Būdamas 91-erių mirė paskutinis Sovietų Sąjungos prezidentas M. Gorbačiovas
Pasaulyje 31 08 2022 347 peržiūros

Būdamas 91-erių mirė paskutinis Sovietų Sąjungos prezidentas M. Gorbačiovas

Būdamas 91-erių mirė paskutinis Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.

„Šį vakarą po sunkios ir ilgos ligos mirė Michailas Sergejevičius Gorbačiovas“, – vėlų antradienį pranešė Maskvos Centrinė klinikinė ligoninė (CCH).

Kaip pranešama, jis bus palaidotas Maskvos Novodevičės kapinėse, šalia savo žmonos.

M. Gorbačiovui neretai priskiriami nuopelnai padėjus taikiai užbaigti Šaltąjį karą ir suvienyti Vokietiją. Valdant M. Gorbačiovui, devintajame dešimtmetyje Sovietų Sąjunga sudarė istorines sutartis su JAV dėl branduolinio nusiginklavimo ir ginklų kontrolės, o šalies viduje M. Gorbačiovas inicijavo beprecedentes reformas „perestroika“ ir „glasnost“.

1990 m. M. Gorbačiovas tapo Nobelio taikos premijos laureatu. Tačiau jo valdymo metu Sovietų Sąjungoje prasidėjo masiniai protestai, kurie galiausiai lėmė komunistinės imperijos žlugimą. 1991 m. M. Gorbačiovas atsistatydino iš Sovietų Sąjungos prezidento pareigų, o šalies parlamentas balsavo dėl valstybės išardymo.

Pastaraisiais metais M. Gorbačiovo sveikata vis prastėjo. Jis dažnai buvo gydomas ligoninėje.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Užuojautą dėl M. Gorbačiovo mirties pareiškė daugelis pasaulio lyderių. JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pavadino M. Gorbačiovą „vieninteliu tokiu valstybės veikėju, kuris pakeitė istoriją“. „Jis padarė daugiau nei bet kas kitas, kad padėtų taikiai užbaigti Šaltąjį karą“, – teigiama A. Guterreso pranešime.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pavadino M. Gorbačiovą „patikimu ir gerbiamu lyderiu“. „Jis suvaidino gyvybiškai svarbų vaidmenį nutraukiant Šaltąjį karą ir sugriaunant geležiną uždangą. Tai atvėrė kelią laisvai Europai. Jo palikimas nebus užmirštas“, – teigė U. von der Leyen.

Kadenciją baigiantis Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas nurodė, kad jį nuliūdino žinia apie M. Gorbačiovo mirtį. „Vykstant Putino karui Ukrainoje, jo nenuilstamas įsipareigojimas atverti Sovietų Sąjungą išlieka pavyzdžiu mums visiems“, – sakė B. Johnsonas.


DPA-ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта