Amerikiečių bendrovė „Westinghouse“ susidomėjo Visagino atominės elektrinės projektu.
Energetika 15 04 2011 971 peržiūros

Amerikiečių bendrovė „Westinghouse“ susidomėjo Visagino atominės elektrinės projektu.

Įmonė jau vasarą tikisi pasirašyti susitarimą su Lietuva. Tai Lenkijos naujienų agentūrai PAP patvirtino „Westinghouse“ vadovas Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai Andersas Jacksonas.:::Jis lietuvišką AE projektą pavadino „labai įdomiu“ amerikiečių koncernui. „Lietuva šiuo metu ieško galimybių sudaryti susitarimą su technologijos tiekėju. Lietuviai, manau, tiesiogiai diskutuoja su kandidatais, o vieni tų kandidatų esame mes“, – kalbėjo A. Jacksonas. Anot jo, „Westinghouse“ su Lietuva dar iki liepos pabaigos tikisi „šį tą pasirašyti“. Amerikiečiai Visagino AE projektui siūlo reaktorius AP 1000. Anot A. Jacksono, šie reaktoriai saugesni nei įrenginiai Japonijos Fukušimos AE, sukėlę naują pasipriešinimo atominei energetikai bangą.
Tiesa, laikraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, „Westinghouse“ neketina užlopyti spragos, kurią paliko iš derybų pasitraukusi korėjiečių bendrovė KEPCO. Pasak dienraščio, amerikiečiai teigia norintys būti tik technologijos tiekėjai, o ne pagrindiniai projekto partneriai, kurie savo lėšas investuotų į AE statybas, o vėliau užsiimtų elektros prekyba.
„Lietuviai vis mažiau galvoja apie naują AE, nes neturi pagrindinio partnerio, kuris valdytų 51 proc. akcijų. „Westinghouse“ toks partneris nebus“, – teigiama Lenkijos spaudoje.
„Šiuo metu vyksta tiesioginės derybos, tačiau nekomentuojame, su kuo kalbama“, – sakė energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis. Ministerija derybų rezultatus įsipareigojusi paskelbti iki metų vidurio. Neoficialiomis dienraščio žiniomis, ministerija derasi ir su minėta JAV bendrove.  
Praėjusių metų lapkritį vyko premjero Andriaus Kubiliaus, energetikos ministro Arvydo Sekmoko ir JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Elizabeth Derse susitikimas, kuriame kalbėta apie Lietuvoje vykdomus energetikos projektus. Tuomet ambasadorė išreiškė konsultacinę ir politinę JAV paramą Lietuvai energetikos srityje. Tačiau lygiai taip pat JAV pareigūnai yra išsakę palaikymą ir dėl Baltarusijoje planuojamos AE.
 
Kovą Druskininkuose vykusioje konferencijoje dalyvavę „Westinghouse“ atstovai pristatė 1000 MW galios reaktorių, kaip tinkamą statyti Visagine. „Westinghouse“ neoficialiai pripažino praėjusiais metais dalyvavę konkurse dėl reaktoriaus statybos Visagine ir yra pasirengę jį pastatyti.
Tačiau pasirinkus reaktoriaus tiekėją ne iš Europos, Lietuvai gali kilti sunkumų dėl galimybių pasinaudoti ES parama AE projektui.
Naujieji „Westinghouse“ reaktoriai AP 1000 nelengvai skinasi kelią ir pačiose valstijose – JAV branduolinės energetikos reglamentavimo komisija jo iki šiol nepatvirtino. Vienas komisijos narių suabejojo, ar naujojo reaktoriaus apvalkalas atlaikytų žemės drebėjimą, per aviakatastrofą nukritus lėktuvui.
Dar iki katastrofos Fukušimos elektrinėje svarstant šį klausimą būta aštrių teiginių: „Mokesčių mokėtojų doleriai neturėtų būti leidžiami reaktoriams, kurie gali kelti grėsmę katastrofų, tokių kaip žemės drebėjimas, atveju“, – sakė Masačusetso valstijos atstovas Edwardas J..Markey.
 
Senojo dizaino „Westinghouse“ reaktoriai yra patalpinti storo betono apvalkale su plieno perdanga. Avarijos atveju jie veikia kaip termosas ir sulaiko nepageidaujamą karštį. Naujo dizaino apvalkalas yra iš palyginti plono betono sluoksnio, su aplink esančiu oro tarpu, kuriuo pasišalintų karštis avarijos atveju.
Naujiems reaktoriams siūlomo apvalkalo nėra šiuo metu JAV ir kitose pasaulio valstybėse veikiančiuose klasikiniuose „Westinghouse“ reaktoriuose. Naujojo dizaino reaktoriai pirmąkart pasaulyje 2009 m. pradėti statyti Kinijoje. Planuota, kad pirmasis trečios kartos naujos technologijos „Westinghouse“ reaktorius Sanmeno mieste pradės veikti 2013 m.
 
Diena.lt, lrt.lt
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта