2022 metų devynių mėnesių gaisrų statistika
Visagine 10 10 2022 617 peržiūros

2022 metų devynių mėnesių gaisrų statistika

Per devynis šių metų mėnesius Lietuvoje kilo 6866(2021 m. - 6582) gaisrai. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų skaičius padidėjo 4,3 proc. Gaisruose žuvo 47 žmonės (pernai per tą patį laikotarpį – 61), iš jų 1 vaikas (2021 m. per tą patį laikotarpį - 3), o 112 gyventojų patyrė traumų. Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 57 (2021 m. - 86) gyventojus. Nuo ugnies jie apsaugojo 556 pastatus, 68 transporto priemones, išgelbėjo 714 gyvūnų.

1653 (1888) gaisrai užgesinti gyvenamosios paskirties pastatuose, t. y. 24,1 proc. visų gaisrų, o juose žuvo 39 (48) gyventojai. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gaisrų čia sumažėjo 12,5 proc., o žuvusiųjų – 18,8 proc.  

Gaisrų, kuriuose žuvo žmonės, pagrindinės priežastys: 15 – dėl neatsargaus rūkymo, 9 – dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, 6 - dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų, 2 – dėl pašalinio ugnies šaltinio, 4 – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų, 1 – dėl tyčinės žmonių veikos (padegimų), 2 –dėl kitų priežasčių. Dar 8 žmonių žūties priežastys tikslinamos.

294 kartus ugniagesiams gelbėtojams teko dirbti vandenyje. Šių darbų metu jie ištraukė 98 skenduolius (pernai - 94), iš jų 3 vaikus (3), bei išgelbėjo 32 gyventojus (35).

Visagino savivaldybėje per devynis mėnesius kilo  26 gaisrai (2021 m. - 27 gaisrai). VĮ Ignalinos AE objektuose kilo 1 gaisras. Gyvenamuosiuose pastatuose kilo 9 gaisrai, iš kurių 6  – bendro naudojimo vietose, 2 – butuose (butuose nebuvo įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai), 1 – šiukšlių surinkimo šachtoje, kurių metu žuvusiųjų pavyko išvengti, buvo traumuotas 1 gyventojas. Žmonių aukų pavyko išvengti. Savivaldybės atvirose teritorijose kilo 10 gaisrų, kurių metu degė sausa žolė ir miško paklotė, šiukšlės ir atliekų surinkimo konteineriai, taip pat degė 1 automobilis. Sodininkų bendrijų teritorijose kilo 3 gaisrai, kurių metu degė sodo nameliai ir pirtys. Be gaisrų gesinimo ugniagesiai atliko 111 gelbėjimo darbų, iš jų: 44 kartai – pagalba specialiosioms tarnyboms, 44 – pagalba buityje,10 - darbas vandenyje, 13 – kiti darbai, o taip pat 38 kartai buvo išvykimai į kaimyninius rajonus, nepagrįsti iškvietimai – 34 kartai.

10 kartus (2021 m. - 9)ugniagesiai gelbėtojai vyko į gyvenamuosius būstus dėl  maisto pridegimo, kurių savininkai buvo patraukti administracinėn atsakomybėn. Dar daug miesto gyventojų neįsirengė namuose autonominių dūmų signalizatorių, kurie kilus pavojui signalizuoja apie nelaimę, iš 10 atvejų, net 7 butuose nebuvo įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai.

Visagino mieste pagrindinės gaisrų priežastys: 6 – neatsargus elgesys su ugnimi, 2 – neatsargus rūkymas, 1 – krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai, 3 – elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai, 1 – pašalinis ugnies šaltinis, 2 - vaikų išdykavimas su ugnimi, 3 - padegimai, 7 - kitos priežastys, 1 - taisyklių pažeidimai, atliekant suvirinimo darbus.

                                                                       

Vis labiau vėstant orams prasidėjo intensyvaus šildymo sezonas, o su juo atsiras ir naujų sąlygų bei priežasčių gaisrams kilti, kadangi gyventojai, daugiau laiko praleisdami namuose, naudoja šildymo įrenginius, elektrinius buitinius prietaisus, nesilaiko elementarių gaisrinės saugos taisyklių. Kaip rodo statistika, šaltaisiais metų mėnesiais labai padaugėja gaisruose žūstančių žmonių. Atkreipiant į tai dėmesį, Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba nori priminti reikalavimus naudojant kieto kuro krosnis ir šildymo įrenginius:

- prieš intensyvų kūrenimą būtina krosnis gerai sutvarkyti bei išvalyti dūmtraukius;

- patikrinti ar nėra plyšių kaminų bei židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis;

- kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą;

- nepalikti ir nedžiovinti malkų bei kitų degių medžiagų ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių;

- kai kūrenasi krosnis neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams;

- iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Nes galima apsinuodyti smalkėmis;

- įsirengti patalpoje, kur yra krosnis, židinys, šildymo katilai ant sienos 2-2,5 m aukštyje smalkių detektorių. Jeigu smalkių detektorius įrengtas, tai patikrinti jo veikimą;

Kilus gaisrui, skambinkite 112!

Kita aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart įjungti kelis tokius elektros prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus su atviru šildymo elementu reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų drabužių, o išeinant iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtina išjungti.
Nemažėja gaisrų ir dėl savos gamybos elektrinių šildymo prietaisų. Todėl daug saugiau naudoti gamyklinius šildymo prietaisus, žinoma, prieš tai gerai susipažinus su jų eksploatacijos taisyklių reikalavimais.

                  

Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba

 

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта