Atlikta valgyklų patikra. Ką ir kaip gaminama mokyklose ir darželiuose?
Visagine 21 11 2018 981 peržiūros

Atlikta valgyklų patikra. Ką ir kaip gaminama mokyklose ir darželiuose?

Prisiminkite, kad nuo šių metų gegužės 1 d. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu mokyklose ir darželiuose pradėta taikyti naujus mitybos standartus, numatant druskos ir cukraus vartojimo mažinimą, taip pat yra sutrumpinti patiekalų valgiaraščiai ir pakeisti maisto ruošimo būdai.

Kaip viskas vyksta mokyklų valgyklose ir vaikų darželiuose šiandien? News.tts.lt redakcija apie tai pakalbėjo su Visagino valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Viršininkė - valstybinės veterinarijos inspektore Birute Gabriliene.

- Ponia Gabrilienė, kas pasikeitė mokyklų ir darželių valgiaraščiuose?

- Labai daug. Nustatytas naujas produktų ir žaliavų, skirtų maisto gamybai, sąrašas. Sumažintas kalorijų skaičiaus, nes manoma, kad vaikai tapo mažiau mobilūs, daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio.

Tuo pačiu metu maisto kaloringumas turėtų būti pasiekiamas ne cukraus kiekiu, miltų gaminiais ar kitais angliavandeniais, bet sveikesniais maisto produktais. Nustatytas mėsos produktų, daržovių, ankštinių ir bulvių vartojimo dažnumas ir kiekis.

- Papasakokite, kas dabar įeina į kasdienius mokyklų ir darželių valgiaraščius?

- 2 kartus per savaitę ji turėtų būti raudona mėsa (kiauliena arba jautiena); 2 kartus – balta mėsa (vištiena, kalakutiena arba triušiena); 1 kartą per savaitę - žuvis. Be to, jei per vieną savaitę vaikai buvo maitinami neriebia žuvimi, kitą savaitę turėtų būti riebi žuvis - lašiša arba skumbrė.

1/3 patiekalų turi būti daržovės – troškintos arba šviežios. Dienos metu vaikai turėtų gauti iki 3 rūšių daržovių, įskaitant tas, kurios pateikiamos pirmajame patiekale.

Privalomi ankštiniai – pupelės, žirniai ar lęšiai. Mokyklų valgiaraščiuose jie turi būti bent 2 kartus per savaitę, darželiuose – 3 kartus per savaitę.

- Kokia tradicinių lietuviškų patiekalų padėtis, pavyzdžiui, cepelinų?

- Patiekalai iš tarkuotų bulvių – nesveikas maistas dėl didelio kiekio krakmolo, angliavandenių, todėl cepelinus buvo leista ruošti 1 kartą per 2 savaites. Nacionaliniai patiekalai nuo šiol antrame plane..

- Taip pat nėra sveikintini patiekalai iš miltų?

- Jie gali būti ruošiami, tačiau tam tikromis sąlygomis. Pavyzdžiui, makaronai turėtų būti išimtinai kietųjų rūšių, o bet kokiuose miltų gaminiuose - blynuose, bandelėse – ½ dalis miltų turi būti iš sveiko grūdo.

- Įvedant naujus mitybos principus, buvo kalbama, kad neturėtų būti keptų maisto produktų, taip pat produktų keptų paniruotėje. Reiškia, visos mokyklų ir vaikų darželių virtuvėje esančios keptuvės tapo nereikalingu inventoriumi?

- Vaikų darželiuose 80 proc. maisto turėtų būti paruošiama masto tausojimo būdais – verdant, troškinant, ruošiant konvekcinėse krosnyse. Kitaip tariant, 20 procentų maisto gali būti gaminama keptuvėje.

Mokyklose mažiausiai 50 procentų maisto turi būti gaminama konvekcinėje krosnyje. Visos mokyklos ir ikimokyklinės įstaigos turi tokią įrangą, kai kurios turi net dvi krosnis.



- Tikriausiai, atsižvelgiant į naujas normas, virėjams ir virtuvės darbuotojams atsirado daugiau darbo?

- Taip. Tenka pjaustyti labai daug daržovių, todėl mokykloms ir darželiams būtinos lėšos, norint įsigyti elektrinius daržovių pjaustytuvus.

- Buvo daug pasipiktinimo dėl to, kad pietų metu negalima gerti arbatos – tik vandenį po valgio. Ar tikrai yra toks draudimas naujosiose taisyklėse?

- Arbata gali būti patiekiama, tik ji turėtų būti nesaldinta. Arbatos gali būti skirtingos – ramunėlių, čiobrelių ir pan.

- Bet jas vaikai ne itin nori gerti. Kai kuriose mokyklose vis dar yra verdami kompotai – ar jie leidžiami?

- Kompotas gaminamas iš šaldytų uogų, nenaudojant cukraus. Kai kuriose mokyklose ruošiamas vanduo su citrina ir mėtomis ir vaikai jį geria su malonumu, o arbatos jau ir nenori. Bufete galima pasiimti sulčių.

- Kalbant apie bufetus, jie mokyklose skiriasi savo asortimentu. Kuo galima juose prekiauti?



- Bufetų asortimentas derinamas su tėvais (su tėvų komitetu), todėl viską, kas juose parduodama, o tai yra salotos, pyragėliai, bandelės, vaikai gali pirkti. Reikalavimai kepiniams yra ½ pilno grūdo miltų ir sumažintas cukraus kiekis.

- Paaiškinkite prašau, kokia yra padėtis su pieno produktais. Anksčiau valgyklų sienas puošdavo plakatai, kuriuose buvo pavaizduoti linksmi vaikai su pieno produktais. Buvo sukurta speciali programa, kuri buvo labai teigiamai priimta ir plačiai reklamuojama.

Kur dingo pienas, nejaugi jis taip pat pripažintas nesveiku?

- „Pieno programa“ dabar egzistuoja kitokia forma – vaikai gauna ekologiškus jogurtus ir „Džiugo“ sūrio kubelius. Tai reiškia, kad augantis organizmas gauna kalcio ir be pieno.

(„Džiugas“, žinoma, yra skanus suaugusiesiems, tačiau abejotina, kad jis patinka visiems. Įdomu, ar kas nors tikrino druskos kiekį šiame produkte?autoriaus nuomonė).

- Ar tiesa, kad druskos kiekį reikia palaipsniui sumažinti iki nulio?

- Ne, ne. Druskos kiekis sumažintas iki 5 g/ 100 g, šis reikalavimas galioja nuo 2016 m.

- Jūs patikrinote visas mokyklas, ragavote pietus. Ar jie skiriasi savo skoniu, estetiniu vaizdu?

- Iš tiesų, nėra jokių pretenzijų nei vienos mokyklos ar vaikų darželio valgyklai. Yra nedidelės pastabos dėl higienos reikalavimų. Tačiau gaminimo būdai, savaime aišku, yra skirtingi. Kažkas laikosi metodinių reikalavimų (išleista speciali knygą su pavyzdiniais receptais, – autoriaus papildymas).

Žinoma, šiuo atveju ne viskas pavyko iš karto, viskas, atrodo, paruošta pagal receptą, bet kažko vis trūksta. Tačiau palaipsniui virėjai sugebėjo patobulinti rekomenduojamus patiekalus. Daug kas priklauso nuo virėjų, jų vaizduotės ir įgūdžių.

Pavyzdžiui, „Atgimimo“ ir „Verdenės“ gimnazijų virėjai ruošia patiekalus pagal savo receptus ir jų rezultatai puikūs! Žinoma, reikėtų pažymėti, kad jie įdėjo daug pastangų ir išradingumo tam, kad maistas atitiktų visus naujųjų taisyklių kriterijus. Bet kada viskas skaniai pagaminta, tada net nesijaučiamas sumažintas druskos kiekis.

Estetinis patiekalų vaizdas taip pat labai svarbus, ypač teikiant troškintas daržoves. „Žiburio“ mokykloje patiekiami labai skanus ir gražus patiekalas – mėsa su troškintais pipirais, kukurūzais ir moliūgais.

- Ar maisto gamyboje leidžiama naudoti prieskonius?

- Prieskoniniai mišiniai su druska yra draudžiami, tačiau atskirai galima naudoti beveik viską – petražoles, krapus, pipirus, česnaką, kmynus, rozmariną ir kitus.

- Tačiau vis tiek yra moksleivių, kurie neįpratę prie naujo maisto, kai kurie atneša savo, naminį. Vaikų darželiuose yra vaikų, kurie atsisako kai kurių patiekalų. Kaip tai paaiškinsite?

- Prie naujovių visada įprantama ne iš karto. Pavyzdžiui, darželyje „Auksinės gaidelis“ pavasarį buvo pristatyti nauji mitybos principai. Auklėtojai pasakojo, kad maitino vaikus, puošdami patiekalus, sekdami pasakas. Tačiau dabar vaikai ramiai valgo, o auklėtojai ir tėveliai pastebėjo, kad sumažėjo problemų susijusių su žarnynu ir alergijomis.

Mitybos specialistai ir gydytojai palaiko tokią sveiką mitybą. Vaikams prie to pripras ir galiausiai augs sveikesnė karta.

- Ačiū už išsamius atsakymus!

Kalbino Ina Negoda

Vertė Lina Latyševa

news.tts.lt

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта