Vilniuje rengiamas protesto prieš atominę energetiką mitingas
Energetika 18 04 2011 976 peržiūros

Vilniuje rengiamas protesto prieš atominę energetiką mitingas

Tuoj po Velykų, antradienį, sostinėje rengiamas protesto prieš atominę energetiką mitingas. Jo organizatoriai teigia, esą tik atsisakiusi savo branduolinių ambicijų Lietuva gali to reikalauti iš kaimynių.:::Sostinės savivaldybė mitingo organizatoriams leido rinktis prie Seimo, Nepriklausomybės aikštėje, o vėliau žygiuoti Gedimino prospektu iki Vyriausybės rūmų.Miesto valdžia į protestą leido atsivesti ne daugiau kaip 2 tūkst. žmonių. Renginio organizatoriai žada būtent tiek jų ir atsivesti. „Parašysime peticiją valdžios institucijoms ir organizuosime demonstraciją. Reikalausime, kad būtų paskelbtas moratoriumas visiems branduoliniams projektams, – „Vilniaus dienai“ teigė vienas mitingo organizatorių Saulius Pikšrys. – Manome, kad 2 tūkst. žmonių susirinks, nes tema populiari. Bandome įtraukti visas organizacijas, kurios turi panašią nuomonę. Jų yra nemažai.“  
S. Pikšrys įsitikinęs, kad prie Vyriausybės ir Seimo protestuosianti minia gali ką nors pakeisti. „Vyriausybė planuoja statyti Visagino atominę elektrinę. Bet Seimas turi teisę keisti įstatymus. Seimo valioje tai padaryti. Manau, kad Fukušimos įvykių fone nuomonės keičiasi. Juo labiau kad ekonominė naujos atominės projekto dalis yra visiškai nepagrįsta.

Tai yra pats brangiausias būdas apsirūpinti elektros energija. Juo labiau kad strateginis investuotojas tikrai neatsiras, – aiškino pašnekovas. – Visiškai bergždžiai leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. Kam tai daryti? Reikia pripažinti, kada padaryta klaida, ir nutraukti tas nesąmones.“Anot jo, šiuo metu Lietuva paprasčiausiai veidmainiauja, mat mūsų valstybė reikalauja stabdyti atominius Rusijos ir Baltarusijos projektus, o pati branduolinių ambicijų neišsižada.
„Yra statomos dvi atominės elektrinės Lietuvos pašonėje, viena iš jų – tik 50 km nuo Vilniaus. Be jokios abejonės, priešinsimės visoms trims atominėms elektrinėms, statomoms Baltijos regione. Ir netgi prieš planuojamą Lenkijoje. Labiausiai akcentuojame lietuvišką projektą. Jeigu Lietuva atsisakys savo planų, ji turės visiškai atrištas rankas to paties reikalauti iš kaimynų. O dabar Vyriausybė ir Užsienio reikalų ministerija sako „nu, nu, nu“ baltarusiams: „Jūs statote negerą elektrinę, o mūsų tai gera bus.“ Tai yra juokinga. Pirmiausia turime atsisakyti savo planų ir tik tada stengtis daryti spaudimą Baltarusijai ir Rusijai, kad jos nutrauktų tas nesąmones mūsų pašonėje“, – aiškino S. Pikšrys.
 
Pasak S. Pikšrio, protestas prieš branduolinę neapsiribos kalbomis ir transparantais. V. Kudirkos aikštėje, priešais Vyriausybės rūmus, vyks ir gyvos muzikos koncertas.
Renginio organizatoriai žada, kad proteste prieš atominių elektrinių statybas dalyvaus trys bardų kolektyvai: kauniečiai „Akustinis fotelis“, vilniečiai Artūras Dubaka ir Dominyka Adomaitytė, kolektyvas „Avenue acoustic“. Kol protestuotojai rengiasi mitingui, Vyriausybė žada pranešti gerų žinių apie Visagino atominės elektrinės projektą. „Šiuo metu vyksta tiesioginės derybos, tačiau nekomentuojame, su kuo kalbama“, – „Vilniaus dienai“ sakė energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis.
Ministerija derybų rezultatus įsipareigojusi paskelbti iki metų vidurio. Neoficialiomis „Vilniaus dienos“ žiniomis, ministerija derasi ir su JAV bendrove „Westinghouse“. Amerikiečių atstovai patys pareiškė dalyvaujantys derybose – esą pirmas susitarimas dėl reaktorių tiekimo gali būti pasirašytas jau liepą.
 
Pagal Diena.lt informacija, lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта