Aptarta pasieniečių veikla 2020 m.
Lietuva ir Baltijos šalys 19 03 2021 1141 peržiūros

Aptarta pasieniečių veikla 2020 m.

Penktadienį aptarti praėjusių metų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) veiklos rezultatai. Konstatuota, kad pasieniečiai tinkamai vykdo savo funkcijas, o tarnyba tobulinama kryptingai ir nuosekliai.

Pasieniečių veiklos metinės ataskaitos pristatyme, kuris šiemet dėl koronaviruso pandemijos surengtas nuotoliniu būdu, dalyvavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjas Darius Urbonas, kitų su pasieniečiais bendradarbiaujančių institucijų atstovai, VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas, jo pavaduotojai, įvairių tarnybos padalinių vadovai ir kiti tarnautojai, profesinių sąjungų atstovai.

Aptarimo metu pristatyta tarnybos veikla 2020 m., apžvelgta situacija prie Lietuvos sienos, jos kontrolės statistika, aktualiausi pasieniečių darbo klausimai, probleminės sritys, finansų, žmogiškųjų išteklių valdymo ir logistikos aspektai. Buvo diskutuoja aktualiausiomis temomis, renginio dalyviai dalijosi įžvalgomis ir informacija apie pasieniečių darbą, situacijos Baltarusijoje įtaką bendros sienos apsaugai.

Taip pat analizuoti pasieniečių veiklos pandemijos metu aspektai. 2020-aisiais fiksuotos kelios naujos tendencijos užkardant neteisėtų migrantų judėjimą per valstybės sieną. Jei prieš porą metų neteisėtai vykti į Vakarų Europą buvo bandoma pasinaudojus Rusijoje organizuotu pasaulio futbolo čempionatu ir jo metu taikytu „fanų ID“ išdavimu, tai pernai bandymai pažeisti sieną vėl įgavo klasikinį pobūdį. Neteisėti migrantai, dažniausiai Irako piliečiai, į Minską atvykdavo reisais iš Bagdado, kelias dienas praleisdavo Baltarusijoje, o vėliau mėgindavo draudžiamoje vietoje į Lietuvą patekti ties vadinamąja Dieveniškių kilpa.

Praėjusiais metais nustatyti 335 kontrabandos gabenimo atvejai, užpernai tokių atvejų buvo 334, 2019-aisiais – 286. Populiariausia neteisėtai gabenama preke ir toliau buvo tabako gaminiai. Praėjusiais metais į pasieniečių rankas pateko 1,8 mln. pakelių rūkalų, 2019 m. – 2 mln. Kontrabandą ir toliau dažniausiai mėginama gabenti per sieną su Baltarusija. Iš pastarosios valstybės į Lietuvą pateko net 95 proc. visų tarnybos pernai sulaikytų cigarečių.

Į Lietuvą ar per ją į Vakarų valstybes bandomos gabenti kontrabandos priežastys išlieka panašios kaip ir ankstesniais metais. Pagrindinė – tabako gaminių kainų skirtumai tarp ES ir jai nepriklausančių kaimyninių šalių. 2020 m. pasieniečiai sulaikė 124 valstybės sienos pažeidėjus, arba 2,5 proc. daugiau nei 2019 m. (121).

Tiesa, pažeisti sieną pernai bandyta penktadaliu rečiau – 2020 m. nustatyta 80 tokių atvejų, 2019 m. – 101.

Pandemijos metu įvesti keliavimo ribojimai smarkiai sumažino asmenų judėjimą per valstybės sieną. VSAT duomenimis, valstybės sieną 2020 m. iš viso kirto 3,9 mln. Asmenų. 2019-aisiais jų buvo 11,7 mln. Sumažėjo ir transporto priemonių srautai: nuo 4,1 mln. automobilių 2019 m. iki 2,3 mln. pernai.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Renginio metu pasisakiusi vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė padėkojo pasieniečiams už efektyvų įsitraukimą ir svarbų indėlį užkardant koronaviruso pandemiją. Pasak politikės, artimiausiais veiklos prioritetais išlieka pasieniečių motyvacijos kėlimas ir logistinis aprūpinimas. Ministrė taip pat pabrėžė būtinybę gebėti tinkamai pasiruošti ir valdyti incidentus, susijusius su Astravo AE keliama grėsme.

VSAT vadas R. Liubajevas taip pat įvardijo nustatytus šių metų pasieniečių veiklos prioritetus. Svarbu toliau sėkmingai įgyvendinti nacionalinę integruoto sienų valdymo strategiją, didinti VSAT pareigūnų motyvaciją. Daug dėmesio pasieniečiai skirs kovai su šešėline ekonomika, neteisėta migracija ir korupcija. Prioritetine veiklos sritimi ir toliau lieka visapusiškas sienos kontrolės stiprinimas bei naujų stebėjimo sistemų diegimas. Šiuo metu tokių modernių sistemų pagalba stebimas 61 proc. visos ES išorės sienos, už kurią atsako Lietuvos pasieniečiai. 2019-aisiais šis skaičius siekė beveik 56 proc.

Pasieniečių vadovas pabrėžė, kad daug pastangų pareikalaus ir tinkamas atvykimo bei išvykimo sistemos (AIS) ir Europos kelionių informacijos ir leidimų sistemos (ETIAS) reglamento nuostatų įgyvendinimas.

VSAT karo metu priskiriama ginkluotosioms pajėgoms, kurios privalo būti parengtos greitam reagavimui, gerai tarpusavio sąveikai ir greitam pergrupavimui, taip pat sąveikai su NATO sąjungininkų pajėgomis. Todėl, pasak R. Liubajevo, būtina ir toliau didelį dėmesį skirti pasieniečių kovinės parengties ir pajėgumų didinimui.

pasienis.lt 

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта