Atnaujintas Ignalinos atominės elektrinės uždarymo planas
Energetika 12 12 2019 959 peržiūros

Atnaujintas Ignalinos atominės elektrinės uždarymo planas

Siekiant užtikrinti sklandų Ignalinos atominės elektrinės (Ignalinos AE) uždarymo procesą ir efektyviai naudoti tam skirtas lėšas, 2019 m. gruodžio 11 dieną Vyriausybė pritarė atnaujintam 2020–2021 m. Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo tarpinstituciniam veiklos planui. 

Plane numatytos energinio efektyvumo didinimo priemonės, skirtos sušvelninti socialinius ir ekonominius padarinius Ignalinos AE regione, kylančius dėl atominės elektrinės uždarymo. Į planą įtrauktos priemonės, susijusios su Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimu, kurias vykdys ministerijos, kitos institucijos ir VĮ Ignalinos atominė elektrinė 2020–2021 m.

„Planas nuolat peržiūrimas ir atnaujinamas tam, kad būtų užtikrintas saugus ir sklandus Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo procesas, o jam skirtos lėšos būtų naudojamos skaidriai ir efektyviai“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

2020 m. planuojama tęsti įrangos išmontavimo, radioaktyviųjų atliekų apdorojimo bei neradioaktyviųjų atliekų išvežimo darbus. Numatoma į  laikinąją panaudoto branduolinio kuro perkelti 36 konteinerius su panaudotu branduoliniu kuru, užbaigti trumpaamžių labai mažo radioaktyvumo atliekų atliekyno statybą bei atlikti būtinus vadinamuosius „šaltuosius“ (nenaudojant radioaktyviųjų medžiagų) bandymus ir pradėti vykdyti „karštuosius“ (naudojant radioaktyviąsias medžiagas) bandymus.

Taip pat planuojama paskelbti konkursą ir pasirašyti sutartį ir pradėti statyti trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyną. Dar vienas svarbus konkursas – pirmojo ir antrojo blokų reaktorių R3 zonos išmontavimo ir reaktorių atliekų saugyklos projektinės dokumentacijos parengimas.

Šiuo metu jau yra išmontuota trečdalis (33,5) proc. Ignalinos AE įrangos, galutinai apdorota 26 proc. radioaktyviųjų atliekų, išvežti 34 proc. neradioaktyviųjų atliekų, į saugyklą jau yra pervežta 70 proc. konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru.

Didžiąją dalį Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo ir trumpaamžių atliekų tvarkymo darbų, 75 proc. plano įgyvendinimo, kaip ir iki šiol bus finansuojama iš specialiai uždarymui skirtų ES lėšų. Planuojama, kad planui įgyvendinti 2020 m. reikės 89,8 mln. eurų, 2021 m. – 88,4 mln. eurų. Planas yra atnaujinamas kasmet.

Energetikos ministerijos pranešimas

www.iae.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта