A. Sysas apie II pensijų pakopą: valstybė savo piliečių atžvilgiu elgiasi nesąžiningai
Lietuva ir Baltijos šalys 27 01 2023 689 peržiūros

A. Sysas apie II pensijų pakopą: valstybė savo piliečių atžvilgiu elgiasi nesąžiningai

Ingridos Šimonytės Vyriausybei nežadant leisti gyventojams pasitraukti iš II pensijų pakopos, socialdemokratai prognozuoja piliečių ir valstybės konfliktą.

Anot Seimo nario socialdemokrato Algirdo Syso, dabartinė sistema – fundamentaliai neteisinga.

„Valstybė privalo nustoti su savo piliečiais žaisti žaidimus, kuriuose pirmiausia laimi stambus privatus kapitalas. Dabar užsukta kažkokia nesibaigianti loterija žmonių pinigais ir likimais.

Vyriausybė skelbia neketinanti leisti II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo. Bet žmonės juk buvo įtikinti pasirašyti dėl savanoriško kaupimo, su sąlyga, kad jį bet kada galės sustabdyti arba nutraukti“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia parlamentaras.

Pasak A. Syso, Lietuvos valstybė savo piliečių atžvilgiu elgiasi nesąžiningai, „mulkina“ žmones, prievarta įtraukdama į antrąją pakopą ir tinkamai neinformuodama.

„Naujas rekrūtavimo etapas prasideda kiekvienų metų pradžioje: automatiškai įtraukiami ne tik nauji dalyviai, bet ir tie, kurie anksčiau jau atsisakė. Jei žmonės neapsižiūri iki liepos, jei įtraukiami į II pakopą, tada jau negali pasitraukti iki pensinio amžiaus“, – valdžios klastą paaiškina parlamentaras.

Jis raginu visus Lietuvos gyventojus pasitikrinti, ar jie, patiems nežinant, nėra įtraukti į antrąją pensijų pakopą.

„Daugelis tų, kurie dabar skursta ir kartu prievarta kaupia toje II pakopoje, iš jos tegaus grašius. Ar Lietuvos senjorų skurdas yra tapęs tokia norma Lietuvoje, kad nieko čia tokio, jog privatus kapitalas iš jų uždirbs, o žmonės, sunkiai dirbę visą gyvenimą ir praradę sveikatą, toliau skurs senatvėje?“ – piktinasi A. Sysas.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Jis įspėja, kad kaupti II pakopoje neapsimoka, nes pensinių fondų augimas atsilieka nuo algų didėjimo: per 18 metų nuo 2004-ųjų atlyginimai Lietuvoje vidutiniškai didėjo 7 proc., o fondai – 4,7 proc.

Neteisinga, anot jo, ir tai, kad privatūs pensijų fondai yra „dosniai šeriami“ Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigais.

„Šiais metais į pensijų fondus bus pervesta 223 mln. eurų, o tai – visų mokesčių mokėtojų pinigai, taip pat ir tų, kurie gauna mažus atlyginimus. Panaikinti šią fundamentaliai neteisingą sistemą turėtų pati Lietuvos valstybė“, – ragina parlamentaras.

A. Sysas primena socialdemokratų nuostatą, kad valstybė turėtų daryti viską, kad veiktų profesiniai pensiniai fondai, kuriems įstatyminė bazė jau sukurta.

Socialdemokratai primena, kad valdantieji jau du kartus atmetė jų pasiūlymą atsisakyti automatinio įtraukimo į II pensijų pakopos kaupimą ir sudaryti galimybę daliai asmenų iš jo pasitraukti savo noru. Seimo narys Gintautas Paluckas su frakcijos kolegomis vėl įregistravo šį pasiūlymą.

 

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта