AKTUALU. Spręsis nacionalinio stadiono likimas: daugiau klausimų nei atsakymų
Lietuva ir Baltijos šalys 20 02 2019 955 peržiūros

AKTUALU. Spręsis nacionalinio stadiono likimas: daugiau klausimų nei atsakymų

Vilniaus miesto tarybos trečiadienio posėdyje bus sprendžiama, ar patvirtinti daugiafunkcio komplekso Šeškinėje koncesijos sutartį, tačiau kol kas projekto peripetijose - daugiau klausimų nei atsakymų.

Sutarčiai po pateikimo taryba pritarė prieš savaitę. 

Kol kas projektą stabdo nesibaigiantys teisiniai ginčai. Praeitą savaitę sostinės savivaldybės administracija raštu kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS) galimai nusikalstamos veikos. 

Anot Vilniaus savivaldybės pranešimo, bendrovė, dalyvaudama daugiafunkcio komplekso konkurse, dar prieš pateikdama preliminarųjį pasiūlymą ir jo paaiškinimus, galimai žinojo, kad Lenkijos kompanija „Budimex“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“ fondai nebus projekto partneriai. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vertinimu, melaginga informacija apie savo veiklą turi nusikalstamos veikos požymių.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė Eltą patikino, kad Vilniaus apygardos prokuratūra savivaldybės kreipimąsi gavo.

VNS direktorius Renatas Načajus Eltai teigė, kad tokiu būdu bandoma ne tik susidoroti su bendrove, bet ir nukreipti dėmesį nuo savivaldybės administracijos direktoriaus „Povilo Poderskio galimai neteisėtų veiksmų.„

Dėl savivaldybės veiksmų prieš VNS bendrovė taip pat teigė, kad kreipsis prokuratūrą. Pasak bendrovės direktoriaus, komisija bendrovei nurodė, kad pašalino ją dėl pateiktos neva melagingos informacijos. Tam komisija pateikė dvi pagrindines priežastis: Lenkijos kompanija „Budimex“, vienas iš bendrovės subtiekėjų, tvirtina nutraukęs visus susitarimus su VNS, o privataus kapitalo fondas „BaltCap“, pateikęs neįpareigojantį pasiūlymą iš dalies finansuoti projektą, tikina to nebesvarstantis.

„Esame ne kartą aiškinę šias situacijas. Nepaisant to, ką tvirtina „Budimex“, mes su jais turime įpareigojančią sutartį, kurios ši kompanija vienašališkai nutraukti negali - tai esame ne kartą akcentavę. Šią sutartį turi ir komisija, žino jos turinį bei sąlygas. Dėl „BaltCap“ - jų pateiktas raštas buvo informacinio pobūdžio, neturėjo galiojimo trukmės, apie šio rašto negaliojimą ar atšaukimą nebuvome informuoti“, - bendrovės pranešime teigė R. Načajus.

Delfi.lt paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad P. Poderskio padėjėjas Kipras Krasauskas yra aukštas pareigas koncerne „Icor“ einančio Igno Krasausko brolis. Konservatoriai dėl to kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, kuri nusprendė dėl papildomos informacijos kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) bei Vilniaus miesto savivaldybę.

VPT direktorė Diana Vilytė Eltai patvirtino, kad komisijos kreipimąsi tarnyba gavo ir į jį bus atsakyta, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė antradienio vakarą teigė, kad jokio kreipimosi negavo.

Trečiadienį Ministrų kabinetas taip pat spręs dėl galimų projekto finansavimo alternatyvų. Finansų ministerija 2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos įgyvendinimo ketvirtinėje ataskaitoje pažymėjo, kad nepabaigus Šeškinės daugiafunkcio komplekso laiku (iki 2023 m. pabaigos), jis gali būti pripažintas nefunkcionuojančiu, o jam skirtos ES lėšos - prarastos. Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, Vidaus reikalų ministerijai kartu su Vilniaus miesto savivaldybe siūloma susitarti dėl šio projekto finansavimo alternatyvų.

ELTA primena, kad daugiafunkcio centro Šeškinėje statybos stringa dėl teisinių ginčų. Savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl vadinamojo nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - koncerno „Icor“ valdoma „Axis Industries” ir VNS.

Sostinės mero sprendimu dėl techninių pasiūlymo pateikimo niuansų iš konkurso buvo pašalinta bendrovė VNS. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patenkino VNS ieškinį ir įpareigojo savivaldybę konkurse priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą. 

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė VNS vėl šalinama iš dalyvavimo konkurse. Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią VNS techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, VNS teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas R. Načajus tai neigė ir sakė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.

Praėjusį trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės taryba preliminariai pritarė sutarčiai dėl nacionalinio stadiono statybos, kurią turėtų pasirašyti su „Axis Industries“. Galutinį sprendimą numatoma priimti šį trečiadienį.

VNS teigė, kad kreipsis į prokuratūrą su prašymu pradėti viešojo intereso gynimo procedūrą ir ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта