Europos Komisija įvertino Lietuvos pažangą romų integracijos procese
Lietuva ir Baltijos šalys 11 09 2019 557 peržiūros

Europos Komisija įvertino Lietuvos pažangą romų integracijos procese

Europos Komisija, ataskaitoje į vertinusi, kaip buvo įgyvendinamos Romų integracijos strategijos 2019 m. Europos Sąjungos šalys, pažymi, kad didžiausia Lietuvos pažanga įvyko romų švietimo srityje, sukūrus švietimo tinklą, į kurį įtrauktos Vilniaus Naujininkų mokyklą, Vilniaus Saulėtekio mokyklą-daugiafunkcis centras, Kybartų Saulės progimnazija, Šalčininkų rajono Eišiškių Stanislovo Rapalionio gimnazija.

Didžiausias pasiekimas darbo rinkoje – sėkmingas projekto „Dirbkime kartu su romais – naujos darbo galimybės ir iššūkiai" įgyvendinimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 300 žmonių. Be kita ko, ataskaitoje pabrėžiamas Kirtimų gyvenvietės problemos sprendimas 2017 m. Nurodoma, kad visos romų šeimos, auginančios penkis ir daugiau vaikų, gavo naujus nuomojamus būstus mieste, 7 šeimos gavo socialinį būstą, 14 šeimų gavo kompensacijas už būsto nuomą. Taip pat pabrėžiama Lietuvos pažanga saugant romų kultūrą

Ataskaitoje pažymima, kad didžiausia Lietuvos pažanga įvyko romų švietimo srityje, sukūrus švietimo tinklą, į kurį įtrauktos Vilniaus Naujininkų mokyklą, Vilniaus Saulėtekio mokyklą-daugiafunkcis centras, Kybartų Saulės progimnazija, Šalčininkų rajono Eišiškių Stanislovo Rapalionio gimnazija. Didžiausias pasiekimas darbo rinkoje – sėkmingas projekto „Dirbkime kartu su romais – naujos darbo galimybės ir iššūkiai" įgyvendinimas, kuriame dalyvavo virš 300 žmonių. Be kita ko, ataskaitoje pabrėžiamas Kirtimų gyvenvietės problemos sprendimas 2017 m. Nurodoma, kad visos romų šeimos, auginančios penkis ir daugiau vaikų gavo naujus nuomojamus būstus mieste, 7 šeimos gavo socialinį būstą, 14 šeimų gavo kompensacijas už būsto nuomą. Taip pat pabrėžiama Lietuvos pažanga saugant romų kultūrą ir istoriją, organizuojant konferencijas ir kitus renginius, leidžiant knygas apie Romų holokaustą.

Šiemet Europos Komisija Lietuvos romų integracijos projektui tęsti skyrė 65 tūkst. eurų. Romai sudaro didžiausią Europos etninę mažumą. Daugiau nei 6 milijonai romų gyvena Europos Sąjungoje, dauguma jų turi ES pilietybę.

2011 m. gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 2 115 romų tautybės žmonių. 81 proc. romų gyveno miestuose, 19 proc. – kaimo vietovėse. Daugiausia romų gyveno Vilniaus (38 proc.), Kauno (23 proc.), Šiaulių (11 proc.), Marijampolės (10 proc.) ir Panevėžio (7 proc.) apskrityse.

Šiuo metu Europos Komisija rengia naują ES strategiją dėl romų integracijos nuo 2021 m. Pirmas susitikimas su nevyriausybinių organizacijų ir valstybių atstovais planuojamas spalio pabaigoje.



ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта