„Swedbank“ skandalas: per sąskaitą Lietuvoje galimai keliavo V. Janukovyčiaus milijonai
Įvykiai ir kriminalas 27 02 2019 1168 peržiūros

„Swedbank“ skandalas: per sąskaitą Lietuvoje galimai keliavo V. Janukovyčiaus milijonai

Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius Rusijoje slapstosi nuo kaltinimų valstybės išdavyste ir stambaus masto korupcija. Nauji faktai rodo, kad dalis pinigų, kuriuos Ukrainos teisėsauga laiko kyšiais buvusiam prezidentui, V. Janukovyčių pasiekė per Lietuvą - pasinaudojant sąskaita „Swedbank“ Lietuvos padalinyje, rašo portalas 15min.lt.

Švedijos televizijos SVT ir 15min surinkti duomenys rodo, kad su V. Janukovyčiumi siejama lengvatinio apmokestinimo įmonė „Swedbank“ sąskaita Lietuvoje disponavo dešimtmetį. Ji atidaryta 2004 m., uždaryta 2014 m., kai V. Janukovyčius pabėgo iš Ukrainos.

SVT duomenimis, Ukrainos teisėsaugą domina 3,7 mln. eurų, kurie sukosi per lietuviškame „Swedbank“ atidarytą sąskaitą, rašo 15min.lt. Tokia suma vertinamas galimas kyšis, kurį V. Janukovyčius esą legalizavo kaip honorarą už daug abejonių sukėlusią knygą.

Tarp tyrime minimų įmonių - „Vega Holding“. Minima, kad jų galėjo būti ir kelios.

15min kreipėsi į „Swedbank“ su prašymu pateikti visą „Vega Holding“ operacijų, atliktų 2004-2014 m. periodu, apimtį. Kaip ir kitais atvejais, bankas teigia informacijos negalintis pateikti dėl konfidencialumo įsipareigojimų.

ELTA primena, kad įvairių šalių institucijos šiuo metu dirba su „Swedbank“ duomenimis. Vasario 20 d. Švedijos televizijos kanalo SVT tyrimas parodė, kad milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai - Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų - pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos.

Tuo metu Lietuvos bankas sakė neturįs informacijos, kad „Swedbank“ būtų dalyvavęs pinigų plovimo sandoriuose. Tą patį, pasak Lietuvos banko, patvirtino ir kolegos iš Estijos bei Švedijos priežiūros institucijų.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта