Aptikta 1,4 tūkst. metų senumo šv. Pauliaus freska
Kultūros ir sporto renginiai 30 06 2011 946 peržiūros

Aptikta 1,4 tūkst. metų senumo šv. Pauliaus freska

Senovės Romos katakomboje aptikta 1,4 tūkst. metų senumo šv. Paulių vaizduojanti freska, rašo telegraph.co.uk.:::Freską rado Neapolio mieste esančias šv. Januarijaus katakombas restauruojantys Pontifiko šventojo meno komisijos ekspertai. Apie radinį praneša šv. Petro ir Pauliaus dieną, kuri Romoje tradiciškai yra laisvadienis. Atradimo detalės pateiktos oficialiame Vatikano leidinyje „L`Osservatore Romano“. Vatikano paskelbtoje nuotraukoje matyti apaštalas ilgu kaklu, šiek tiek rausva odos spalva, retėjančiais plaukais, barzda ir didelėmis akimis, kurios jo veidui suteikia „dvasingą išraišką“. Popiežiaus Benedikto XVI kultūros ministras, kardinolas Gianfranco Ravasi „ `Osservatore Romano“ rašė: „Šv. Pauliaus atvaizdas pasižymi stipria ekspresija, filosofiškumu, o jo atradimas praturtina mūsų vieno pagrindinių apaštalų įvaizdį.“
Figūra apsirengusi baltos ir smėlio spalvos mantija, su raide „I“ apsiuve, kuri galėtų reikšti „Iesus“ („Jėzus“ lotyniškai). Freskoje vaizduojama, kaip šv. Paulius artinasi prie numirėlio. Kairiosios freskos pusės detalės nutrupėjo, tačiau nepaisant to, atvaizdas vis tiek pribloškiantis, o kardinolas jį pavadino „sensacingu“.
Katakombų Neapolyje direktorius tėvas Antonio Loffredo teigė: „Tikimės, kad šios nuostabiai restauruotos freskos pamatyti atvyks daugybė vietinių gyventojų ir turistų.“
Praėjusiais metais kitoje katakomboje Romoje rasta dar viena šv. Pauliaus freska. Ji sukurta 4 amžiuje po Kristaus ir laikoma seniausiu išlikusiu jo atvaizdu.
Šv. Paulius buvo Romos žydas, gimęs Tarso mieste, dabartinėje Turkijos teritorijoje. Prieš tapdamas vienu įtakingiausių žmonių Bažnyčioje, jis persekiojo krikščionis.
Iš judaizmo į krikščionybę jis atsivertė kelyje į Damaską išvydęs apreiškimą, o visą savo gyvenimą skyrė kelionėms ir Evangelijos skelbimui.
Maždaug 65 metais dėl įsitikinimų jam įvykdyta mirties bausmė. Manoma, kad vietoj nukryžiavimo jam nukirsta galva, mat jis buvo Romos pilietis.

Lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта