Aukcione bus parduodamas J. Austen rankraštis
Kultūros ir sporto renginiai 24 05 2011 816 peržiūros

Aukcione bus parduodamas J. Austen rankraštis

Liepos viduryje aukcione bus parduodamas privačiam savininkui priklausantis vienintelis didesnis anglų rašytojos Jane Austen rankraštis.:::Romano „The Watsons“ rankraštį aukcionų namai „Sotherby`s“ įvertino 200–300 tūkst. svarų (0,8–1,2 mln. litų). „Šis daug kartų taisytas juodrašis, greičiausiai parašytas 1804 metais, reprezentuoja seniausią išlikusį Jane Austen romano rankraštį. Šis kūrinys, kuris neišleistas jai esant gyvai ir liko nepabaigtas, suteikia nuostabių įžvalgų apie jos rašymo įpročius ir tapimą viena geriausių Britanijos rašytojų“, – pranešime teigia aukcionas. Nė vienas užbaigtų J. Austen romanų rankraštis neišliko, išskyrus dviejų romano „Persuasion“ skyrių juodraščius (saugomi Britų bibliotekoje), J. Austen paauglystės metais parašytą „Lady Susan“ (saugoma Pierpont Morgan bibliotekoje Niujorke) ir „Sandition“ fragmentą (saugomą Kingo koledže Kembridže). „Šis unikalus rankraštis mokslininkams pateikia svarbių duomenų ne tik kaip Jane Austen rašė ir taisė savo kūrinį, bet ir kaip turėjo atrodyti kiti jos rankraščiai prieš juos redaguojant leidėjams. „The Watsons“ savo stiliumi yra esmingiausias Jane Austen kūrinys ir šio romano įtaka vėlesniems kūriniams aiškiai matoma“, – teigė „Sotherby`s“ vyresnioji specialistė Gabriel Heaton.  
Romanas pasakoja apie keturių seserų, našlio dvasininko dukterų, šeimą. Jo pagrindinė veikėja – Emma, jauniausioji duktė, kurią užaugino turtinga teta. Kai jos teta antrą kartą išteka, Emma priversta grįžti į tėvo namus ir iškęsti dviejų 20 metų sulaukusių seserų stačiokišką vyrų paiešką. Tačiau ji artimai bendrauja su vyriausiąja ir atsakingiausia seserimi Elizabeth. Šiame romane nagrinėjama daugybė amžinų J. Austen temų ir atsiskleidžia jos genialumas pateikiant įžvalgius socialinius pastebėjimus.
Manoma, kad J. Austen parašė ketvirtį romano. Rankraštis susideda iš 68 ranka primargintų lapų. Romanas parašytas tuomet, kai J. Austen kūriniai dar nebuvo publikuojami, tačiau manoma, kad tai buvo tas jos karjeros etapas, kai ji subrendo kaip rašytoja.
 
Lrt.lt
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта