V. Šapoka sprendimą dėl progresinių mokesčių be „Sodros“ lubų vadina klaida ir chaosu
Lietuva ir Baltijos šalys 20 06 2018 801 peržiūros

V. Šapoka sprendimą dėl progresinių mokesčių be „Sodros“ lubų vadina klaida ir chaosu

Seimo Biudžeto ir finansų komitetui pritarus progresiniam 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifui be „Sodros“ lubų, finansų ministras tai vadina klaida, kuri gali sukelti chaosą. 

Ministras Vilius Šapoka teigia besitikintis, kad, svarstant Seime, „Sodros“ lubos bus patvirtintos. 

„Aš manau, kad komitetas, kadangi ėmėsi svarstyti ne kompleksiškai, o kiekvieną paeiliui, padarė klaidą, kuri turės būti išspręsta Seimo salėje, nes sutikime, jog, nesant „Sodros“ lubų, įvesti tokio dydžio progresinį tarifą dirbantiesiems, mažų mažiausia, būtų keista ir tas pasekmes net sunku būtų prognozuoti“, - po posėdžio žurnalistams sakė V. Šapoka. 

„Tikimės, kad tos klaidos, kurias padarė Biudžeto ir finansų komitetas, bus išspręstos Seimo salėje“, - pridūrė jis. 

Anot jo, jeigu 27 proc. tarifas taikomas be „Sodros“ lubų, šalyje neliks aukščiausios kvalifikacijos darbuotojų. 

R. Karbauskis ir S. Skvernelis siūlė, kad nuo kitų metų iki 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus uždirbantys asmenys mokėtų 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą, o daugiau uždirbantys - 27 proc. Tačiau šis siūlymas buvo susietas su „Sodros“ lubomis, kurios turėjo būti įvestos tiems asmenims, kurie mokės didesnį GPM tarifą. 

Tačiau komitetas, praėjusią savaitę nepritaręs „Sodros“ luboms, trečiadienį už siūlymą balsavo kaip už progresinius mokesčius.

Už 27 proc. GPM tarifą kitąmet uždirbsiantiems daugiau nei 120 VDU, 2020 metais - 84 VDU, o 2021 metais - 60 VDU balsavo šeši komiteto nariai, keturi - prieš, o vienas - susilaikė.

„Su tuo ir sveikinu verslą“, - po balsavimo teigė komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Tačiau komitetas pritarė kompromisiniams pasiūlymams dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) pakeitimo. 2,5 vidutinio darbo užmokesčio taikymo riba bus ne 2019 metais, kaip siūlyta anksčiau, o pasiekta per trejus metus. Pats NDP taip pat bus didinamas labiau. Kitąmet jis siektų 300 eurų, po to kasmet didėtų po šimtą eurų ir 2021 metais siektų 500 eurų. Seniau siūlyta, kad NPD 2019 metais būtų 280 eurų, 2021 metais - 470 eurų.

V. Šapoka teigė, kad per trejus metus šis sprendimas leis gyventojų pajamas padidinti nuo keliasdešimties iki šimto eurų. 

„Tai postūmis formuotis tvirtai vidurinei klasei, manau, esminis Vyriausybės tikslas nėra sugriautas“, - tikino jis. 

Komitetas taip pat balsavo, kad dividendams ir palūkanoms, viršijantiems 120 VDU, būtų taikomas 18 proc. GPM tarifas.


ELTA
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта