D. Trumpas: Airijos sienos klausimas „Brexito“ diskusijoje nėra „didelė problema“
Pasaulyje 06 06 2019 650 peržiūros

D. Trumpas: Airijos sienos klausimas „Brexito“ diskusijoje nėra „didelė problema“

Airijos vidaus sienos klausimas, JAV prezidento Donaldo Trumpo nuomone, „Brexito“ diskusijoje nėra didelė problema. „Aš nemanau, kad siena apskritai bus problema“, - pareiškė jis trečiadienį atvykęs į Airiją, kur susitiko su šios šalies premjeru Leo Varadikaru.

Sienos tarp ES narės Airijos ir Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos klausimas laikomas vienu sudėtingiausių įgyvendinant „Brexitą“.

Premjerės Theresos May su ES išsiderėta išstojimo sutartis, be kita ko, dėl ginčytinos apsidraudžiamosios priemonės (backstop) triskart buvo atmesta Didžiosios Britanijos parlamente.

Ši priemonė turi garantuoti, kad po „Brexito“ nebus pasienio kontrolės tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos. Visa Jungtinė Karalystė pradžioje liktų Muitų sąjungoje, o Šiaurės Airija – vidaus rinkos dalis, kol Londonas ir Briuselis rastų geresnį sprendimą.

ES patikino, kad apsidraudžiamoji priemonė nebus ilgalaikis sprendimas. „Brexito“ griežto kurso šalininkai nori vienašališkos teisės jos atsisakyti.

Konservatyvios jėgos JAV yra už Didžiosios Britanijos pasitraukimą iš Muitų sąjungos – taigi „Brexitą“ be sutarties. Tik taip galės būti greitai pasirašyta laisvosios prekybos sutartis tarp JAV ir Didžiosios Britanijos, o tai yra JAV nacionalinis interesas.

ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта