Aleksandro Gliadelovo fotografijų paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“ Visagine
Visagine 13 06 2022 530 peržiūros

Aleksandro Gliadelovo fotografijų paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“ Visagine

Birželio 14-21 d. Visagine bus eksponuojama kilnojamoji Ukrainos fotografo Aleksandro Gliadelovo fotografijų paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“.

2022 metų vasario 24 dienos 5 valanda ryto – tai akimirka, kai po pirmosios sprogimų bangos aido visų Ukrainos žmonių gyvenimas pasikeitė negrįžtamai. Karo metu kinta prioritetai, pasaulėžiūra, keičiasi viskas, ir kiekvienas privalo akimirksniu pasirinkti tam tikrą poziciją. Aleksandras Gliadelovas savąją pasirinko gerokai anksčiau, nei prasidėjo bombardavimai – jis karą Ukrainoje fotografuoja nuo 2014-ųjų, savo ginklu pasirinkęs LEICA M6 analoginį fotoaparatą. „Mano nuotraukos negali sustabdyti karo, bet paveikti – gali, nes dokumentinė fotografija yra liudijimas. Gera dokumentinė fotografija išlieka ilgam, ir ji pasakoja apie tai, kaip viskas vyko iš tikrųjų”, – sako Aleksandras Gliadelovas

Fotografo tikslas – pasakoti už tuos, kurie jau nebegali prabilti. „Kai kovo 30 d. rusų daliniai pasitraukė iš Kyjivo srities Bučos rajono miestų ir gyvenviečių (Irpinės, Bučos, Hostomelio, Borodiankos ir kt.), kitą dieną į šias priešo nusiaubtas teritorijas įžengusi Ukrainos kariuomenė išvydo neįtikėtiną skausmą ir tragediją. A.Gliadelovas ten padarė šimtus sugriautos praeities kadrų, bet visose jo nuotraukose matyti ir viltis, ir grįžimo į įprastą gyvenimą galimybė”, – rašo parodos anotacijoje Katerina Kostenko, Kyjivo Nacionalinės vaizduojamosios dailės ir architektūros akademijos Meno istorijos ir teorijos fakulteto studentė. nuo 2022 metų kovo mokslą tęsianti Vilniaus dailės akademijos Dailės istorijos ir teorijos katedroje.

A. Gliadelovas (g. 1965 m. Legnicoje, Lenkijoje) yra ukrainiečių fotografas-dokumentalistas, vienas žymiausių Ukrainos kultūros atstovų. Fotografuoti pradėjo 9 dešimtmečio pabaigoje, apdovanotas keliomis svarbiomis meno premijomis. Svarbiausios kūrybos temos – visuomenės socialinės ir sveikatos problemos, humanitarinės krizės, kalėjimai, beglobystė ir kariniai konfliktai.

Parodos „Karas Ukrainoje. 2022 metai” atidarymas Visagine vyks birželio 14 d. 17.30 val. skvere prie parduotuvės „Lidl”.

Parodos pristatymo Visagine diena pasirinkta neatsitiktinai. Birželio 14-ąją minima tragiško Lietuvos istorijos tarpsnio – masinės gyventojų tremties – pradžia. Per visą Sovietų Sąjungos vykdytą tremties laikotarpį iš Lietuvos į Sibirą buvo ištremta daugiau nei 131 000 gyventojų, dar apie 156 000 lietuvių buvo įkalinta. Dalies jų likimai nėra žinomi iki šiol. Prisimenamešį tarpsnį kaip ypatingai skaudų įvykį visai Lietuvai, kuris suluošino šimtų tūkstančių žmonių likimus.

 

Parodos kuratorius - Gintaras Česonis

Parodos organizatorius - LNDM Nacionalinė dailės galerija

Parodos organizatorius Visagine - Visagino kultūros centras

 

 

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта