23-ioji Visagino totorių šventė „Sabantuj“!
Visagine 09 07 2021 428 peržiūros

23-ioji Visagino totorių šventė „Sabantuj“!

Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais, taip skatindamas turtingos totorių kultūros pažinimą. Ryškus totorių kultūros akcentas Lietuvoje – tradicinė kalendorinė totorių šventė „Sabantuj“, kurią nuo 1997 m. organizuoja Visagino totorių bendrija. Ši Visagino totorių puoselėjama tradicija jau pelnė nacionalinį pripažinimą – 2018 m. įrašyta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

2021 m. liepos 10 d. 12.00–18.00 val. Visagine visu gražumu išsiskleis jau 23-ioji totorių šventė „Sabantuj“!

Šioje šventėje nėra žiūrovų – visi atvykusieji įtraukiami į smagių veiklų sūkurį.

Amatų kūrybinės dirbtuvės pakvies pasigaminti tradicinius suvenyrus su totoriškų ornamentų motyvais.

Folkloro žaidimai ir rungtys. Šioje šventėje gausu smagių ir judrių konkursų. Dažniausios yra įvairios bėgimo varžybos: su kiaušiniu šaukšte, su pilnais kibirais vandens, šokinėjimas maišuose ir kt. Labai populiarūs ir liaudies žaidimai, pavyzdžiui, kova su žolių ir lapų maišais, vykstanti ant slidaus, nestabilaus rąsto.

Totoriško kulinarinio paveldo pristatymas. Svetingi totoriai šventės metu vaišins tradicine sriuba su naminiais makaronais, totorišku plovu su aviena, trikampiais pyragaičiais su mėsa „očmočmak“, duonelėmis su bulvių įdaru „kystyby“, saldumynu „čak-čak“.

Fotoparoda atviroje erdvėje „Visagino totorių gyvenimas“ pristatys Visagino totorių bendrijos kultūrinio gyvenimo akimirkas.

Koncertinė programa. Šventėje dalyvaus folkloro ir liaudies instrumentų mėgėjų bei profesionalaus meno kolektyvai ir solistai iš Visagino miesto, totoriai iš kitų Lietuvos regionų ir Europos šalių, atlikėjai iš Tatarstano.

Laukiame visų atvykstant į teritoriją už Visagino miesto stadiono!

Renginio organizatorius: Visagino kultūros centras, Visagino totorių bendrija

Rėmėjai: Visagino savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas prie LRV

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта