D. Grybauskaitė: Europos saugumas - bendras Lietuvos ir Vengrijos interesas
Lietuva ir Baltijos šalys 13 11 2018 727 peržiūros

D. Grybauskaitė: Europos saugumas - bendras Lietuvos ir Vengrijos interesas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Lietuvoje viešintis Vengrijos prezidentas Janošas Aderis aptarė dvišalius santykius, bendradarbiavimo Europos Sąjungoje ir NATO klausimus.

Vengrijos valstybės vadovo vizitas surengtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga.

Susitikime Lietuvos vadovė pabrėžė, kad Lietuvą su Vengrija sieja tvirti istoriniai ryšiai, menantys XVI amžių ir dar ankstesnius laikus. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovas vengras Steponas Batoras ne tik įkūrė Vilniaus universitetą, paskatino pažangą Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, bet ir atrėmė Maskvos agresiją bei laimėjo Livonijos karą. O šiandien Vengrija prisideda stiprinant Lietuvos, Europos ir transatlantinį saugumą.

Prieš ketverius metus stipriai pablogėjus saugumo situacijai, kai Rusija neteisėtai okupavo Krymą, Vengrija buvo viena pirmųjų, atsiuntusi mums į paramą savo rotacines pajėgas. Šios šalies naikintuvai 2015 m. iš Zoknių vykdė NATO oro policijos misiją, o vengrų kariai prisijungė prie Aljanso priešakinių pajėgų bataliono Estijoje.

Sustiprinto ES gynybos bendradarbiavimo (PESCO) formatu Lietuva ir Vengrija dalyvauja bendrame projekte dėl „karinio Šengeno“ sukūrimo. Šio projekto tikslas prireikus užtikrinti sklandų ir operatyvų karinės paramos atvykimą, sutrumpinant teisines valstybių sienų kirtimo procedūras ir pritaikant kelių, viadukų, geležinkelių bei kitą būtiną infrastruktūrą karinės technikos srautų judėjimui.

Susitikime kalbėta apie Lietuvos ir Vengrijos bendradarbiavimo perspektyvas energetikos srityje. Vengrija suinteresuota užsitikrinti saugų ir diversifikuotą dujų tiekimą, todėl ją domina tiek Lietuvos patirtis užsitikrinant energetinį saugumą, tiek galimybė tiektis suskystintas dujas per Klaipėdoje esantį SGD terminalą.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad nors kai kuriais Europos Sąjungos darbotvarkės klausimais Lietuvos ir Vengrijos pozicijos skiriasi, tačiau abi valstybės turi bendrų interesų dėl „Brexito“ ir naujojo septynmečio ES biudžeto. Lietuvai ir Vengrijai svarbu, kad po Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES būtų apsaugotos ten gyvenančių abiejų šalių piliečių teisės, o Didžioji Britanija išliktų artima Europos saugumo ir ekonomikos partnerė.

Abi valstybės taip pat deda pastangas, kad naujojoje ES finansinėje perspektyvoje nebūtų drastiškai sumažintos joms skiriamos struktūrinių fondų lėšos ir parama žemės ūkiui.

Prezidentės spaudos tarnyba primena, kad Vengrija yra svarbi Lietuvos ekonomikos partnerė. Per penkerius metus dvišalė prekyba išaugo net 75 proc. Vyksta sėkmingas bendradarbiavimas lazerių srityje. Dvi Lietuvos kompanijos Vengrijoje įsikūrusiam mokslinių tyrimų centrui ELI pagamino vieną didžiausių pasaulyje lazerių sistemų. Daug potencialo bendradarbiavimui glūdi biotechnologijų, farmacijos ir medicinos srityse.

ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта