V. Šapoka: į Lietuvą kviesime 500 fintech įmonių
Verslas ir ekonomika 11 05 2018 1057 peržiūros

V. Šapoka: į Lietuvą kviesime 500 fintech įmonių

Į Lietuvą bus pakviesta atvykti 500 fintech kompanijų ir steigti čia savo verslus, ketvirtadienį Eltai sakė finansų ministras Vilius Šapoka. Kompanijoms bus siūloma steigti verslą Lietuvoje, su galimybe teikti paslaugas ne tik Europos Sąjungoje, bet ir visame pasaulyje.

Dalyvaudamas Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) valdytojų metininiame susitikime Jordanijoje ministras Eltai sakė, kad Lietuvos vardas čia skamba labai dažnai ir labai garsiai.

„Daugelis šalių atstovų klausia, kaip mums pavyko per tokį trumpą laiką atsidurti pasaulio žemėlapyje tarp sparčiausiai augančių fintech šalių. Kreipiasi verslo bendruomenės su klausimais, kaip įkurti jų bendroves Lietuvoje. Sulaukę tiek daug klausimų, pozityvaus nusiteikimo, ir nutarėme pasirašyti minėtą laišką“, - pasakojo V. Šapoka.

Ministro teigimu, laišką jis pasirašė šiandien, jis bus išsiųstas į beveik visas pasaulio šalis.

„Manau, kad jis sulauks didelio susidomėjimo ir sėkmės toliau vystant Lietuvos vardą, ypatingai finansų pasaulyje“, - įsitikinęs finansų ministras.

Lietuvos sėkmės kertiniai aspektai, pasak V. Šapokos, yra bendradarbiavimas tarp Lietuvos banko, Finansų ministerijos ir Finansų rinkų bendruomenių.

„Šioje srityje lietuviai garsėja pasaulyje kaip tikrai labai talentingi ir inovatyvūs. Tiek reguliacinė, tiek mokestinė aplinka parodė, kad šioje srityje galime lyderiauti pasaulyje. Iš Vyriausybės pusės pagrindinė sėkmės priežastis - greiti sprendimai šalinant kliūtis verslui ir skleidžiant žinias apie Lietuvą ir mūsų pasiekimus. Šiuo atveju, skleidžiant žinią ERPB metiniame verslo bendruomenės renginyje. Manau, tai paskatins papildomą bangą investicijų į Lietuvą“, - vardijo ministras.

Paklaustas, kiek iš pusės tūkstančio pakviestųjų galėtų realiai svarstyti tokią galimybę, ministras sakė, kad, pagal dabartinę dinamiką, prieš metus tokių bendrovių Lietuvoje steigėsi dešimtimis. 

„Taigi manau, kad artimiausiu metu jų steigsis šimtai“, - sakė V. Šapoka.

Saugumo kaip iššūkio prasme, finansų ministro teigimu, Lietuva taip pat išsiskiria unikaliu požiūriu: viena vertus, esame labai atviri inovacijoms, iš kitos pusės - labai rimtai žiūrime į kibernetinį saugumą ir pinigų plovimo prevenciją.

„Tokio derinio pasaulyje šiuo metu praktiškai nėra. Tai dar viena iš sėkmės priežasčių, kurią turime išnaudoti“, - kalbėjo ministras.

ELTA jau skelbė, kad gegužės 8-10 dienomis vyksiančio metinio susitikimo plenarinėje sesijoje ERPB valdytojai tvirtina metines banko ataskaitas, aptaria ERPB veiklos ir valdymo klausimus bei ateities perspektyvas. 

Renginio metu ketvirtadienį vyko verslo forumas, kurio šių metų tema yra „Gyvybinga ekonomika“. Jame finansų ministras dalyvavo diskusijoje apie finansinių technologijų galimybes ir iššūkius, pristatė Lietuvos patirtį ne tik kuriant palankią reguliavimo aplinką finansinių technologijų įmonėms, bet ir užtikrinant tinkamą vartotojų apsaugą. 

Taip pat V. Šapoka kalbėjo apie rizikų, susijusių su pinigų plovimo prevencija, kibernetiniu saugumu, duomenų apsauga, valdymą.

Verslo forume taip pat numatyti ministro susitikimai su JAV, Vokietijos, Olandijos ir kitų šalių finansinių paslaugų įmonių vadovais. 

ERPB - tarptautinė finansų institucija, įsteigta 1991 m. Banko narės yra 66 valstybės ir dvi tarptautinės institucijos - Europos Komisija (EK) ir Europos investicijų bankas. 

Lietuva ERPB narė yra nuo 1992 m. Bankas mūsų šalyje yra investavęs į 82 projektus, investicijos siekė 736 milijonus eurų. ERPB valdytojų taryba yra aukščiausias ERPB valdymo organas, o ERPB valdytojas iš Lietuvos yra finansų ministras V. Šapoka.

ЭЛЬТА

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта