G. Landsbergis: padėdama Ukrainai atsisakyti rusiškos energijos, Europa spręs ir savo priklausomybės problemą
Pasaulyje 10 05 2022 443 peržiūros

G. Landsbergis: padėdama Ukrainai atsisakyti rusiškos energijos, Europa spręs ir savo priklausomybės problemą

Europos Sąjunga (ES) turėtų pažadėti Ukrainai pagalbą mažinant priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, taip kartu spręsdama ir savo problemą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Interviu amerikiečių televizijai MSNBC ministras teigė, kad net ir vykstant karui, pati Ukraina yra „gana priklausoma“ nuo importo iš agresorės Rusijos, tad ES, padėdama Ukrainai, mažintų ir Bendrijos šalių priklausomybę nuo rusiško energijos.

„Turime padėti Ukrainai atsisakyti rusiškų energijos išteklių. Tai tam tikra prasme išspręstų daug problemų, kylančių diskutuojant dėl sankcijų, kadangi per Ukrainą dujos ir nafta pasiekia Vengriją, Slovakiją ir kitas šalis“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Manau, kad padedant Ukrainai atsisakyti rusiškos energijos, bus sprendžiamos ir Europos problemos“, – pažymėjo jis.

Kartu ministras amerikiečių auditorijai priminė, kad prieš mėnesį Lietuva tapo pirmąja šalimi ES, kuri atsisakė rusiškos energijos.

„Naudojame savo sprendimą kaip pavyzdį, kad tai įmanoma, o visuomenė, rinkėjai tam pritaria“, – pabrėžė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad šiuo metu 27 ES valstybės narės ir Europos Komisija mėgina susitarti dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai, pradėjusiai karą Ukrainoje.

Savaitgalį derybose proveržio pasiekti nepavyko, nes Vengrija, Slovakija ir Čekija toliau siekia sau palankesnių rusiškos naftos draudimo išimčių, agentūrai dpa sakė ES diplomatai.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Budapešte Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas parlamente pagrasino vetuoti dabartinės redakcijos sankcijų paketą, baimindamasis ekonominės žalos.

Pagal dabartinius Komisijos pasiūlymus ES pirmiausia per šešis mėnesius turėtų nutraukti rusiškos žalios naftos importą, o iki metų pabaigos – perdirbtų produktų importą, taip siekiant, kad Kremlius nebeturėtų itin svarbaus pajamų šaltinio.

Pasak ES diplomatų, Vengrija ir Slovakija gavo papildomo laiko iki 2024 metų pabaigos, o Čekija – iki 2024 metų birželio pabaigos.

Visos trys šalys, neturinčios priėjimo prie jūros, yra labai priklausomos nuo Rusijos naftos importo ir prieš įvedant siūlomą draudimą turi užsitikrinti alternatyvų naftos tiekimą.

Ukrainos teritorija į Europą driekiasi keli dujotiekiai, kuriais rusiškos dujos teka į Moldovą, Bulgariją, Turkiją, taip pat Vengriją, Slovakiją, Austriją, Vokietiją.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта