A. Dulkys: Lietuvoje sparčiai senstant visuomenei, reikia ilginti sveiko gyvenimo trukmę
Lietuva ir Baltijos šalys 26 05 2023 422 peržiūros

A. Dulkys: Lietuvoje sparčiai senstant visuomenei, reikia ilginti sveiko gyvenimo trukmę

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipia dėmesį, kad nors lietuviai yra dažniausiai pas gydytojus besilankantys Europos Sąjungoje, sveiko gyvenimo trukmė Lietuvoje vis dar yra mažesnė nei kitose Europos šalyse. Todėl, pasak ministro, šiuo metu keliamos dvi ilgalaikės užduotys – ilginti sveiko gyvenimo trukmę ir siekti, kad sveikatos apsaugos sistema galėtų aptarnauti sparčiai senėjančią visuomenę.

„Šiandien Lietuvoje tikėtina vidutinė vyro sveiko gyvenimo trukmė yra 55 metų, moterų artėja link 59 metų. Europos Sąjungoje šie skaičiai siekia atitinkamai beveik 64 ir 65 metus. Tai reiškia, kad vidutinis europietis sveikai gyvena bent 8 metais ilgiau negu lietuvis“, – konferencijoje „Healthcare Strategy: Smart Investments in Innovations Conference 2023“ statistiką pristatė A. Dulkys.

„Norisi atkreipti dėmesį, kad šiaip bendra gyvenimo trukmė Lietuvoje didėja visai neblogais tempais, mes artėjame prie geresnių skaičių, tačiau sveiko gyvenimo trukmė – ne. Logiška mintis gaunasi, kad gyvename ilgiau kam? Gyvename ilgiau tam, kad papildomai sirgtume“, – pridūrė ministras.

Anot politiko, lietuviai dažnai skundžiasi sveikatos priežiūros paslaugų neprieinamumu, tačiau yra dažniausiai pas gydytojus besilankantys europiečiai. Ministro teigimu, problema veikiausiai slypi nekokybiškų paslaugų teikime.

„Dar labiau šie skaičiai šokiruoja, kai žinai, kad lietuviai yra dažniausiai pas gydytojus besilankantys Europos Sąjungos pacientai. Dažnai girdime – blogas prieinamumas, o skaičiai tai rodo, kad lankomės dažniausiai“, – sakė A. Dulkys.

„Neprieinami, bet lankomės dažniausiai. Kažkas šioje grandinėje yra netvarkoje. Tai vadinasi, gal nėra problemos prieiti prie gydytojų, gal yra problema prieiti prie kokybiškos paslaugos“, – pažymėjo ministras.

Jis atkreipė dėmesį į sveikatos apsaugos sistemoje vyraujančią tendenciją – senėjančią visuomenę tiek Europoje, tiek Lietuvoje.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

„Sveikatos apsaugos sistemoje tendencija yra viena – mūsų senėjanti visuomenė, tiek Europoje, tiek Lietuvoje. Bėda ta, kad Lietuvoje šie procesai vyksta kur kas greičiau. Mūsų visuomenė senėja beveik du kartus sparčiau negu Europos Sąjungos vidurkis“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

„Taigi, sveikatos sistemai keliamos dvi aiškios ilgalaikės užduotys – ilginti sveiko gyvenimo trukmę ir pertvarkyti ją taip, kad galėtų pakelti ir aptarnauti sveikatos apsaugos sistema sparčiai senėjančią visuomenę“, – teigė A. Dulkys.

Konferencijoje verslo atstovų paklaustas, kam ateityje reikėtų papildomų investicijų ir finansavimo, A. Dulkys pabrėžė, jog visoms Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) finansuojamoms sveikatos apsaugos sritims.

„Praktiškai mums trūksta (finansavimo – ELTA) visose PSDF eilutėse. Ar tai būtų onkologija, ar tai būtų kardiologija. Taip pat inovatyviems vaistams turime labai mažai finansavimo, retoms ligoms mes per pastaruosius ketverius metus, keturis kartus paskyrėme daugiau lėšų, bet neužtenka“, – vardino ministras.

„Mokslo galimybės, inovacijos farmacijoje, medicinoje žengia labai sparčiai, o mūsų galimybės, deja, yra surakintos“, – teigė A. Dulkys.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта