150 Rusijos istorijos metų – brangenybių parodoje
Kultūros ir sporto renginiai 09 04 2011 958 peržiūros

150 Rusijos istorijos metų – brangenybių parodoje

Maskvoje atidarytoje parodos, kuria siekiama sužadinti rusų susidomėjimą tėvynės menu, akcentas – šeši garsieji Faberžė kiaušiniai bei marmurinė dešra.:::Kaip informuoja „Reuters“, parodoje puikuojasi ne vien 10 cm aukščio brangakmeniais išpuošti kiaušiniai, kai kurie iš jų viduje talpinantys mažyčius auksinius laivelius, bet ir marmurinė dešra, pagaminta 1930 – 1950 metais, primenanti alkį, kuris karaliavo Sovietų eros metais.„Visi šioje parodoje pristatomi darbai yra istoriniai, reprezentuojantys gyvenimo būdą tam tikrais Rusijos istorijos periodais“, – pasakojo Tatiana Muntiana, Faberžė kolekcijos kuratorė. Garsiojo Peterio Carlo Fabergé sukurtos brangakmeniais inkrustuotos gėlės, kuriomis buvo puošiami karališkieji apsiaustai, miniatiūrinės carienės Katerinos Didžiosios laikų (XIX a.) karių statulėlės bei pjautuvo ir kūjio formos peleninė – tai tik keletas daiktų, kurie yra surinkti iš 17 Rusijos muziejų ir privačių kolekcininkų.
Carlo Fabergé firma buvo įkurta 1842-aisiais Rusijos imperijos sostinėje Sankt Peterburge, o Rusijos carui susidomėjus juvelyriniais kiaušiniais susilaukė pripažinimo ir šlovės.
T. Muntianos teigimu, šie šedevrai vėl dėmesio centre ir tai puikiai   parodo jų paklausa tarp dabartinių Rusijos oligarchų.
Dauguma Faberžė brangenybių buvo parduotos Bolševikų valdymo laikais. Šiuo metu iš 46 išlikusių Faberžė kiaušinių, 19 yra Rusijoje. Tarp jų įskaičiuojami ir 9 brangakmeniais puošti kiaušiniai, kuriuos įsigijęs oligarchas Viktoras Vekselbergas.
Kiaušiniai, kuriuos V. Vekselbergas 2004 m. perpirko iš Forbes šeimos, kainavo 900 milijonų dolerių. Kiti 10 kiaušinių, kurie yra Rusijoje, paprastai laikomi Kremliaus ginklų sandėlyje. 6 iš jų šiuo metu eksponuojami parodoje.  „Dabar Rusija turi daugiau kiaušinių už bet kurią kitą šalį… Palikimas sugrįžta namo“, – džiaugėsi T. Muntiana.
 
Lrt.lt
Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Mėnesio pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Naujovės parduotuvėje BOHEMIA

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта