Vytautas Račkauskas – kandidatas Nr. 6 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše
Rinkimai 2023 24 02 2023 581 peržiūros

Vytautas Račkauskas – kandidatas Nr. 6 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše

25 metus (7 kadencijos) esu Visagino tarybos narys. 2000-2011 metais (3 kadencijos) buvau Visagino meras. 2000-aisiais tapti meru mane ilgai tikino Tarybos nariai, kurie tuomet išrinko miesto vadovą. Buvo labai sunkus metas, kai buvo svarstomas IAE veiklos nutraukimo įstatymas. Žiniasklaida nuolat skelbė, kad Visagino laukia Didžiasalio likimas. Turėjome rimtų išbandymų ir didelių iššūkių, ir aš tai žinojau.

Mano, kaip mero, pirminė pagrindinė užduotis buvo plėsti mūsų miesto teritoriją. Net „Visatex“ gamykla tuo metu buvo įsikūrusi kitos savivaldybės teritorijoje, jau nekalbant apie pramonės zoną, IAE, sodų bendrijas, garažus ir kitus Visaginui svarbius objektus. 2002 metais pavyko pasiekti teritorijų išplėtimą, nors tam prieštaravo Ignalinos meras, kuris buvo visų Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Dviem ankstesniems merams nepavyko išplėsti Visagino miesto teritorijos. Didėjant miesto riboms, atsirado galimybė plėsti pramonę ir verslą mūsų savivaldybės teritorijoje. Ir tada aš tvirtai pareiškiau: mes netapsime kaip Didžiasalis!

Antrosios mero kadencijos pagrindinis tikslas buvo sukurti naujų darbo vietų. Turėdami teritorijas, kuriose galima plėtoti pramonę, gavome galimybę gauti papildomą finansavimą iš Europos lėšų, o ne tik iš Ignalinos programos. Per gana trumpą laiką pavyko pritraukti investuotoją – koncerną SBA, pastačiusį „Visagino linijos“ gamyklą.

Iki 2002 metų mūsų miestas pagal valstybės strateginį planą priklausė ketvirtajai, žemiausiai, plėtros perspektyvų kategorijai kartu su tokiomis mažomis gyvenvietėmis kaip Dūkštas. Trečiajai kategorijai priklausė savivaldos centrai, antrajai – apskrities centrai, pirmajai – didieji Lietuvos miestai. Pavyko užtikrinti, kad Visaginas kitame strateginiame plane būtų įtrauktas į antrąją plėtros kategoriją. Todėl gavome 50 mln. litų papildomo europinio finansavimo Visagino plėtrai.

Beveik visi didieji miesto projektai, o dalis jų buvo vykdomi iki pat 2020 m., buvo parengti ir užtikrintas finansavimas jų įgyvendinimui, man einant mero pareigas. Tai Visagino ežero pakrantės zonos modernizavimas, sporto ir aktyvaus poilsio zonos sutvarkymas, Sedulinos alėjos rekonstrukcija (1 ir 3 mikrorajonai), nemokamas šilumos mazgų keitimas ir kt. 2009 metais pavyko susitarti su kelių direkcija dėl Veteranų, Kosmoso ir Statybininkų gatvių kapitalinio remonto finansavimo. 2010 metais buvo rengiami projektai, bet, deja, iki 2019 metų mane pakeitę miesto vadovai iš trijų gatvių baigė kapitalinį remontą tik dviejose – Veteranų ir Statybininkų. O Kosmoso gatvės remontas tiesiog „išgaravo“. Dabartinis meras pasiekė, kad Kosmoso gatvės kapitalinis remontas būtų įtrauktas į kelių direkcijos 2024-2025 metų planą, tačiau pasenusį nebaigtą projektą teks perdaryti.

Pasiruošdami naujos atominės elektrinės statybai atlikome didžiulį darbą. Dėl naujos atominės elektrinės reikalingumo pavyko įtikinti kone visų valstybės partijų vadovus, taip pat ir šalies valdžią. Paruošimo darbai naujos atominės statybai jau buvo pradėti. Tačiau po rinkimų Visagine 2011 metais miesto vadovybėje neatsirado žmonių, kurie šalies valdžiai galėtų įrodyti, kad reikėjo statyti naują atominę elektrinę. Tada jie surengė valstybės inicijuotą referendumą su nesėkminga formuluote ir „palaidojo“ naujos atominės elektrinės idėją.

Investicijų pritraukimas Visaginui davė teigiamų rezultatų. Miestas vystėsi. Dėl to 2007-2010 metais butų kainos smarkiai išaugo, buvo net didesnės negu dabar. Kai primygtinai reikalavau perimti teritorijas, kuriose anksčiau buvo įsikūrę kariniai statybininkai, savivaldybės žinion, buvo daug kritikų, kurie įrodinėjo, kad tai yra papildomos nepateisinamos išlaidos vietos biudžetui. Tačiau šis sprendimas buvo toliaregiškas. Jei tada teritorija nebūtų priskirta savivaldybei, dabar nebūtų kur pritraukti investuotojo, kuris pastatė „Intersurgiсal“ gamyklą. Tai padaryti padėjo ir SMART parko projektas, kurį įtraukėme į strateginį planą 2010 metais, o jam įgyvendinti buvo skirtos ES lėšos. Tačiau naujoji miesto vadovybė per visą kadenciją su šiuo projektu nesusitvarkė, tad galiausiai jis buvo nesėkmingas.

Mano didžiuliam apgailestavimui, 2011 metais pasikeitus miesto valdžiai, savivaldybė net nebandė gauti Europinių pinigų iš tarptautinės Ignalinos programos. Miesto problemoms spręsti buvo galima gauti daugiau nei 20 milijonų eurų vertės projektų įgyvendinimui. Bet iš mūsų savivaldybės nebuvo parašytas nei vienas pasiūlymas Briuseliui.

Kodėl aš kandidatuoju į Tarybą su Erlando Galaguzo komanda? Dabartinis meras siekia sukurti laisvąją ekonominę zoną, turėtų būti palankūs ilgalaikiai sprendimai, kurių nebuvo ankstesnėse 2 kadencijose. LEZ dėka galėsime pretenduoti į aukštųjų technologijų pramonės šakas su aukštesniais atlyginimais.

Kartu su E. Galaguzu esame deleguoti į Utenos regiono plėtros tarybą. Meras jau yra sakęs, kad Visaginas tapo antruoju Utenos rajono plėtros centru. O tai suteikia galimybę gauti papildomą finansavimą tolesnei miesto plėtrai. Realūs žingsniai žengiami šia kryptimi.

Dirbdamas kartu su E. Galaguzu matau, kad į mūsų miesto plėtrą nukreiptas darbas ir didelės pastangos, kurį ne visi miesto gyventojai pastebi, kol nebus įgyvendinti projektai. Kviečiu rinkėjus palaikyti E. Galaguzo ir mūsų komandos darbus, kad miesto plėtra nesulėtėtų ir neateitų į dar vieną sąstingį.

Politinė reklama apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos PK sąskaitos. Užsakymo nr. PR-2023/42.

Dirbantiems nuotoliniu būdu iš užsienio – aiškesnė socialinio draudimo tvarka
Dirbantiems nuotoliniu būdu iš užsienio – aiškesnė socialinio draudimo tvarka

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pasirašė bendrąjį ES susitarimą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта