Daugiavaikėms mamoms jau kitais metais gali didėti šalpos senatvės pensijos
Lietuva ir Baltijos šalys 24 04 2019 819 peržiūros

Daugiavaikėms mamoms jau kitais metais gali didėti šalpos senatvės pensijos

Jau nuo kitų metų daugiavaikėms mamoms ir neįgaliųjų slaugytojams gali dvigubai padidėti šalpos senatvės pensijos, sako Šalpos pensijų įstatymo pataisas parengusios Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Trečiadienį spaudos konferenciją surengusios parlamentarės sako, kad šias įstatymo pataisas planuojama priimti jau pavasario Seimo sesijoje, o jos įsigaliotų nuo 2020 metų. 

R. Baškienė ir R. Šalaševičiūtė siūlo nustatyti, kad motinoms (įmotėms), išauginusioms (vaikų mirties atveju - ne trumpiau kaip iki 8 metų) penkis ar daugiau vaikų ir tėvams (įtėviams), globėjams ar rūpintojams, kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgaliuosius, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, skiriama 2 šalpos pensijų bazių dydžio šalpos senatvės pensija. 

Jeigu Seimas pritartų, prognozuojama, kad teisę gauti didesnio dydžio šalpos pensiją įgis apie 3500 daugiavaikių mamų ir apie 4000 neįgaliųjų slaugytojų.

Pasak R. Šalaševičiūtės, įstatymui įgyvendinti 2020 m. reikės apie 3,8 mln., 2021 m. - 4,8 mln. eurų, 2022 m. - 5,8 mln. eurų. 

Šiuo metu vadovaujantis įstatymu, visiems senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, neatsižvelgiant į tai, dėl kokių priežasčių jie neįgijo teisės gauti socialinio draudimo pensijų arba jų gaunama pensija labai maža, skiriama vienodo dydžio - 1 šalpos pensijų bazės - šalpos senatvės pensija.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта