų, raiščių, sausgyslių perkrovai, kojų nuovargiui, pėdų skausmui atsirasti. Be to, tai skatina nuospaudų atsiradimą, pirštų iškrypimą, o ilgainiui gali sukelti ir rimtesnių negalavimų“, - sako A. Einikienė.

Sportuojant ir aktyviai leidžiant laisvalaikį estetinis vaizdas nėra svarbiausias, o ir ta pati avalynė tinka ne visada. 

Kaip primena SAM, netinkamai pasirinkus avalynę, padidėja traumų tikimybė. 

Bateliai, su kuriais patogu sparčiai eiti, ne visuomet tinka bėgioti. Anot Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) visuomenės sveikatos specialistų, net ir trumpų nuotolių nereikėtų bėgioti su teniso, krepšinio ar treniruočių bateliais, nes jie nėra pritaikyti bėgimui.

„Bėgimui skirti bateliai tiks ir vaikščioti, tačiau bateliai, su kuriais patogu sparčiai eiti, ne visuomet tinkamiausi bėgioti. Skirti vaikščiojimui - tvirtesni, kietoku padu, o bėgimo batelių padas elastingas ir storas, galintis „sugerti“ bėgimo žingsnio smūgį. Bėgiojantieji asfaltu ar betono takais turėtų avėti batelius, kurie gerai amortizuoja smūgį“, - aiškina SMLPC Sveikatos mokyklos visuomenės sveikatos specialistė Danguolė Andrijauskaitė. 

Varžyboms skirti bateliai yra labai lengvi, kiek siauresniu ir plonesniu padu, todėl šio tipo batelius geriau avėti tik per varžybas, o treniruotis su stabilesniais, storapadžiais. 

Bėgimo batelių „nosis“ paprastai būna užapvalinta, o priekinė padų dalis šiek tiek platesnė. Tokie padai labiau amortizuoja bėgimo žingsnio smūgį, suteikia stabilumo, kurio ypač prireikia bėgiojant lauko ar miško keliukais. Bėgiojantiems žiemą, kai lyja, ar miške, pravartu turėti batelius su gilesniu protektoriumi - bus mažiau slystelėjimų, kritimų ir traumų. 

Bėgant ilgus ar vidutinius nuotolius pėda šiek tiek paplatėja, tad bėgikams reikia puse arba vienu dydžiu didesnių batelių, nei jie įprastai avi. Jeigu pėda šiek kiek „plaukios“ ir atrodys, kad nepatogu, tereikės stipriau suveržti batraiščius. 

Viršutinė batelio dalis turėtų gerai priglusti, bet neveržti, o kulnas neturi smukčioti. 

Avalynę geriau pirkti antroje dienos pusėje ar vakare, nes kojos per dieną gali šiek tiek patinti, o pėdos - šiek tiek padidėti. 

Pėda į plotį ar į ilgį padidėja dėl per dieną patiriamo krūvio bei jos anatominių ypatumų. Nors šie pokyčiai nėra dideli, renkantis sportinę avalynę nereikėtų to pamiršti, kad neįsigytumėte per mažų batelių. 

Matuojantis sportinius batelius, galima su jais parduotuvėje pabėgioti, atlikti keletą šuoliukų. Naują avalynę patartina matuotis mūvint savo atsineštas kojines. Jeigu ketinate sportuoti žiemą lauke, galbūt reikės storesnių kojinių ir truputį didesnių batelių.

Specialistai nepataria nuolat nešioti tų pačių, vienintelių batų.
ELTA
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта