Cirko festivalis užsiminė apie akrobatinio Visagino būsimus pokyčius
Kultūros ir sporto renginiai 10 09 2020 701 peržiūros

Cirko festivalis užsiminė apie akrobatinio Visagino būsimus pokyčius

Prieš metus Visagine prasidėjusio naujojo cirko festivalio tradicija tęsiasi – rugsėjo 4–6 dienomis Sporto ir Kultūros centruose bei miesto paplūdimyje 4 pasirodymus pristatė 2 cirko trupės iš Prancūzijos ir Suomijos, taip pat parodyti 2 lietuvių autorių kūriniai. Prie to prisidėjo 3 populiarių cirko disciplinų seminarai, skirti visaginiečiams paaugliams ir vaikams – žongliravimo, Cyro rato ir vienaračio.

Festivalį atidarė suomiai – trupė „Agit-Cirk“ dirba cirko, muzikos ir poezijos sankirtoje, jų misija yra kurti unikalius ir modernius tarpdisciplininius cirko pasirodymus, pažindinti visuomenę su cirko menu net tose vietovėse, kur šiuolaikinis cirkas dar niekada nebuvo matytas. „Tenho Outdoor“ Sporto centre – šeimyninis spektaklis, apjungiantis porinę akrobatiką, grubius stipraus vyro triukus, kinišką balansavimą ant kėdės ir daugybę ekscentriškų veiksmų. Po spektaklio mažieji visaginiečiai galėjo išmėginti spektaklio atributus ir kai kuriuos triukus. 



Du suomių solo pasirodymai, „Stipruolis“ ir „Lidija“, vyko intymioje mažos kupolinės palapinės erdvėje miesto paplūdimyje, visai greta žiūrovų. „Stipruolis“ – vieno žmogaus šou, kuriame atskleidžiami kvapą gniaužiantys praeities epochų cirko talentų triukai. „Lidija“ – akrobatės solo, kuriame artistė po cirko palapinės erdvę judėjo medinių kupolinių konstrukcijų pagalba. Skandinavijos cirko kritikai sako, jog šių kūrėjų pasirodymai subtiliai atnaujina kultūrines Suomijos cirko tradicijas, stilingai perkeldami jas į mūsų laikus.



Trupės „Le Jardin des délices“ spektaklyje „Bangoje“ žiūrovų apsuptas molio žmogus garsiojo prancūzų žonglieriaus Natano Izraelio pavidalu molio matricoje drožinėjo besikuriančios Žmonijos likimą, mėtė kuokeles, tarsi perduodančias transcendentinę energiją. Žemė, žmogus ir kuokelės, žmogus ir kuokelės... Kartu su juo vaidino apie 300 kg molio, kartais biraus, kartais skysto, sauso ar sunkaus, iš kurio jis formavo ir savo kūną. 

Prancūzų trupė „Cirque Inextremiste“ savo garsųjį pasirodymą „Kraštutinumai“ Visagine turėjo parodyti 359-ąjį kartą, Lietuva turėjo būti 19-oji spektaklį pamačiusi šalis. Deja, 3 tarp lentų ir dujų balionų įsipainiojusių akrobatų, vieno jų – neįgaliojo vežimėlyje, vaidinimo visaginiečiai neišvydo – pagrindinis spektaklio artistas krito per pasirodymą Prancūzijoje savaitė iki festivalio Visagine ir patyrė labai rimtą traumą. 

Lietuvių šiuolaikinių klounių dueto spektaklis „Skrydis“ – apie jausmą, kurį yra patyręs kiekvienas, kas skrido lėktuvu – pirmojo skrydžio nerimą, o lėktuvui stipriau krestelėjus – akimirkai sustojusį kvėpavimą ir dingtelėjusią mintį: „krisim“... Vieni iš to pasijuokia, kitus sukausto baimė. Ispanų cirko režisieriaus ir artisto Sergio Estebanello pagalba kurto vaidinimo metu aktorės-klounės žaidė su žiūrovų emocijomis, leidžiančiomis pažinti save ir kartu iš savęs pasijuokti.

Žilvino Beniušio režisuota „Gatvės muzikos kova: Rock vs Rock’n’Roll“ vienintelėje Visagino požeminėje perėjoje – apie muziką, užpildančią dažno miesto gatves, požemines perėjas, skverus. Muzikantai savo balsais ir grojimu tartum siekė pritraukti kuo daugiau dosnių klausytojų. Kova ir muzika gali tapti nuožmios kovos įrankiu? Kova ne tik tarp muzikantų, bet ir tarp muzikos žanrų, instrumentų, apsirengimo stiliaus? Ar tokią kovą išvis įmanoma laimėti?

Festivalio edukacinė dalis „Bangoje“ – žongliravimo, Cyro rato ir Vienračio seminarai – signalizavo apie planuojamą neformaliojo ugdymo sistemos Visagine naujovę: cirko specializaciją. Kartu su iki šiol jau įvaldyta labai aukšto lygio akrobatika miesto jaunimas nuo spalio galės mokytis ir minėtų disciplinų. Abu per cirko festivalį seminarus vedę mokytojai yra būtent tie, kurie planuoja mokyti Visagino vaikus: žonglierius Kasparas Bujanauskas – cirko dinastijos Alytuje įpėdinis, realybės šou „Lietuvos talentai“ per TV3 nugalėtojas, o akrobatas Aleksejus Smolovas – Rygos valstybinio cirko mokytojas, ir pats kuriantis spektaklius ar cirko epizodus kitų režisierių spektakliuose, ir Latvijos sostinės paauglius bei vaikus įvairių cirko disciplinų mokantis.

Visaginietis programuotojas, VšĮ “Urbanistinės istorijos” atstovas Aleksandras Čaplia, kuriam šiemet pasisekė pamatyti visus „Naujojo cirko stotelės Visagine’20“ pasirodymus, komentavo taip: „Nustebino, koks įvairialypis gali būti naujasis cirkas, kiek daug įvairių veidų ir išraškų jis turi: nuo tradicinės klounados ir stipruolių triukų iki teatrinių performansų, papildytų meistrišku artistų gebėjimu valdyti savo kūną“. Pašnekovą naujasis cirkas žavi ir tuo, kad šie pasirodymai naudoja tik žmogaus įgūdžius – tai tik ilgų treniruočių rezultatas, jokie kiti gyvi organizmai nėra išnaudojami. Visi matyti pasirodymai kūrė skirtingas nuotaikas, juose buvo derinami fiziniai žmogaus gebėjimai, režisūriniai sprendimai bei vaidyba. A. Čaplia teigė su malonumu lauksiąs kitų metų festivalio ir džiaugėsi, kad rengėjai sumanė atvežti naująjį cirką būtent į Visaginą, miestą, kur akrobatikos menas buvo įvaldytas dar pačioje miesto kūrimosi pradžioje. Visaginui trūksta tiek nedaug, kad jis taptų ne tik akrobatikos, bet ir naujojo cirko sostine Lietuvoje.

Kaip pakomentavo Visagino savivaldybės vicemerė Aleksandra Grigienė, laukdama „Naujojo cirko stotelės Visagine“ ir viso savaitgalio metu ji didžiavosi ir džiaugėsi, kad miestui buvo pateiktas TOKS cirkas, cirkas be gyvūnų kankinimo. Ji teigė nuo vaikystės nemėgusi cirko, nes vidumi jausdavusi, kaip tai jiems skauda, graudu būdavo matyti tuos vagonus su gyvūnais aplink cirko palapines. Vicemerė džiaugėsi ir ta prasme, kad mūsų miesto vaikams, kurių labai daug yra susiję su akrobatika, buvo parodyta galimybė, kaip galima sportinius siekius susieti su teatru, su režisūra, kaip tai gali tapti gyvenimo būdu.

Savivaldybės atstovė teigė turinti labai didelių vilčių, kad Cirko stotelė Visagine taps tradiciniu renginiu, kad tokio festivalio metu miestas šurmuliuos nuo žiūrovų, prekeivių, veiklų atvirose miesto erdvėse. Tam turime visas sąlygas ir akrobatikos sporto mieste tai turi būti. Naujojo cirko festivalis galėtų tapti panašiai svarbiu kaip ir Country muzikos festivalis ar kaip monospektaklių festivalis ,,Atspindys“ Visagine, prisimenant monospektaklių forumo pradžią – tai irgi buvo nejauku ir neaišku, kaip tai pasiteisins mūsų mieste, pirmais metais ir žiūrovų spektakliai sulaukdavo nedaug – o dabar Visaginas neįsivaizduoja savo rudens be ,,Atspindžio“.

Anot A.Grigienės, smagu buvo matyti ir suvokti, kad mūsų mieste pasirodė artistai iš Suomijos, Prancūzijos, Latvijos. „Gal per daug nekukliai pasakysiu, kad mes, žiūrėdami į juos, supratome – iš dalies ir mes taip galime! Tikiu, kad praėjęs savaitgalis įkvėpė mūsų vaikus, pedagogus, trenerius pasirengti ir savo miesto auklėtinių pasirodymų spektaklius, galbūt įkurti Visagino miesto cirką, ir ateityje patiems dalyvauti tarptautiniuose naujojo cirko festivaliuose.“

O originali, dar praeitų metų festivalio pasirodymo epizodą atspindinti freska po festivalio papuoš „Draugystės“ progimnazijos sieną.

Festivalį kartu rengė Visagino kultūros centras, Sporto centras ir Visagino savivaldybė, iš dalies finansavo – Lietuvos kultūros taryba.

Marin Vološčik it Linos Latyševos nuotraukos

Pagrindinės nuotraukos autorė Lina Latyševa

Литва передала Украине боеприпасы, средства борьбы с дронами и беспилотные летательные аппараты
Литва передала Украине боеприпасы, средства борьбы с дронами и беспилотные летательные аппараты

Поддержка Литвы Украине носит долгосрочный характер и уже достигает одного миллиарда евро

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта