A. Monkevičius: mokytojų darbo užmokesčio didinimą ministerija mato kaip prioritetinį darbą
Lietuva ir Baltijos šalys 20 09 2019 653 peržiūros

A. Monkevičius: mokytojų darbo užmokesčio didinimą ministerija mato kaip prioritetinį darbą

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, tęsdamas kassavaitinius vizitus šalies mokyklose, penktadienį lankosi Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijose. Pasak ministro, kalbėdamasis su mokyklų vadovais, mokytojais, jis mato ir jų nuoširdų atsidavimą savo profesijai, ir nacionalinių sprendimų poreikį.

„Susitinku su mokytojais, matau jų darbą, nusiteikimą, atsidavimą mokiniams. Mokytojai turi milžinišką svarbą mūsų valstybei ir jos augimui, visuomenei, o ypač vaikams, kuriems reikalingas didesnis dėmesys ir rūpestis. Puikiai suprantu juos. Jeigu tik nuo manęs viskas priklausytų, jau dabar pakelčiau mokytojų atlyginimus visu 100 proc.“, – ministerijos pranešime cituojamas A. Monkevičius.

Anot ministro, mokytojų darbo užmokesčio didinimą ministerija mato kaip prioritetinį darbą. Planuojant kitų metų valstybės biudžetą numatyta, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. visiems mokytojams atlyginimai bus skaičiuojami pagal maksimalius pareiginės algos koeficientus, tam numatyta papildomai skirti 2,4 mln. eurų. Taip pat kitiems metams planuojami papildomi 22,2 mln. eurų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojų atlyginimams kelti.

Šiuo metu ministerijoje taip pat vyksta derybos mokytojų darbo užmokesčio klausimais su Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga, atnaujinama kolektyvinė sutartis su Lietuvos švietimo ir mokslo profesine sąjunga, švietimo ir mokslo profesine sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimu, Lietuvos profesine sąjunga „Sandrauga“ ir Lietuvos švietimo įstaigų vadovų profesine sąjunga.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad Viešojo sektoriaus atlyginimų didinimo strategijos projekte numatyta, kad iki 2025 metų mokytojų atlyginimai turi sudaryti ne mažiau kaip 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

„Tai yra didžiulis mūsų siekis, dėl kurio intensyviai derėjomės Vyriausybėje vykusiuose posėdžiuose“, – teigia ministras A. Monkevičius.

Pasak ministro, dažnai mūsų mokykloms priekaištaujama, kad jos neefektyvios. „Tačiau faktai sako ką kitą. Pagal išlaidas vienam mokiniui Lietuva atsilieka nuo visų ES valstybių, išskyrus Rumuniją, Bulgariją ir Kroatiją. Vis dėlto kai kuriuose tarptautiniuose tyrimuose, pavyzdžiui, TIMSS, mokinių pasiekimai yra aukštesni už tarptautinės skalės vidurkį. Iš tiesų matau ne tik ekonominę statistiką, bet ir didžiulį mokytojų darbą“, – sako ministras A. Monkevičius.

Jau nuo šio rugsėjo 1 d., įgyvendinant antrąjį etatinio darbo užmokesčio įvedimo etapą, papildomai mokytojų atlyginimams skiriama 14 mln. eurų keturiems šių metų mėnesiams, atitinkamai didesnės lėšos bus numatytos ir nuo 2020 m. sausio 1 d., sakoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime.

ELTA 

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта