Įkyrių sukčių sutrikdyta moteris atvėrė piniginę, po to atsitokėjo
Įvykiai ir kriminalas 19 08 2013 916 peržiūros

Įkyrių sukčių sutrikdyta moteris atvėrė piniginę, po to atsitokėjo

Panevėžio centrinėje dalyje – Laisvės aikštėje, Ukmergės gatvėje, prie centrinės turgavietės – bei netoli prekybos ir pramogų centro „Babilonas“, kitų prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse jau kuris laikas nebaudžiami verslauja sukčiai.:::Kurčiais asmenimis apsimetę tamsaus gymio piliečiai panevėžiečiams po nosimi kaišioja aplankus ir rašymo priemones prašydami aukoti neva būsimojo neįgalių vaikų centro statyboms.

Ant lapo parašams rinkti pavaizduotas ženklas „Neįgalusis“ ir Lietuvos bei Europos Sąjungos vėliavos veikiausiai turėjo suteikti „projektui“ solidumo. Jeigu gatvėje sustabdytas žmogus jame tik pasirašydavo, taip išreikšdamas pritarimą centro neįgaliems vaikučiams statybai, bet pinigų neduodavo, aukų rinkėjai neatstodavo tol, kol sutrikusi auka galiausiai išsitraukdavo piniginę ir atiduodavo turimus litus – dažniausiai dešimtinę.

Šie neva negalią turintys sukčiai – atvykėliai iš Rumunijos. Apsimetėliai didžiąją vasaros dalį pelnosi iš lietuvių labdaringumo. Ir ne tik Panevėžyje, bet ir Kaune, Vilniuje. Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos vadovė Danutė Kriščiūnienė „Sekundei“ garantavo: šiuo metu nei mūsų, nei kituose šalies miestuose nesirengiama statyti neįgaliųjų centro vaikams. Socialinės įstaigos vadovės teigimu, geros širdies miestiečiams prieš veriant piniginę vertėtų pasidomėti, kam atiduoda ir ar ši auka tikrai pasieks neįgaliuosius. Policijos pareigūnė Aida Ilgutienė tiesiai šviesiai pataria nebūti patikliems ir neaukoti pinigų, kurie nukeliauja į aukos prašytojo kišenę.

Suprato buvusi apgauta

Panevėžietė Kristina S. (pavardė redakcijai žinoma) „Sekundei“ prisipažino, kad iš jos taip pat buvo išvilioti pinigai. „Netoli Laisvės aikštės prišoko tamsaus gymio vaikinas ir pakišęs aplanką paprašė pasirašyti, – sakė mergina. – Prie aplanko prikabintame lape matėsi ženklas „Neįgalusis“, Lietuvos ir ES vėliavos. Lape parašyta: pasirašykite už neįgaliųjų vaikų centro steigimą.

Pasirašiau ir vaikino pasiteiravau, ką rašyti prie aukos. Jis pradėjo rodyti, kad nešneka, neva kurčnebylis. Baksnodamas į lapą pirštu rodė, kad turiu paaukoti pinigų.“ Sutrikusi Kristina galiausiai išsitraukė piniginę ir padavė penkis litus. „Nepatenkintas, kad tiek mažai daviau, aukų rinkėjas susiraukė ir įsidėjęs pinigus į kišenę nuėjo. Kiek paėjus, prišoko kitas vaikinas ir pakišęs aplanką ėmė reikalauti pinigų. Supratau, kad tai apgavikai, iškviečiau policijos pareigūnus. Paaiškėjo, kad vyrukai, renkantys pinigus, rumunų tautybės“, – teigė Kristina S.

Pinigai – į mulkintojų kišenę

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Panevėžio miesto policijos komisariato vyriausioji tyrėja A. Ilgutienė „Sekundei“ patvirtino, kad susidūrus su pinigų prašančiais asmenimis išties geriausia skambinti policijai. „Pareigūnai išsiaiškins, kas jie tokie ir ar aukas renka legaliai, – sako tyrėja. – Dar patarčiau ir iš tokių apsimetėlių pareikalauti dokumento, įrodančio, kad aukos renkamos legaliai.“

„Kita vertus, patiklių žmonių visada atsiras, – sutiko A. Ilgutienė. – Jie visada aukos, o tik supratę, kad juos apgaudinėja, puls kaltinti policiją. Esą pareigūnai nieko nedaro, o juk niekas jų per prievartą neverčia aukoti.“ Vyriausiosios tyrėjos aiškinimu, sulaikyti ir iškart bausti nelegalių aukų rankiotojų nėra galimybės: „Jei pasai tvarkingi, negalima sulaikyti. Nebent surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, o jau teismas priims sprendimą, ar pažeidėją bausti.“ Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos vadovė D. Kriščiūnienė dienraštį patikino: jeigu mieste būtų kuriamas neįgaliųjų vaikų centras, tikrai apie tai žinotų.

„Aukas renka apsimetėliai, – vienareikšmiškai įvertino mokyklos direktorė. – Pinigai nukeliauja ne neįgaliesiems, bet į mulkintojų kišenes.“ „Žmonės, išvydę, kad pinigai renkami neįgaliesiems, jautriai reaguoja ir aukoja. Reikia būti labai atsargiems ir nepasitikėti visokiais apsimetėliais.

Pinigus išvilioti labai paprasta. Apmaudu, kad mulkintojai naudojasi likimo nuskriaustais žmonėmis ir jų vardu renka aukas“, – apgailestavo D. Kriščiūnienė.

delfi.lt

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта