Beveik pusę vyresnių Lietuvos gyventojų kamuoja regėjimo sutrikimai
Mokslas ir sveikata 05 04 2019 1022 peržiūros

Beveik pusę vyresnių Lietuvos gyventojų kamuoja regėjimo sutrikimai

Regėjimo sutrikimai yra viena iš dažniausiai pasitaikančių Lietuvos gyventojų sveikatos problemų sulaukus keturiasdešimties metų. Tą pripažino net 44 procentų visų apklaustųjų Lietuvos gyventojų. 45-erių metų ir vyresnių žmonių amžiaus grupėje šis skaičius dar didesnis nuo 53 iki 56 procentų. Tik 10 proc. visų apklaustųjų teigia apskritai neturintys regėjimo problemų. 

Tokie duomenys paaiškėjo šių metų vasarį tarptautinio koncerno „Essilor Group“ iniciatyva atlikus Lietuvos gyventojų apklausą.

„39 proc. visų apklaustųjų Lietuvos gyventojų skaitydami visuomet arba dažnai turi atitraukti tekstą nuo akių. 50-ies metų ir vyresnių žmonių grupėje taip elgiasi 42 proc. apklaustųjų. Tai akivaizdus presbiopijos požymis. Kitaip tariant, senatvinės toliaregystės. Vos 7 proc. apklaustųjų lietuvių žino, kas tai yra“, - tyrimo rezultatus komentuoja „Essilor Group“ valdybos pirmininkas Lenkijoje ir Baltijos šalyse Miroslawas Nowakas. 

Pasak optometrijos specialisto Aivaro Daukonto, sulaukus 40 metų, žmogaus regos organuose įvyksta natūralūs fiziologiniai pokyčiai, kurių neįmanoma išvengti. „Akies lęšiukas tampa mažiau elastingas, todėl darosi sunkiau sufokusuoti artimus objektus. Tai nėra liga, presbiopijos nereikia bijoti”, - sako A. Daukontas. 

Dauguma apklaustųjų (63 proc.) mano, kad regėjimo problemos - tai natūralus senėjimo procesas. Beveik kas trečias tyrime dalyvavęs asmuo teigia, kad regėjimas blogėja dėl naudojimosi kompiuteriais, telefonais ir kitais išmaniaisiais įrenginiais, o kas penktas įsitikinęs, kad regėjimo problemos pradeda varginti anksčiau, jei akimis nėra tinkamai pasirūpinama. Beveik 3/4 apklaustųjų lietuvių tikrina savo regėjimą tik kartą per 2-3 metus, o 29 proc. tą daro kasmet. Net 71 proc. apklaustųjų nesilaiko akių sveikatos specialistų teikiamų rekomendacijų. 18 proc., kurie rūpinasi savo regėjimu, dažniausiai kreipia dėmesį į apšvietimą darbo ir skaitymo metu (64 proc.), renkasi tinkamus akinius ar vartoja vaistus / maisto papildus regėjimui pagerinti (43-45 proc.). 

Tyrimas taip pat parodė, kad nugaros problemomis ir sulėtėjusia medžiagų apykaita skundžiasi 34-37 proc. Lietuvos gyventojų.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта