D. Matulionis: šiai dienai NATO viduje Ukrainos klausimas yra sudėtingiausias
Pasaulyje 20 04 2023 371 peržiūros

D. Matulionis: šiai dienai NATO viduje Ukrainos klausimas yra sudėtingiausias

Tai, kokios garantijos dėl narystės NATO bus pasiūlytos Ukrainai Aljanso viršūnių susitikime, yra, veikiausiai, sudėtingiausias vidinių diskusijų klausimas, sako Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis. Pasak diplomato, Kyjivas neabejotinai sulauks tam tikro pasiūlymų paketo, kuris bus palankus ukrainiečiams. Tačiau prognozuoti, kokia forma Ukraina artės prie Aljanso narių, ambasadoriaus teigimu, dar sunku.

„Dėl Ukrainos – klausimas sudėtingas. Tikrai bus (pasiūlymų – ELTA) paketas parengtas, kuris, tikiuosi, bus palankus ukrainiečiams. Bet diskusija tik prasidėjusi ir būtų neatsakinga dabar komentuoti, nes nuomonių yra įvairių, kaip toli turėtume eiti“, – Lietuvos žurnalistų delegacijai NATO centrinėje būstinėje teigė Lietuvos ambasadorius.

Jis pakartojo, jog Vilniaus pozicija Ukrainos narystės NATO klausimu išlieka tvirta ir nekinta.

„Bandysime daryti viską, kas įmanoma, kad Ukraina būtų arčiau NATO“, – aiškino jis.

Klausiamas, kaip reikėtų suprasti glaudesnį Kyjivo ir Aljanso ryšį, D. Matulionis svarstė, jog Ukraina galėtų būti laipsniškai įtraukta į NATO bei bloko struktūras. Tačiau diplomatas pakartojo, kad diskusijos tęsiasi, todėl prognozuoti, kokia formuluotė ir nuostatos nuguls Vilniaus suvažiavimo deklaracijoje – sunku.

„Įsivaizduoju, kad turėtų Ukraina laipsniškai būti įtraukta į NATO. Kaip bus tas daroma – pasižiūrėsime. Turbūt šiai dienai (tai yra – ELTA) sudėtingiausias klausimas NATO viduje“, – pripažino ambasadorius.

J. Stoltenbergo vizitas Kyjive – ženklas, kad Ukrainai bus pasiūlytas rimtas paketas

Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas iš anksto nepranešęs apsilankė Kyjive – pirmą kartą nuo Rusijos invazijos pradžios. D. Matulionio teigimu, Aljanso lyderio vizitas rodo, jog Vakarai yra pasirengę pasiūlyti rimtą politinį ir praktinį planą Ukrainai.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

„Kuo toliau, tuo labiau mes matome, kad Aljansas yra pasirengęs rimtam paketui Ukrainai, kurį pasiūlys – tiek politinėje tiek praktinėje srityje“, – teigė D. Matulionis.

ELTA primena, kad aukščiausio lygio bloko šalių susitikimas Vilniuje vyks jau šių metų liepos 11–12 dienomis. Viršūnių susitikimo Vilniuje darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

2023-ųjų pradžioje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė, jog bus surengtos naujos derybos dėl išlaidų gynybai, nes kai kurios narės nori padidinti dabartinį minimalų lygį. Dabar NATO narių prašoma, kad iki 2024 m. išlaidos gynybai pasiektų bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Lietuvos lyderiai taip pat ne kartą akcentavo, jog Vilniaus susitikime Aljanso narės turėtų susitarti dėl 2 proc. nuo BVP „grindų“. Šiuo metu Lietuvos gynybos biudžetas siekia 2,52 proc. BVP.

Kvietimą dalyvauti Vilniaus suvažiavime yra gavęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tačiau kol kas dar nėra oficialiai patvirtina, ar Kyjivo lyderis dalyvaus aukščiausio lygio susitikime.

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта